Belügyminisztérium

2008.05.11. 21:11 Steppenwolf

isztelt Állampolgárok!
Steppenwolf-nak hívnak, engem bíztak meg az önkormányzatok, illetve a rendészeti szervek működését felügyelő tárcával.
Röviden felvázolnám terveimet, melyeket természetesen a közeljövőben jobban kibontva is ismertetek majd.

Kezdjük az önkormányzatokkal:
Az előző kormánynak nagyon kevés olyan döntése, lépése volt, amely hasznosnak és jónak nevezhető, de a kistérségi rendszer újbóli felállítása elvitathatatlanul ezek közé tartozik.
Ezt szeretném a továbbiakban fenntartani és megerősíteni, illetve elérni azt, hogy a kistérségi központok mellett a falvak is megerősödjenek. Ezt alátámasztandó, újra megnyitjuk a korábban bezárt postahivatalokat, illetve ahol még engedi az épület állaga és rendelkezésre áll az eszközpark, azokban az iskolákban rövid időn belül újra megkezdődhet a tanítás.
Az EU-s pénzek elosztásában nagyobb mozgásteret kívánunk adni az önkormányzatoknak, mint azt elődünk korábban tette, és természetesen nem a pártszínek fognak dominálni, mint ahogy az korábban jellemző volt.



rendészeti szervek működése is teljes reformra megújításra szorul.
A rendőrség tekintélye soha nem volt ilyen alacsony, mint napjainkban, nem is beszélve egy másik szervezet, a Büntetés-végrehajtás-ról.
Ezért több európai ország rendszerének áttanulmányozása után, szeretnénk bevezetni a rendőrség mellett a Csendőrséget (a pontos megnevezés még változhat), mely alá fog tartozni többek között a Nemzeti Nyomozó Iroda is.
Ez egyfajta elit közrendvédelmi alakulat lesz, sok hasonlósággal az olasz Carabinieri-hez.
Szükség van a rendészeti képzés színvonalának felsőfokú, főiskolai szintre való emelésére, illetve a hallgatói létszám emelésére.
Fontosnak tartom a polgárőrséget, mint a mainál komolyabb tényezőt a közrend fenntartásának segítségében.
Át kell gondolni, melyek a közlekedés-rendészet valódi feladatai, illetve azt, hogy az irreálisan magas közlekedési bírságok helyett, milyen szankciókkal lehetne javítani a közlekedési morálon, visszaszorítva a notórius szabálysértőket.

Röviden, dióhéjban ennyit az előzetes tervekről.

42 komment

Címkék: rendőrség önkormányzat belügyminisztérium kormányblog rendészet

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr89460173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.12. 06:25:20

Kezdjük a rendőrséggel. Rorgosh óva intett egy politikai leszámolástól a 2006. évi események szereplőivel kapcsolatban.
Nem politikailag, hanem az igazságszolgáltatás jogos elvárása miatt kell előszedegetni azokat az ügyeket, barátaim.

Egy szervezetben nagyon gyorsan példát tud statuálni egy időszak, melynek folyományaként azt hiszik tagjai, hogy bármit megtehetnek, összejátszásuk miatt bűntetlenek maradhatnak.
Rendpárti vagyok, azonban jogos elvárásom, hogy ne egy csapat dühöngő náci és a gyülekezési törvényt kijátszó vezető szervek döntsék el, hogy ki ellen szabad tüntetni és ki ellen nem.
Másrészt, ha meg is értjük a 2006. októberben megalázott, feldühödött és részeg rendőrcsőcselék revansát és látjuk: azóta fizikai intézkedéseik közelítenek az elvárható felé, emlékezzünk vissza a jelenetre, mikor felszólították a tömeget távozásra, de egyben el is zárták az útjukat. Ezután összeszedték és elvitték őket.
Egy kifinultabb banánköztársaságban nem fordulhatna elő ilyen.

Pozitív trend, hogy manapság minden eseményt felvesz valaki kamerával, mobillal, tehát nehéz tanúk nélkül embereket félig agyonverni. Viszont más kérdés, hogy ez mennyire jut el a szélesebb nézőközönséghez. Ez viszont már a média sara.

Majd a következő kommentben lesz egy hosszabb idézet.

Önkormányzatok:
Több pénzt és nagyobb önrendelkezést nekik, egyértelmű. Az emberek nem ostobák és tudják, helyben mi a jó nekik. Kiszélesíteném az önkormányzati rendeletek hatáskörét is.

Csökkenteni kell a 3200 önkori hivatalnoki létszámát, de ezt a felelőtlenül túlburjánzó feladatrendszer csökkentésével kell kezdeni és persze az informatikai rendszer fejlesztésével.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.12. 06:26:13

A rendőri vezetők felelősségéről:
Menőbb fegyveres testületek szolgálati szabályzatában létezik egy első pillantásra igazságtalan mondat.

„A parancsnok felelős mindazért, amit megtett és amit megtenni elmulasztott”. Ez az egyszemélyi parancsnoki felelősség alaptézise. Példánkban, miután az egyszeri rendőr őrmester óvatlanul elejtette viperáját, ennek a fegyelemsértésnek kivizsgálása és következményei végiggyűrűznek a parancsnoki vonalon, egészen a BRFKvezetőjéig. Csökkenő mértékű felelősségrevonással, de mégis, mert. Ellenpéldaként máris cáfolok: annyira rá tudunk csodálkozni, milyen piti apróság miatt képes lemondani egy francia miniszter, a japánok seppukujáról nem is beszélve. Itthon eszébe sem jut a felelősöknek lemondani, bármekkora botrány is van.


Egy év alatt szinte teljesen kicserélődött a 23-i eseményekben részt vevő rendőrtábornoki kar. Ez egy késleltetett beismerése is lehetne, hogy kommunikációs szempontból nem minden úgy történt, ahogy ezt a kormány elvárta volna. Túl sok felvétel készült, túl brutális jelenetekről, hogy ezt egyben el lehetne adni a fasisztaveszéllyel dacoló rendőrhéroszok jogos fellépéseként. Nem rendszeresített fegyvereket tartani és főleg használni egyszeri állampolgár esetében 8 évig terjedő börtönbüntetést von maga után. Manapság, mikor egy töltényhüvely birtoklásáért elítélnek, ez parancsnoki szinten túllép a gondatlanság és adminisztrációs hiba vétségén.


Bene, Gergényi, Lapid Lajos és főleg Dobozi József REBISZ-parancsnok nem önkezükkel viperáztak meg ártatlan járókelőket, ismerkedtek Zsanettel, védtek cigarettacsempészeket, ez tény. Azonban a szervezetükben folyó tevékenység mellett mind a fegyelmi helyzetért, mind a morálért őket terheli a felelősség.


A parancsnoknak megvannak az eszközei, hogy befolyásolja a káros tendenciákat alárendeltjei körében. A hadsereg és rendőrség a civilek által nem érthetően elitista, hagyományok jegyében működő erőszakszervezet. Az egymásra utaltságból fakadó bajtársiasság egy szép eszmény, amíg nem válik önjáróvá és fékezhetetlenné. Papp Károly tábornok, az új REBISZ-parancsnok most vagy példamutató büntetéssel jelzi, hogy képes (és akar) fegyelmet tartani állománya körében, vagy győz a kemény fiúk társasága, akik nem tekintik magukat a jogrendszer fennhatósága alá tartozónak.


Csak az a kérdés, hogy a kormány valóban akar-e változást ebben a hozzáállásban. Dobozi József kinevezését a kormányőrség parancsnokává cinkos kacsintásként is értelmezhetjük a rendőri vezetők felé. Dobozi elvtárs jó elvtárs, nem hagyhatjuk parlagon heverni. Megkapja a vigyázzban álló titkárnőt és a szolgálati Audit.

Valahol Európában a rendészeti miniszter talán behívatná a tábornokot.

- József, a sajtóból értesültem róla, hogy az ön vezette szervezet naponta rombolja azt a közbizalmat, melynek fenntartására kommunikációs főosztályunk iszonyatos milliókat költ évente. Az Ön emberei túllépték a minisztérium által vállalható kereteket. Kérem, adja át a belépőjét, szedje össze holmiját és többé ne halljam a nevét.


Tudományos-fantasztikus történetünkben a tábornok nem hívja fel minisztere figyelmét, hogy egyenesen tőle (illetve elődjétől) kapta az utasításokat abban az időszakban, hanem örül, hogy csendben elmehet nyugdíjba. Nem így történt, a jelentős változásokra (feloszlatásra) érett REBISZ parancsnoka lényegében feljebb lépett a ranglétrán. Elődje, a szintén megbukott Nagy János is kap majd egy főtanácsadói állást mint ahogy ez itthon szokás.


Innentől fogva nincs az a szakaszparancsnok, aki kételyek nélkül feljelentené beosztottját, akár kisebb cselekményekért is. Az utcán járőröző, napi szolgálat taposómalmában amortizálódó rendőrök között érthető az összetartó szellem. A fizetés alacsony, a szolgálati körülmények méltatlanok, a jogrendszer frusztrálóan bűnözőpárti. Mi más lehetne gyógyír a napi megaláztatások ellen, mint az elithez tartozás és küldetéstudat összetartó ereje, a törvények felett álló macsóság fílingje. Tavaly ősszel azonban túl sok botrány történt túl rövid idő alatt, hogy a közvélemény ezt tolerálja. Valakinek menni kellett, de ez a váltás túl sokáig tartott, hogy a magabiztos irányítás érzetét keltse az emberekben, illetve nem tudatosította az alárendelt parancsnokokban, hogy minden hibáért fizetni kell.


Erre a totojázásra Gergényi esetében még rátett egy lapáttal fia, Luke Skywalker Demszky Gábor, aki körömszakadtáig védte főkapitányát. Talán akkor érezhette magát végképp lúzernak, mikor kiderült, Gergényi BRFK-ja összesen másfél milliárdot bukott el munkaügyi bíróságokon a hirtelen ötlettel, fegyelmileg kirúgott rendőrök ellenében, másrészt az utóbbi hónapokban egy kicsit besározódott a makulátlan zsaru szobra. Ennyi hirtelen váltás között egy bevetésre induló rendőr őrmesternek nehéz világos elveket és példaképet találni. Dobozi kinevezésével annak a három „korrekt arcnak” a dolgát nehezítették meg, kiknek dolga lenne helyreállítani a rendőrségben megingott közbizalmat.


Nagyon elfogultnak kell lenni, hogy a három frissen kinevezett rendőri vezető - Dr. Bencze (ORFK), Papp (REBISZ) és Dr. Tóth tábornokok (BRFK) – stílusában és a legutóbbi intézkedéseikben ne lássuk meg a változtatás igényét. Egy szervezetet nem lehet leváltani, 35 ezer embert nem lehet - és nem is kell - egyszerre kirúgni. Míg a honvédségnél egész jól megoldották a strukturális és ideológiai (nincs ideológia) váltást, addig a rendőrség a politika által kézi vezérléssel irányított, rövid szavatossági idejű tábornokok kísérleti terepévé süllyedt. Ostoba (vagy bűnöző) az, aki hazája rendőrségét romokban szeretné látni.


Mégis drasztikus váltásért kiált úgyszólván minden, ami összefüggésbe hozható ezzel a szervezettel. És addig, míg büntetlenül, az állomány összekacsintása mellett bármilyen szinten, bármilyen súlyú cselekmény megúszható egy rosszul értelmezett betyárbecsület miatt, nem is várható változás. Cinikusan megkérdezhetjük, vajon azért fenyítik meg a rendőrt, mert magával vitte a nem rendszeresített eszközt, vagy mert lebukott vele?


Bencze József helyében értelmezném a helyzetet és mérlegelném, az állomány morálja miatt nem kellene-e lemondással megfenyegetni a rendészeti minisztert.

Nem hiszek ebben teljes szívvel, csak fantáziálok, mivel Bencze is hasonló személyi döntéseket hozott a napokban. "Az országos rendőrfőkapitány az érintett tábornokoknak jelenlegi beosztásuknak megfelelő, kiemelt főtanácsadói, illetve főosztályvezetői beosztást ajánlott fel, melyet a főkapitányok elfogadtak."

Döntse el, jól dolgozik megyei kapitánya vagy sem. Ha utóbbi, ne lebegtesse itt az indokokat, ne kreáljon neki főtanácsadói állást hanem zavarja el a picsába (ha ez a cikk főlapra kerül, akkor olvasd: nyugdíjba). Korrupt-e vagy, adtál-e vissza fél disznóért jogosítványt? - soha meg nem tudhatjuk.


Biztató viszont a szombaton kiszivárgott hír, miszerint a főkapitány a közbizalmat jobban élvező, nem kompromittálódott Határőrségből válogat maga köré új embereket. Hajrá, mester!

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.12. 06:27:43

Aztán a folytatás:
Akkor most itt elnézést kérek a „Bál a viperaházban" cikk utolsó mondataiban leírt, pozitív biztató jövőképért, melyet az új rendőri vezetők regnálásának kezdetétől bíztam számítani. Újságírókat letartóztatni? Tízszeres túlerővel kivonulni néhány emlékező mécses meggyújtásához?
Ilyesmit manapság a különböző –isztánokból származó hírekben olvasunk. Erre a közép-ázsiai feelingre hajaz Gyurcsány barátunk néhány utóbbi megnyilvánulása.

Cartman (ex Cartman) 2008.05.12. 10:17:40

Sziasztok!

Most kaptam ide meghívót, körbenéztem (most csak egy kis nézelődésre volt időm), és - egyelőre - tetszik amit látok. Bár némely post (pl. ez is) túl átfogó, nem megy bele kellő mértékben a részletekbe, de majd alakul ez.

Az oktatásról szóló részletes elképzelésekre leszek majd (elsősorban) kíváncsi. Szerintem a mostani (és több előző) kormány itt követte el a legnagyobb hibákat, ezen a területen okozták a legnagyobb kárt... És ezek a károk beláthatatlan folyamatokat indítottak el, melyek hatásai sorra jelentkeznek majd más területeken is.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.12. 10:42:58

Hello Cartman! Ez a nick már rokonszenvessé teszi a vendéget.

Az első postok a bemutatkozás és az átfogó programadás jegyében íródtak. Lesznek részletesebben kidolgozott, tematikus írások is.

Cgod 2008.05.12. 14:26:30

Ahoi!

Amit még nagyon fontosnak tartanék, az egy erős irtás vágása a szefuritisek erdejében. Egyrészt ténylegesen és folyamatosan ellenőrizni, hogy nem rendőr -e az illető, másrészt minimum három havonta pszichiátriai vizsgálat alá vetni őket, illetve ha valakinek van velük valami űgye, arra külön vizsgálóbizottságot felállítani olyan személyekből, akik biztos nincsenek benne egyik cég pixisében sem. Illetve most nem tudom hogy van, de szekus ne lehessen büntetett előéletű. Esetleg budapesten érdemes lenne vizsgálni az önkormányzat és az in-kal, illetve a 11. kerületi rendőrség és a Doorman security (azok, akik a Zöld Pardont védik) összefonódásait. Illetve esetleg létrehozni egy szekusok károsultjai segélyvonalat, aminek a számát kötelezően fel kéne tüntetni minden helyen, amit védenek, így nem kéne velük személyesen konfrontálódni. Villogós szekusautót szétbüntetni, illetve bármi olyan fellépésre, mikor szekusok karhatalmi szervként lépnek föl, azt az alkotmányos rend megbontásának kísérleteként értelmezni (inkal rohamcsapatot villogóshummerestül kutyák elé vetni).

Rendőrség fölé civil vizsgálóbizottságot ellenőrzésképpen. Kistelepülésekre meg infrastruktúrát...pl. Érden még mindig nincs csatorna meg műút...több, mint 60k lakos, pest megyei megyei jogú város...láttam én már olyan 5000res lakosú borsodi falut, ahol voltak utak meg csatorna...

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.12. 15:18:33

...meg az In-Kal és a kormány, illetve különféle minisztériumok közötti összefonódásokat.
Sok sötét (több értelemben is) security történetet olvasni, szerencsére az utóbbi években jelentősen tisztult a szakma (a résztvevők számának csökkentésével egyetemben).

Itt szeretném megjegyezni, hogy a "kormányprogramban" és a miniszterek intézkedései között szereplő teendőkre szívesen költene az EU is.
Van egy hallgatólagos megegyezés, hogy ötleteket csak pézügyi forrásmegjelöléssel lehet előterjeszteni.

Steppenwolf 2008.05.12. 15:31:47

Szia Cgod! Köszi a felvetéseket! Tényleg kimaradt a biztonsági magáncégek jogainak revizionálása. Rengeteg, becslések szerint 100 ezer ember van biztonsági cégek szolgálatában Magyarországon, mint ún. security-s. Több, mint háromszor annyian, mint ahány rendőr. Akárki akármit mond, ez nem normális helyzet. De nem fogjuk korlátozni a "biztonsági őrök" számát, legalábbis nem így, hanem ehelyett indítunk egy államilag elismert OKJ-s személy- és vagyonőr képzést, melynek elvégzéséhez komoly pszchológiai vizsgálat, erkölcsi bizonyítvány és befejezett középiskola, illetve szakmunkásképző szükséges. Törvényileg rákényszerítenénk a cégeket, hogy csak az említett képzést ellvégzett egyéneket alkalmazzanak. Így automatikusan kiszűrésre kerülnek ebből a szakmából az agresszív, csökkent értelmi képességű, illetve az egyszerűen dolgozni nem akaró személyek. És természetesen szigorúan szabályozásra fog kerülni, hogy milyen jellegű rendezvényeken, milyen tevékenységeket folytathatnak, ahogy az is, hogy állami szervezésű ünnepségeket rendezvényeken kizárólag a Magyar Köztársaság rendészeti szervei biztosíthatnak. A későbbiekben a pénzügyminiszterrel egyeztetve, plusz állami forrást kapnak azok a települések, ahol még mindig nem megoldott a csatornázás és aszfaltozott út.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.12. 15:41:09

Egészen elképesztő történeteket lehet olvasni a BKV-figyelőn a közlekedési cég biztonsági embereinek viselkedéséről.

Igazad van, hogy szakmának kell tekinteni a biztonsági őrt és kiképezni, illetve megválogatni az alapanyagot.
A "tisztulásba" belejátszott a színlelt szerződések elleni harc, illetve a kamarai igazolvány kötelező kiváltása.
Ezzel együtt persze nőtt a szolgáltatás ára is, hiszen már nem lehet pusztán minimálbér+benzinpénz fizetéssel, kényszervállalkozóként foglalkoztatni az alvállalkozókat.

Szerintem ezek az emberek próbálkoztak katonaként, rendőrként is elhelyezkedni, csak kivágták őket a sokkal alaposabb felvételin.
Részemről benne lennék egy 50%-os fizetésemelésbe a rendőrök részéről, viszont pont ellenkezőleg, nem engedném őket "fizetős" szolgáltatások közelébe, mint a sportesemények felügyelete.
A jelenlegi szabályozás egyébként úgy szól, hogy a sportpályán a security, a kijárattól pedig a rendőrség a kompetens.
Viszont ok-okozat, a futballmeccsek utáni hirig elhárítása közpénzből megy, pedig oka a meccs maga.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.12. 15:44:21

oi,

kaptam én is meghívót :-).
de ezek szerint a küldő nem szokta olvasni, amikoet írok :-P.
egyébként hajrá, majd éjszaka végigolvasom, most alvás.

Steppenwolf 2008.05.12. 15:52:49

Igen, ez lenne talán az egyetlen járható út. És ezzel mindenki jól járna, ha emelkedne a szakma presztízse és nem lehetne boldog-boldogtalan, írni, olvasni nem tudó, vagy csak egyszerűen rendőrt játszani akaró személy, aki még a legalapvető jogokkal sincs tisztában. Vasszigorral kell szabályozni, hogy rendőr mellékállásban ne lehessen biztonsági cég alkalmazásában. Persze, ehhez elengedhetetlen a rendőri szakma presztízsének emelése, melynek alapvető feltétele a munkakörülmények és a bérek feljavítása, a rendőri vezérkar némi "slankításából". A futballmeccsek stadionon belüli biztosítása pedig - mint ahogy Európa legtöbb országában - nálunk is újra a rendőrség feladata kell, hogy legyen.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.12. 15:55:31

Oi :)
Hehe, elnézést, Nagyságos uram, megbocsáthatatlan a vétkem. Majd úgy járok, mint az orosz spammer, akit egyszerűen agyonvertek, miután megunták az arcát.

Én most ébredtem. A koleszterindús ebéd utáni alvás teszi teljessé az életem. Szép álmokat.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.12. 15:58:06

"Vasszigorral kell szabályozni, hogy rendőr mellékállásban ne lehessen biztonsági cég alkalmazásában."

Gergényi meg is tiltotta Budapesten.
Persze, a túlszabályozottság jellemző a magyar közigazgatásban.
Ha olyan beosztásban dolgozol, hogy "C" nemzetbiztonsági ellenőrzés hatálya alá tartozol, akkor vagyonbevallást kell tenned, jövedelemtől függetlenül.

Biztos a sok, 100.000 forintot kereső titkárnő adta el az országot korrupció által...

Cgod 2008.05.12. 17:45:34

Azért a ZP nél gyereket szétverő, majd a kihívott rendőrökkel lepacsizó és gyereket újra szétverő DMS szekusok között ha jól tom akad néhány kék, vagy régebben kék volt személy. OKJ-s képzés eddig is volt, ha jól tom kötelező is, itt a lényeg a szefusok folyamatos ellenőrzésén van. Illetve azon, hogy az általuk történt kihágás minden esetben minősített eset legyen...ugyan úgy, mint ahogy a kékeket is felül kell vizsgálni. Ki kell alakítani egy olyan rendszert, ahol az embernek nem kell összeszorult gyomorral menni a rendőr láttán. Települések rendszerét meg szerintem teljesen felül kell vizsgálni.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.12. 17:50:45

Tudod, volt egy időszak, mikor összeszorult az ember gyomra a rendőr+önkéntes rendőr láttán.
Általában a rossz úton járóké.
persze, ők nem igyekeztek lenyúlni, megerőszakolni.

Azonban teljes mértékben ne adjunk ám a bulvármédia és a legszélsőségesebb eseteket elmesélők szavára, hiszen 35000 ember között többségben jómunkásemberek dolgoznak. Többségben.

medvegyj 2008.05.12. 18:09:10

helló!
engem is meghívtatok, szóval hálám jeléül rögtön egy kritikát fogalmaznék meg Steppenwolf írásával kapcsolatban.
"ahol még engedi az épület állaga és rendelkezésre áll az eszközpark, azokban az iskolákban rövid időn belül újra megkezdődhet a tanítás"

te ugye nem vidéken jártál iskolába, ugye? szerinted miért zárták be azokat a sulikat?
néhány tipp:
1)iszonyúan alacsony gyereklétszám
2) omladozó, még a Klebensberg programban felépített épület, esetleg majorsági istállóként kezdte a pályafutását...
3) kritikán aluli oktatás, óriási hiányok, melyek később lehetetlenné teszik a szerencsétlen kölyök továbbtanulását.
4) egy rakás fásult, rutinból tanító kolléga, akik a legkevésbé sem motiváltak (hogy miért, annak is több oka van, de most hagyjuk)

Tehát: miért gond, hogy ezeket a sulikat bezárták?
Azért, mert az oktatás közfeladat, muszáj pazarolni az adófizetők pénzét???
Szerintem egyáltalán nem baj, ha több kis, a fenti okok miatt életképtelen iskolát összevonnak és egy helyen tanítják a gyerekeket. Így rögtön hatékonyabban lehet felhasználni a képzésükre elköltött pénzeket, nagyobb eséllyel lehet pályázni, a tanárokat is meg lehetne válogatni ( aztán majd jöhet a motiváció!)
Ja, hogy be kell járni egy másik településre? Ok, lehet használni iskolabuszt. Konkrétan Hódmezővásárhelyen is van ilyen, és remekül működik. Apropó, így is lehet ám munkaalkalmat teremteni a helyi vállalkozóknak...

Ha választani kellene a helyi, de sz*r, vagy a kicsit távolabbi, de jobb oktatás között, szerinted mi lenne a gyerekek és az ország számára megfelelőbb? (De nehogy népszavazásra tegyétek fel a kérdést!!!)
medvegyj

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.12. 18:18:27

Hello Medv!
Kis kormánykritika: szerintetek az első négy pont megoldására a digitális tábla megfelelő válasz?

A leírtak jogosak, de komoly ellenérv-rendszert is találni az ellenkező bizonyítására.
Azt mondják, az iskola megszüntetése a falu halála.
Ha szétnézel bármelyik város autóbusz pályaudvarán és látod az ingázó gyerekeket, amiket, mint az állatokat hajtanak fel a tömött buszokra, miközben félórákat-órákat csöveznek a járatra várva, nos

csakis helyi iskolabusz járatokkal

látom az előrelépést.

Vásárhely rulez! Fél rokonság ott lakik.
Aki nem ismerné. Szentes és HMVHELY egy tanyákkal még mindig bőven körülvett település. Ott aztán gond a bejárás.

szeged.liberty78 2008.05.12. 18:35:11

Max Power!

Digitális iskolatábla? Ugye te is érzed, hogy a 21. században nem csak hagyományos funkcionális, hanem a digitális analfabétizmus is óriási gond.
Más: rengeteg papírt lehet megspórolni egy ilyen táblával... olcsóbb és még pár fa is megússza a dolgot...
Mit gondolsz?
Ui: laptopot minden gyereknek!!!!
És persze a tanároknak is:D

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.12. 18:47:50

Igen sz.lib, viszont láttam a műsort, melyben a pályázók és Magyar Bálint ennek a technikai alátámasztását magyarázták.
Ordított róluk a dilenttantizmus, mint általában. Ez egy kaszagép project, mint a kakaóbiztos. Hidd el, dupla annyiba fog kerülni, mintha besétálnának a boltba.
Akkor már a laptopok hálózatban, egy WiFi-s oktató-illusztrálóprogram futtatására.
A tábla nem interaktív a gyerek szemszögéből, maximum mozog a kép rajta.

Steppenwolf 2008.05.12. 18:55:05

Szia medvegyj!

Csalódást kell okoznom Neked, én ugyanis az ország legleszakadottabb részében, pár kilóméterre a baranyai Ormánságtól lakom.

Csak egyetlen konkrét példa magyarmecskei általános iskolát 2001-ben újította fel az állam és egyben az eszközparkot is. Rá három évre, úgy gondolta egy másik vezetés, hogy nincs szükség falusi iskolákra, szakítsuk ki a gyermeket már óvoda után a lakóhelyének környezetéből, utaztassuk legközelebbi város (most már egyetlen, de 10 éve még 3 iskolája volt) általános iskolájába.

Így legalább a kisiskolások kora hajnalban kelnek és késő délután, kora este érnek haza.
A városi iskolában pedig nem ritkán 30-35 fős létszámokban tanulnak.
Azt meg gondolom, mindenki tudja, hol van esély színvonalasabb oktatást végezni; egy 20 fős létszámú, osztályban, vagy egy 35 gyerekkel.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.12. 19:00:48

Az oktatási színvonalról: szerintem az általános iskolai anyagot bárhol meg lehet tanítani. Minden más szempontból a hazai pályáé az előny. A falusiak tisztességesebbek, maradjunk ennyiben és a kisközösség jellemformálóbb, mint elveszni a városi tömegben.

Steppenwolf 2008.05.12. 19:01:44

Üdv Szeged.liberty78!
Digitális iskolatábla jöhet, ha nem lesznek olyan iskolák, ahol kemény teleken tanítási szünetet kell elrendelni, mert nem tudják kifűteni, vagy olyanok, amelyek nincsenek közművesítve, esetleg olyanok melyeknél szigorúan meg van szabva, havonta hány krétát használhatnak el a régi, ósdi, avitt fa táblákra, mert többre nincs keret.

Ha ilyen alapvető, dél-amerikai viszonyokat idéző körülmények már nem lesznek, akkor lehet beszélni digitális iskolatábláról, persze csak úgy, ha nem biznisz valamely kormánytag üzlettársának a cégének, mint ahogy a pillanatnyi helyzet mutatja.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.12. 19:19:15

Ezt oktatásügyet eléggé párhuzamosan tárgyaljuk ki a két különböző postban. Szerintem helyezzük át oda a társalgást erről a témáról.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.12. 19:21:06

"az irreálisan magas közlekedési bírságok helyett, milyen szankciókkal lehetne javítani a közlekedési morálon, visszaszorítva a notórius szabálysértőket."

Sajnos, szerintem ez ma nem megy másképp. A kinn hagyott táblákat be kell takarítani, az úthálózatot javítani, de azonnali intézkedésre nincs ennél hatásosabb. Lásd a villámgyorsan javuló statisztikát.

Steppenwolf 2008.05.12. 19:37:21

Szerintem az eddig komolytalan pontrendszert kellene szigorítani, átdolgozni, és nem hatalmas pénzeket, hanem inkább vezetői engedélyeket begyűjteni.

Ha jobban megfigyeled, nem a Suzukival járó csinovnyik az, aki ha gyalogost lát a zebrán, a fék helyett a gázra lép, vagy éppen 150-nel dönget át egy kistelepülésen.
Azok, akik sportot űznek a szabálytalankodásból, azoknak a többségének ezután sem lesz semmi sem drága.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.13. 08:07:46

steppenwolf: a kocsi nem jogosítvánnyal megy. ha egy évben sanszosan egy közúti ellenőrzést kapsz, akkor hiába veszik el a jogosítványod.
ellenben ha lefoglalják az autót...

Steppenwolf 2008.05.13. 09:47:50

Szia bs395!

Jogos amit írsz, de gépjárművet az állam nem foglalhat le, mert a gazdája szabályt sértett. Pláne úgy, hogy az autók jelentős százaléka lízingelt jármű.
Jogi nonszensz. Viszont Ukrajnában néhány éve még (most nem tudom, mi a gyakorlat) a rendőrség önkényesen államosított személyautókat, súlyos közlekedési vétségek miatt.
Így lehettek az ukrán rendőrségnek Subaru Imprezái és 7-es BMW-i. :)

osi 2008.05.14. 08:26:07

Sziasztok!

Tetszik. Kicsit össze-vissza, de jó.

Tisztelt Miniszter úr (kedves Steppenwolf)!

Néhány gond, baj, probéma:

Önkormányzatok vs kisfalvak.
Mo-n 3200 önkormányzat működik. Angliában nincs ennyi. Tegnap megszavazódott egy külön minisztérium erre. Kell külön önkormányzat az 500 lélek alatti községeknek? Közmunka sincs. Csak segély, amit a polgármester ítél meg. A franc tudja nekem nem tetszik.
Meggyőződésem, szét kell rúgni a jelenlegi megyerendszert és meg kell változtatni a jelenlegi önkormányzati (korrupció melegágya) struktúrát.

Iskolák:
"eszközpark", kb. 2-3 év. Rossz dolog, de tudomásul kell venni: 2-300 gyermeklétszám alatti iskolák fenntartása, színvonala - nem tudom szabad-e itt csúnyán beszélni, - vagy szar, vagy kurva drága. Beszélni kellene az oktatásügyi kollégával.

Postahivatalok:
Ugye nem? A posta egyébként is egy csőd. Hírközlési miniszter? Hmmm?

Osi

U.i.: Jövök még bővebben. Ne reménykedjetek!

rolika 2008.05.14. 11:17:38

szia stepi!
meg kellene fontolni a rendvédelmi szervek korkedvezményes nyugdíját. a világ legigazságtalanabb dolga, itt vidéken óriási feszültségek forrása, hogy a legjobb korban, erejük teljében lévő emberek nyugdíjasok (holmi stresszre meg tengelyen töltött időre hivatkozva - akik ezt kitalálták biztos nem dolgoztak pl. építőiparban, mert ott aztán igazán van mindkettő), a többiek meg halálra melózzák magukat.
akár csendőrök is lehetnének az idősebb, tapasztaltabb rendőrök.

Steppenwolf 2008.05.14. 13:08:46

Üdv Osi!

Sajnos nem értünk egyet, de ez nem okozhat problémát.
Közhely, de tény, a fejlesztések és a közszolgáltatások színvonalának emelése míg világ a világ, többe fog kerülni, mint a még meglévőnek is a leépítése.
Ha pedig folytatjuk azt az utat, hogy a falvakban megszüntetni a postákat, óvodákat, iskolákat, akkor mi fogja visszatartani a fiatalokat attól, hogy beköltözzenek a városokba?
Hosszútávon totális falurombolás lehet az eredménye, amelynek beláthatatlan következményei lehetnek.

Demagóg leszek, inkább erre költsünk először, mint több ezer digitális táblára, vagy egyenként több százezer Forint értékű postáskerékpárokra.

N haragudj, de nem támogatom ezt a fejlett európai országok irányelveivel ellentétes SZDSZ-es filozófiát, hogy a kistelepüléseken számoljuk fel az infrastruktúrát.

Steppenwolf 2008.05.14. 13:21:07

Szia Rolika!

Erre már én is gondoltam, sőt, az is járható lenne, ha többségében a nemrég nyugdíjazott középkorú rendőrökkkel, határőrökkel töltenénk fel a csendőrséget. A tapasztaltságuk és az elért eredményeik jó irányt adnának az elit rendvédelmi szerv színvonalának megcélzásában.

Másrészt pedig valóban luxus és a jelenlegi helyzetben nem megengedhető, hogy 15-20 évnyi szolgálat után gyakorlatilag fiatal rendőröket nyugdíjazzunk.

szeged.liberty 2008.05.14. 17:15:47

Hey!
Köln környékén él nővérem, nagyon sokat jártam arrafelé. Jó pár településen jártam (50 és 1 millió fő közöttiek), dolgoztam önkéntes munkában iskolákban. Tapasztalat: nincs ám minden faluban iskola!!! 1000 diák alatt nem is nagyon van suli! Ez egyébként Észak-Rajna-Vesztfália tartomány, a világ egyik legfejlettebb régiója...
Miért ciki mérlegelni az anyagi szempontokat is??? Ez egy hülye magyar dzsentris dolog: a seggünk is kilóg a gatyából, de minden bokorban van iskola. Ostobaság!
Igenis számít, hogy egy iskolába hány diák jár, mennyi pénz jut egyre, milyen tanárokat vesznek fel stb!!! Ezt tudomásul kell venni.

osi 2008.05.14. 18:09:52

Kedves Steppenwolf!

"SZDSZ-es filozófia": Azt hittem innen ki van rúgva a pártpolitizálás. :) Noch dazu, semmi filozófikusat nem írtam. Szigorúan technikai oldalról közelítettem. Tudom ez szörnyen hangzik, de éltem 6 évet egy 4000 lelkes községben. 19 éves voltam amikor oda költöztem. Szerettem ott lakni. Befogadtak. Sokat beszélgettem az emberekkel. Ami megdöbbentett, az utcánkban - 210 ház - egy diplomás volt. A fiatalok álma egy jó szakma oszt annyi. A szomszédom megkért korrepetáljam a lányát, - 7.-es volt, - hogy felvegyék valami épeszű középiskolába. Vállaltam és elborzadtam: olyan silány tudásszintet találtam, amivel engem 5.-be nem engedtek volna. Ott ez a kislány 3-as, 4-es szintet hozott, 7.-ben. Na akkor fogadtam meg, hogy a közben megszületett fiam nem ide fog járni iskolába. Mesterségesen (?), szándékosan hozzuk hátrányos helyzetbe ezeket a gyerekeket.
Egy kistelepülés megtartó ereje gondolom nem a posta létén, vagy nem létén múlik. Teljesen igazat adok, hogy az infrastruktúrát fejleszteni kell! Legyen közösségi hely (müvház fujj) ahová 0-100 évesig bárki mehet olvasnivalóért, zenét hallgatni, filmet nézni, INTERNETEZNI, stb. Ahová meg lehet hívni embereket aki elénekelnek, táncolnak, rajzolnak, szobornak valamit a közösség épülésére. Igen, erre legyen pénz.

"N haragudj, de nem támogatom ezt a fejlett európai országok irányelveivel ellentétes ...-es filozófiát, hogy a kistelepüléseken számoljuk fel az infrastruktúrát."
Ezt nem értem. A fiam 4 éve él Londonban és Dániában járt főiskolára. Dániában kb. 300 önkormányzat van. (5,5 millió lakos). Nálunk 3200.
Elvitték őket egy falusi iskolába, szeme-szája elállt. Igaz, nem együtt tanultak az elsősök a másodikosokkal. Iskolabusz szinte taxi szerűen háztól-házig.

Bocs, de mennem kell vásárolni.

Barátsággal: Osi

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.14. 18:27:48

Osi, az SZDSZ-filozófia tulajdonképpen nem a pártot jelenti, hanem azt az eszmerendszert, amit az elmúlt években ettől a párttól láttunk.

Tehát nem hagyományosan liberális, külföldi példákat a helyi sajátosságok figyelembevétele nélkül nélkül erőltető izé...

Steppenwolf 2008.05.14. 19:00:31

Osi, nem szerencsés általánosítani.

Csak egy személyes példa: én egy 7000 lelkes nagyközségben nőttem fel és jártam általános iskolába, ami a megye egyik legelismertebb iskolájaként tartottak és tartanak számon. A tanulok 70-75%-a ment onnan gimnáziumba vagy szakközépiskolába, a tanulmányi- és sportversenyeken szinte kivétel nélkül, rendre az első 5 helyezett között ott volt a suli valamely tanulója.
Feltételezem, hogy nem egyedülálló ez az országban.

Szerintem sokkal több tiszteletet érdemel a vidék annál, mint hogy mindenféle rossz beidegződés miatt lenézzük/lenézzék őket.

Tisztában vagyok vele, hogy a falvakban, községekben is vannak gyenge iskolák, legalább annyi, mint a városokban.
De én óva intenélek, hogy messzemenő következtetéseket vonj le mindebből.

osi 2008.05.14. 19:04:41

Kedves Max Power!

"Osi, az SZDSZ-filozófia tulajdonképpen nem a pártot jelenti, hanem azt az eszmerendszert, amit az elmúlt években ettől a párttól láttunk."
Szóval mégis! :)))

Ha a helyi sajátosságok figyelembevétele azt jelenti, hogy elképesztő színvonal különbségeket konzerválunk, akkor talán inkább nem kéne.

Másik megközelítés:
Látnunk kell, ma Magyarországon az önkormányzatok, a politikai hatalomgyakorlás eszközei. Ezért a vezető politika és az önkormányzatok kart karba öltve harcolnak a változatlanságért. Nyilván egy polgármester elemi érdeke, hogy ne csak a segélyek el(ki)osztása legyen a funkciója. Legyen iskola, kórház, ürkutatóbázis, egyebek, akkor is ha ott az pocsék és igen nagyon drága.

Üdvözlettel: Osi

Rorgosh 2008.05.16. 13:08:19

Steppenwolf
Oktatás: de, sajnos szinte egyedülálló az iskolád esete. Nagyon nehéz jó tanárokat találni a kistelepülések iskoláiba. Egyszerűen nem elég, hogy borzasztóan alacsony a fizetés, de oda vagy ingáznia kell, vagy olyan körülmények között él, hogy szinte nincs ott semmi a szomszédokon kívül.
Amúgy is el kellene gondolkodni, hogy mennyire önálló is egy ilyen település. Mivel lakói jobbára nem helyben dolgoznak, jobbára nem ott vásárolnak és nem is oda járnak szórakozni. Vagyis alapvetően csak lakni járnak oda. Így a gyakorlatban csak más települések önállósággal kérkedő kellékei. Kb. annyira önállóak mint a nemi szervem, már elnézést a kifejezésért...
A megoldástehát, hogy fel kell számolni ezen települések látszat önállóságát, és nagyobb település komplexumokká kell egyesíteni őket. Ezzel párhuzamosan ezen önállóságukat vesztett kistelepülésekre nagyobb, a helyijáratokra jellemző sűrűséggel induljon buszjárat (nem 110 fős ikarusz, hanem - ha csak arra van igény 9 vagy 15 fős mini vagy midibusz). A tényleges fizikai posta sem akkora létkérdés manapság. Így abból is elég 1 minden egyesített településen. A lényeg, hogy a posta mondjuk 15 km-es körzeten belül legyen. Ahogy az iskola is. Sajnálom, de ez a jövő. És ez az esélye annak, hogy a hazai közigazgatás némiképp olcsóbb legyen.
És ettől még nem tűnnek majd el a kistelepülések. Egyesek megmaradnak, mint kertvárosok. Néhány persze megszűnik, de - fájlalom, de ez van - ezeknek amúgy sincs fennmaradási esélyük. Mert a fiatalok nem a posta / iskola hiánya miatt hagyják el a falut. Hanem azért, mert annak a falunak a környezetében nincsenek munka és szórakozási lehetőségek.

Rendőrök szolgálati nyugdíja:
Csak, hogy pontosak legyünk: 25 év szolgálati viszony után jár. Ha saját kérésére, akkor a nyugdíja 2/3-át kapja meg. Akkor kap teljes nyugdíjat, ha a beosztása megszűnik (vagyis leépítés esetén nem kirúgják, hanem nyugdíjazzák). És miért kapja? Mert az 50 éves rendőrtől sem fizikálisan sem mentálisan nem várható el, hogy a helyi benzincsempész maffia golyózáporában igyekezzen elkapni azokat. Merthogy egy rendőr - legyen bármilyen beosztásban is - bármikor utcai szolgálatra vezényelhető.
De gondolom, te 50 éves korodban, aikor egy életen keresztül szolgáltad az államot, és a szabályok betartatását követelő fórumozók/bloggerek szidták anyai ági felmenőidet, csak mert megbírságoltad őket, amikor városon belül 90-el szálguldoztak, szeretnél kikerülni a munkaerőpiacra....

rolika 2008.05.16. 15:03:57

"helyi benzincsempész maffia golyózáporában"
ez azért elég ritka

és tudod, most mit csinálnak ezek a fiatal nyugdíjasok? elfeketemelóznak itt-ott, unatkoznak, aztán végül alkoholisták lesznek
és ami a legrosszabb, cukkolják a még dolgozókat, ezért szüntetném meg, mert az egész azt sugalja, milyen könnyedén is meg lehet élni a mai magyarországon

akkor inkább legyenek csendőrök

Steppenwolf 2008.05.16. 17:50:58

Szia Rorgosh!

Én továbbra is tartom magamat ahhoz az állásponthoz, hogy megengedhetetlen, hogy egy 3500-4000 lelkes nagyközségnek nincs postája és legalább egy alsó tagozatos iskolája.

Ausztriában pár éve elkezdtek elnéptelenedni a falvak. Azóta az osztrák kormány anyagilag támogatja azokat a családokat, amelyek a városból kiköltöznek vidékre.
Nem azt mondom, hogy ezt kell követnünk, csak a szemlélet miatt említettem.


A rendőrségnek vannak olyan területei, ahol - akikre elsősorban pl. a "helyi benzincsempész maffiával" folytatandó "golyózápor" tartozik - 15, illetve 20 év szolgálati viszony után kérhető a nyugdíjazás, persze egy körzeti megbízott esetében ez természetesen 25 év.
És ahogy Rolika mondja, 80-90%-uk nyugdíjazás után is vígan dolgozik tovább, miközben az állam folyósítja a nem is oly kicsi nyugdíjat.
Gondolod, hogy elég gazdag ország vagyunk, hogy ezt a luxust megengedjük?

Nem beszélve arról, hogy mennyibe kerül - jelen esetben a Zsanett-ügyből, a minden napra jutó korrupciós ügyekből, a 2006. őszi eseményekből, Gergényi nyilvánosságra került balhéiból, stb. kifolyólag - amikor hirtelen szabadesésbe lendül a Rendőrségbe vetett társadalmi bizalom, illetve az a kevéske tekintély is, és százával, ezrével kérik szinte egyik napról a másikra nyugdíjazási kérelmüket.
Ma kétezer fős rendőrhiánnyal számolunk.
Mi is történik ilyenkor, ha nem változtatunk az eddigi rendszeren?
Megkezdődik a pánikszerű, futószalagon történő rendőrképzés a még be nem zárt rendőrszakközép-iskolákban, mivel gyorsan fel kell tölteni az állományt.
Ebből adódóan a mennyiség lesz a fő szempont, kevésbé a minőség, kis túlzással, majdnem mindenféle, utcáról bejött embert felvesznek, amely hosszú távon mégjobban alááshatja a szervezet tekintélyét.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.16. 17:51:51

Rolika, nem feketéznek, negyven+ korukban meghalnak. Legalábbis a katonák nehezen húzzák ki 55-ig. Megtakarítás a TB-nek.

Rorgosh 2008.05.16. 20:11:53

rolika és Steppenwolf

Lehet, hogy a rendőr életében nem lő senkire, csakhogy FOLYAMATOSAN elvárják tőle azt, hogy képes legyen erre. Emellett anapi munkája során fokozott pszihés megterhelésnek van kitéve.
Mindezeknek következtében a rendőrök és a többi fegyveres szerv tagjainak várható élethossza 55 év. Az öregségi nyugdíjkorhatár számukra 57 év...
Éppen ezért vezették be azt a rendszert, hogy az, aki úgy érzi, nem bírja tovább (nem fizikailag képtelen dolgozni, hanem pszihésen veszítette el az ellenállását/stabilitását) az 25 év szolgálati viszony után kérheti szolgálati nyugdíjba helyezését, a normál nyugdíja 66%-ért. Tehát a nyugdíja 2/3-át kapja csak meg.
Amennyiben viszont szervezeti átalakítás közepette válnak meg tőle, úgy a 25 év elérése után a teljes nyugdíját kapja meg, hiszen ekkor az állam döntött a leépítése mellett.
Tudom, hogy sok nyugdíjas rendőr és katona dolgozik - jobbára nem feketén amúgy - de hidd el, ez részükre nem valami jutalom üdülés. Egyszerűen csak a nyugdíjuk által jelentett biztos háttérrel térnek vissza a munkaerő piaccal, így nem lehet visszaélni a kiszolgáltatott helyzetükkel. És így hasznosnak érzik magukat az életük hátralévő pár évére.
Persze el lehet venni a szolgálati nyugdíjat. Miért is ne?! Csak akkor nem tudom, honnan szerzel majd utánpótlást. Mert amikor ezt bejelented, abban a pillanatban sokuk azonnal beadja majd a lemondását. Mert nem azért szolgált 95%-kuk tisztességesen évtizedeken keresztülbecsülettel, hogy utána a korai halálukon spóroljon a nyugdíjbiztosító.
Amúgy nem csak nálunk, de az egész nyugati világban is korkedvezményesen mennek nyugdíjba a fegyveres testületek tagjai. Biztosan azért, mert senki nem ismerte fel, hogy ez mekkora pazarlás...

A kistelepülések postája és iskolája: a széllel szemben vizelni persze lehet, de kérdés az, hogy érdemes-e? Szerintem inkább bízzuk az emberekre, hogy hová akarnak költözni. Mert adhatsz te akármekkora támogatást a falvakba költözéshez, az csak arra lesz jó, hogy akinek van némi pénze, az vegyen ott egy házat, bejelentse oda magát, és felvegye az állami segélyt. Aztán persze a valóságban lakik tovább a városban, legfeljebb szavazni és a hétvégékre jár majd a faluba...

Félre ne érts, nem falu és kisteleplés ellenes vagyok. Csak realista. A valóság az, hogy ezek a települések ma sem önállóak, legfeljebb jogi szempontból. A feladat a jogi státus és a valóság egymáshoz közelítése, és ezen kistelepülések kistérségekbe, vagy a közeli városok agglomorációjába történő egyesítése.

A kérdés valójában, hogy mi a probléma? A probléma: messze lehet az iskola és a posta a településtől. Erre mondom én, hogy távolsághatár, és a maximum 15 kilométer nagyon baráti, hiszen az még tömegközlekedéssel is maximum 20 perc, valamint iskolabusz a falu fiatalkorúi számára.
A postára is a hatékony tömegközlekedés a megoldás, ahogyan azt írtam.
A jogi helyzet rendezésének viszont meglenne az az előnye, hogy a jónép oda járna szavazni, ahol a valódi döntések megszületnek élete és lakóhelye jövőjéről.

Orbán Diktor (törölt) 2012.11.03. 23:39:42

poszter(szteppenvolf, vagy mi a tököm): "Steppenwolf-nak hívnak, engem bíztak meg az önkormányzatok, illetve a rendészeti szervek működését felügyelő tárcával."

Valóban? Fordulj elmegyógyászhoz, te faszkalap!
süti beállítások módosítása