Vigyázat, tahók!

2008.05.24. 08:08 _drc_

Újra rettenetes esemény történt a keleti országrészben, a már megszokott koreográfia szerint: egy gyerek vigyázatlanul átfutott az úton, egy arra közlekedő gépkocsi véletlenül elütötte, a gyerek rokonsága pedig a kocsi vezetőjére támadt; lincselni akartak. (Most azonban az időben közbeavatkozó mentősöknek hála mind a gyerek, mind a sofőr megúszta élve.) A helyszín ezúttal Nyírkáta volt.

Nem szeretném újra elemzni azokat a szociokulturális körülményeket, amelyek a magyar falu társadalmában időzített bombaként ketyegve időről időre ilyen, ún. olaszliszaki típusú eseményekhez vezetnek, ezt korábban más esemény apropóján is és a liszkai tragédia kapcsán is megtettem már. A képet ma annyival rajzolnám árnyaltabbra, hogy jobban kidomborítanám a mindkét oldalon meglévő rasszista jellegű attitűdökre a többségi társadalom részéről (is!) csak ráerősítő széljobb szerepét -- hiszen tudjuk, hogy ez lett önlegitimáló retorikájuk egyik legfőbb eleme (lsd. pl.: itt), politizálásuk nagyrészt erre épül.

Meglátásom szerint Magyarországon még mindig nem vagyunk képesek eléggé megérteni ezeknek a jelenségeknek a lényegét, ha hagyjuk, hogy csupán az öncélú heccelődéről elhíresült rasszista portálok és a sajtó kovácsolta botrányok foglalkozzanak ezzekkel a perifériára szorult, nem ritkán agresszív emberekkel. Mert nekik csupán egy dologban van igazuk: a helyzet már régen megérett a cselekvésre!

Hazánkban nagyjából a rendszerváltással egyidőben (vagyis inkább korábban) megkezdődött a leszakadó térségek amerikai értelemben vett gettósodása. Kialakultak olyan települések, településrészek, ahol a felnövő generációknak egyszerűen nincs tapasztalatuk a munkáról, nem látják azt, hogy a szüleik, rokonaik reggelente dolgozni indulnának. Ezeken a területeken leginkább a cigányság él -- hiszen (a fentebb linkelt cikkekben említett okok miatt) általában az ők azok, akik vagy azért, mert alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek, vagy más okok miatt nem fogadnak szívesen egy munkahelyen sem (az igazsághoz hozzátartozik, hogy sokan -- a családi segélyezés jelenlegi rendszere miatt -- ma már nem is akarnak dolgozni). Ezeken a telepeken a létfenntartás legfőbb forrásai az állam által folyósított ilyen-olyan segélyek és pótlékok valamint az alkalomszerűen elkövetett kisebb-nagyobb bűncselekményekből származó jövedelem. Ezt látják példaként a telepeken felnövő fiatalok, valamint azt, hogy a felelősségre vonás elől gyakorta menekedhetnek, ha összetartóan és agresszívan lépnek fel. A látszólagos eredményesség okán ilyen az érdekérvényesítési magatartásuk faluközösség felé, és valahol ebben a magatartásformában kell keressük a választ az olaszliszkai típusú jelenségekre is.

A helyzet tehát immanensen hordozza a tragédiákat és már régen túl is vagy azon a ponton, amikortól cselekedni kellene, hogy megmenthessük azt, ami még menthető. A magyar politikai osztály azonban úgy tűnik, hogy nem értette meg az idők szavát, a kisebbségi és esélyegyenlőségi politika az állam mostohagyermekének számít, kevés a tehetséges stratéga ahhoz, hogy irányt szabjanak a cselekvésnek, és e területen láthatólag még a politika taktikusai is hiányoznak. Úgy látom, nem készültünk fel eléggé a kapitalista átmenet efféle veszteségeire -- tartson bár ez a folyamat immáron húsz éve.

A jellemzően a piacgazdasági átalakulás veszteseinek egy másik csoportját megcélzó szélsőjobboldali szerveződések azonban készen állanak a pofonegyszerű és gyorsan emészthető válaszokkal, ahogyan a megvezetett hívek által egyértelmű igazságokként megfogalmazódott megoldásokkal is, amelyek a teljes kiirtástól a szegregációig terjedő széles skálán mozognak -- szerencsére egyelőre nem egységesen, mint ahogyan a szélsőjobboldali csoportok (alias: radikálisok?) sem képesek egységesek lenni Magyarországon. Szerencsére! Máskülönben megnézhetnénk magunkat. Ha csak efféle embertelenségeket volnánk képesek kifőzni, akkor ugyanis nagyon bunkó népség volna a magyar.

A magyar cigányság gettókba szorulásának -- ez az ezzel járó szociális alapú társadalmi agresszivitás-gondok többségével együtt -- véget lehetne vetni a társadalomba való integrációval. Ennek legfontosabb eszközei a munka és az esélyegyenlőséget biztosító tanulás lehetnének. Temészetesen nem azt mondom, hogy a többségi társadalomnak ("erővel is, ha jól esik") magába kell fogadnia azokat az elemeket, akik saját akaratukból nem kívánnak ebben a folyamatban részt venni, ám a helyzet az, hogy a jelenlegi állapot fenntartása (a leszakadó társadalmi szegmensek megélhetését biztosító állami ellátmányokkal és a bagatell bűnözéssel járó költségek miatt) drágább, mint e réteg azon tagjainak állami segítséggel történő felemelése, akik szebb és emberibb életre vágynak, és ezért tenni is hajlandóak. Az amerikaiaktól sokat lehetne e kérdésben tanulni. Náluk kevesebb mint két generáció alatt végbement egy, a fentebb vázolthoz kísértetiesen hasonlító társadalmi változás. Igaz ugyan, hogy az sem tökéletes recept, de legalább részben működik!

Azt hiszem a társadalom tekintetében ez fontosabb dolga volna a magyar politikai osztálynak, mint egymás kikészítése a hatalom utáni hajszában. A kérdés megoldását ugyanis nem szabad csak a sokszor (érthető okokból) rasszista beállítódottságú faluközösségekre és a furcsamód néha a Magyar Gárdával fogodzó helyi önkormányzatokra hagyni.

Az, hogy a falusi cigány ne legyen tahó sokkal fontosabb érdek annál, mintsem hogy más tahókra bízzuk ezt.

(Krosszposzt. Kelt: 2008. április 9-én.)


*Nemrég kaptam meghívást erre a blogra, úgyhogy ez az írás itt a bemutatkozó. Tudom, nem szép tőlem, hogy egy, már a Freeblogon is publikált, ezért némileg másodlagos frissességű bejegyzésemmel köszönök be, de lesz ez még máshogy is! Jelenleg sajnos másirányú elfoglaltságaim vannak... de nemsoká elfogynak, tehát lesz majd több időm írni.
A bemutatkozó előtt azonban még egy  kis  magyarázat, a névválasztást illetően. Íme. Hát ezért nem tudok én itt csak simán drc lenni, ahogy már megszoktam...

19 komment

Címkék: beköszöntő rasszizmus kisebbségi drc poitika

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr27483710

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lepisma_saccharina · http://lulu.com/spotlight/nordlicht 2008.05.24. 11:58:48

Ez fura. Én is pontosan így látom. Lehet, hogy mégsem én vagyok a hülye?

Rorgosh 2008.05.24. 16:25:05

Szia!

Tetszett a cikk, de egyvalami megütötte a szemem:

"mint e réteg azon tagjainak állami segítséggel történő felemelése"

Hogyan gondolod ezt? Jelenleg is több felzárkózást segítő roma program fut, azt hiszem, mindenki látja ennek "eredmény"-ét...

Őszintén szólva komoly kétségeim vannak az állami segítségek hasznosságáról és életképességéről. Ugyanis nem vagyok felőle meggyőződve, hogy az érintettek maguk is aktív részesei lennének a folyamatnak.

Jelenleg is adott a roma fiatalok részére a kitörési esély ugyanis. Néhány roma család ugyanis felismerte, van egy terület, ahol anyagi lehetőségeiktől függetlenül van esélye a gyereknek a tanulásra és a kitörésre. Ennek köszönhetően jelentkezik néhány fiatal a honvédség és a rendőrség oktatásiintézményeibe.
Sajnos nagyon kevesen, holott azok, akik beléptek, gyakorlatilag teljes elfogadottságnak örvendenek.
Én - őszintén bevallva - az alkalmi munkát látom a falusi romák lehetséges kitörési pontjának. Ennek azonban előfeltétele a segélyezés mérséklése, hogy ezzel az együttműködési szándék megjelenjen...

Vidéki 2008.05.24. 18:35:21

„Mindkét oldalon meglévő rasszista attitűdökre” utalsz! Ezzel „félreviszed az éneket” és szét akarod maszatolni a tettesek felelősségét.
Szerintem egy hosszú ideje mérgesedő problémáról van szó, és akiknek feladata lenne a cselekvés, mellébeszéléssel kibújnak a cselekvés és a felelősségvállalás alól, nagy általánosságban a társadalomra hárítva a felelősséget. Lassacskán a rendőrök nem mernek bemenni ilyen telepekre csak nagy egységekkel és ha megtámadják őket, alig mernek védekezni, mert a későbbi alapos kivizsgálás során inkább hisznek a sok hamis tanúnak, mint nekik.
Hogyan lehetséges, hogy Olaszországban is kiváltották a lakosság ellenérzését bűnöző magatartásukkal!? Ott viszont a felelős kormány mer intézkedéseket tenni, hogy a helyzet ne fajuljon el az anarchia irányába és ehhez nem csak az ajnározás politikáját tartja egyedül üdvözítőnek. Jó lenne, ha nálunk is a hatóságok erélyesebben lépnének fel és megakadályoznák, hogy ezek a bűnözők egyre jobban elszemtelenedjenek.
Persze lehet hogy rengeteg jogvédő lép majd fel érdekükben, de nem szabad a szélsőséges jogállamiság irányába elmenni, ahol a deviáns elemek jogvédelme minden más szempontot megelőz és a normális emberek jogai ehhez képest mellékessé válnak!

Rorgosh 2008.05.24. 23:22:39

Jogos...

Amúgy is kezdem már unni, hogy ha más csinál balhét akkor én is bűnös vagyok "csak úgy, mert a társadalom is bűnös".

Mert biztosan én rekesztem ki szegény kissebségit amikor kimondom azt, hogy talán ő is tehetne valamit a boldogulása érdekében.

Persze érdekes, hogy a kirekesztettséggel nem küzdő cigányok is éppen ezt mondják.... Talán mert ők tettek valamit saját érdekükben, és úgy tapasztalták: kutyát sem érdekli bőrszínük. Mert itt a lakosság 90%-át nem érdekli a másik bőrszíne. A viselkedése már annál inkább...

Tapló Terepjáró · http://taploterep.blog.hu/ 2008.05.25. 13:20:14

Térfigyelő kamera...nálunk tünetileg kezelte a dolgot a sűrűn cigánylakta területeken. Azóta nem félek arra járni, a purdék sem fosztogatnak.

A cigányok amúgy tradícionálisan "nem dolgozó" nép. Meg kéne nézni a történelmüket, hogy a különböző korokban hogy viszonyultak a "fehéremberhez". Többnyire hulladékok eltakarításával, birtok körüli egyszerűbb, szezonális munkákkal, zenével, kézművességgel foglalkoztak. Nem az a megoldás,h dolgozó hangyákká neveljük őket, hanem (hamár nem tudnak/akarnak integrálódni) a hagyományaiknak megfelelő képzést adni nekik.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.25. 14:59:18

18 órán keresztül nem volt a környéken net. Külön megkérdeztem az UPC-t, hogy kábellopás miatt-e. Lett volna néhány durva megjegyzésem a "megélhetési lopásról". Szerencsére nem ők voltak, így nem napokra esett ki szolgáltatás, mint egyre több helyen.

Látom a tévében Gyurcsány demagóg örjőngését Orbán - el sem hangzott - kijelentéséről, hogy befagyasztják a nyugdíjat és a jóléti kiadásokat. Hogy ők aztán soha (Mszp) nem tesznek ilyet. Miért is nem?
Véget értek a refomok? Van még lenyúznivaló a középosztályról?

Még szerencs, hogy senki nem hiszi már el.

drc 2008.05.26. 09:50:25

Max Power -- ezt a hozzászólást nem értem. személy szerint egyik politikai pártot sem említettem; részben azért nem, mert hiszem, hogy etekintetben egyiknek sincs végrehajtható és normális programja, részben pedig azért nem, mert nem kívántam direkt politizálni a kisebbségi probléma (vagy ha jobban tetszik, a 2000-es évek "cigánykérdése") kapcsán. merthogy a cigányság kérdése szerintem fontosabb annál, minthogy csupán a politikusokra bízzuk. (ők ugyanis legtöbbször csak problémát generálnak...)

Tapló Terepjáró -- "tradicionálisan nemdolgozó nép" van azért ebben a kifejezésben egy jó adag cinizmus, de nem baj! a baj az, hogy jelenleg még ilyen munkát is csak kevesen kapnak / végeznek. ezért lesznek veszélyes helyek a cigánytelepek; nem azért, mert cigányok laknak ott.
a nyomor, a társadalmi kitaszítottság és a bűnözés összefüggenek.
(az etnikumhoz ennek ritkán van köze. pl: mindenki ismer egy "rendes cigányt".)

Vidéki -- rajtad áll, hogy mit gondolsz, ahogy az is, hogy milyen mélységében van kíváncsi az összefüggések feltárására.
ha neked csak az önmentegetés és a vádolás a lényeg, akkor az.

(nem kényszerítelek arra, hogy úgy lásd, ahogy én...)

Rogosh -- ua. mint fentebb.

Rodiel -- szerintem sem vagy hülye. :)

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.26. 10:54:47

Én sem konkrétan pártpolitizálok. Egy kormányfő beszélt a jelenlegi helyzet (a nyugdíjak és segélyek színvonalának, folyósításának helyzete) konzerválásáról.
Tehát szerintük még két évig minden marad a régiben és ez nem mutat kiutat a jelenlegi elosztó-kiróvó rendszer hátrányos következményei alól.

Tehát továbbra sincs ösztönözve a mélyszegény, szociális segélyekkel támogatott réteg az aktív munkavállalásra.
Jómagam, aki másik 2 szociálisan támogatott családot tartok el a járulékaimból (160eFT), azt hiszem felszólamlással élhetek a szavazatmaximáló, gazdaságlassító, államadósság-növelő filozófia változtatásáért.

Miközben nem engedik dolgozni a nyugdíjasokat.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.26. 11:30:20

licit van?
csak a járulékaid havi 160, vagy az összes levonás (tb, nyugdíj, szja, munkavállalói)?

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.26. 13:46:13

adó+a cég által utánam fizetett jóság. A többi apró (eü, nyugdíj, munkavállalói >>fizetsz, hogy dolgozhass, megőrülök.) nincs benne.

Rorgosh 2008.05.26. 17:59:14

Engem nem értettél. Úgy tűnik félreérthető voltam.

Az én véleményem az, hogy a mai kísérletek a cigányság felemelésére csak egy dolgot nem vesznek figyelembe: a cigányság kultúráját. Amely eltér a miénktől. Ennek következtében eltérően reagálnak az állam beavatkozásaira is, mint a társadalmi többség teszi, vagy ahogy a kormányzat elvárná.

Gyakorlatilag létrehoztunk egy olyan szociális és egyébb támogatásokból álló struktúrát, amely állandósítja az asszimilációba még bele nem kezdett roma rétegek nyomorát.

Mert ez itt a két kulcsszó:
- asszimiláció, ahol most inkább a többségi társadalom kulturális értékeinek egy részének átvételét értem. Jól látható az, hogy a hazai roma társadalom épp az asszimilációs fok mentén oszlik meg: akik már belekezdtek, azok tevőlegesen tesznek a saját életük jobbá tétele érdekében, és akik bele sem kezdtek, akik felett mintha csak megállt volna az idő.
- nyomor, amelyben a hazai roma társadalom fájdalmasan magas hányada él. És a helyzetet rontja, hogy bennük látszólag nem is tudatosan teljesen a nyomoruk.

Éppen ezért elsődlegesnek azt tartanám, hogy tudatosítsuk a roma társadalomban azt a végtelen nyomort amiben élnek. Hogy felrázza őket, és legyenek aktív partnerek a felzárkóztatási programokban.
És a felrázás két fő elemre kell, hpgy építsen:
- segélyezések visszafogása, hogy ténylegesen érezzék a helyzetük siralmas állapotát, és a további támogatás közmunka alapjaira való helyezését,
- a többségi társadalom önostorozásának beszüntetését, mivel egy magabiztosabb többség vonzó lehetne a romák számára.

drc · http://donricardo.freeblog.hu 2008.05.26. 18:20:16

valóban félreértettelek; így már egyetértek a gondolataiddal.

kiegészítés:
-- nem ártana, ha a hazai cigányságnak olyan karizmatikus (és a pártok által nem korrumpáható) vezetői támadnának, akik sikerrel képviselhetnék az érdekeiket a politikai palettán.

(nagyon kellene nekik már egy Martin Luther King-formátumú hiteles vezető!)

Vidéki 2008.05.26. 18:46:10

Talán Kuncze Gábortól hallottam először azt a kifejezést: „megélhetési bűnözés”, kb. olyan jelentéstartalommal, mint egy keresztény egyház szóhasználatában: „bocsánatos bűn”.
Nem hiszem, hogy segítünk azzal a felzárkóztatásban, ha nem követeljük meg minden állampolgártól a törvények betartását. A túlzott engedékenység láttán a bűnözők bátorsága megnő, mert érzik , hogy a bűnözés kockázata kicsi és kis kockázattal, a legkisebb erőfeszítéssel így érhetik el a legnagyobb hasznot. Elképesztő híreket hallunk: 160 hektáros védett erdőt képesek letarolni, síneket kilométerszámra ellopni, közlekedésbiztonsági berendezéseket kiherélni.
Hogy az ilyenfajta bűnözés kockázata milyen kicsi, az is mutatja, hogy évről évre növekszik!

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.26. 19:01:48

Én csak azt szeretném kérdezni, hogy a monoki (közmunka a feltétele a segélynek) esetet miért a kisebbségi ombudsman vizsgálja?
Miért nem a közig hivatal? Ezzel maga az ombudsman kezdett el cigányozni. Vagy ő a svábokra gondolt?

drc · http://donricardo.freeblog.hu 2008.05.27. 09:22:00

Vidéki:
teljesen mindegy, hogy kitől hallottad (nyilvánvaló liberális antipátiádat viszont kifejezted azzal, hogy az SzDSz egykori pártelnöke szájába adod) a "megélhetési bűnözés" kifejezést, mert az kriminológiai, szociológiai terminus technicus. butaság a teológia "bocsánatos bűn" kifejezésével átfedésbe hozni, hiszen távolról sem erről van szó. a megélhetési bűnözés büntetési tételei nem alacsonyabbak, megítélése nem enyhébb a nem ilyen indítékú bűnözéshez képest, a szakszó csupán arra utal, hogy mi a bűvelkövetés alapvető motivációja és célja.

tök mindegy, hogy milyen a lebukás kockázati tényezője, teljesen érdektelen az is, hogy mennyire súlyosan kívánja büntetni az állam ezt a fajta bűnelkövetést. a megélhetési bűnöző (ez is szakszó) akkor is el fog követni ilyen bűncselekményeket, ha tuti biztos, hogy elkapják és akkor is, ha előre tudja, hogy súlyos éveket sóznak rá, márpedig azért, mert olyan élethelyzetben van, amiből nem lát más kiutat. azért bűnözik, hogy megélhessen, hogy életben tartsa önmagát, a családját stb.

az olaszliszkai eset persze nem ez a kategória (ezért nem is tudom, hogy miért került pont ez elő nálad...), hanem egy másik, jelentősebb probléma, aminek a gyökerei ugyan szintén a nyomorban és a társadalom perifériáján való létben kersendők.
aki azt hiszi, hogy könnyű a falusi cigánytelepeken élő cigányok sorsa, az egyszer menjen el és nézze meg miként élnek!
és bizony annak az életformának része a csoportos agresszió is! és egyelőre (legalábbis nekem) nagyon úgy tűnik, hogy ezzel a magatartással szemben semmiféle hatékony erő nem hat a magyar társadalomban.

vagy szerinted a cigányság kiirtása a problémamegoldás módja?

drc · http://donricardo.freeblog.hu 2008.05.27. 09:30:35

Max Power:
szerintem ez nem "cigányozás".
először is: van a Magyar Köztársaságnak egy Alkotmánya, amelyben viszonylag egyértelmű rendelkezések találhatók. többek között olyan is, amely szerint segélyek és egyéb alanyi jogon járó juttatások folyósítását nem lehet feltételhez kötni.
no, ez a bibi a monoki esettel. ezért nem a közigazgatási hivatal, hanem a kisebbségi ombudsman vizsgálja. a helyzet ugyanis az, hogy Monok önkormányzata nem másokat mint a cigányokat akarja munkára fogni (mégpedig a segély fejében).

őszintén én magam nem lennék ellene a segélyezési rendszer megváltoztatásának, de az Alkotmányt és a törvényeket meg kell tartani! pláne egy önkormányzatnak illene...

Vidéki 2008.05.28. 08:00:35

T.drc!
Ezt írod: „vagy szerinted a cigányság kiirtása a problémamegoldás módja?”
Nem tudom, hogyan vagy képes kiolvasni hozzászólásaimból ilyeneket?!
Ez a felfogás teljesen idegen tőlem!
Én azt mondom, hogy van egy súlyos és egyre súlyosbodó helyzet, ami a jelek szerint nemcsak magyar probléma, ami a most uralkodó, nálad is fellelhető szerecsen mosdató gondolkodással nem volt megoldható, hanem csak a helyzet elmérgesedésére vezetett.
Ennélfogva fontolóra lehet venni más megoldási javaslatokat.
Miért van az, hogy a munkaképes cigány lakosságnak papíron csak 16%-a dolgozik?
Számarányukhoz képest, miért olyan sok közöttük a bűnöző életmódot folytató?
Ne mindig azt a sablonos választ add: mindenért a többségi társadalom a felelős!

drc 2008.05.28. 19:04:49

"nálad is fellelhető szerecsen mosdató gondolkodással nem volt megoldható, hanem csak a helyzet elmérgesedésére vezetett."

fejtsd ki pls.! (szerecsenmosdató egyébként egybe, mert jelöletlen tárgyas szóösszetétel.)

egyébként pedig nem adom az általad emlegetett sablonos választ (kövesd a linkeket is!)

többször írtam már máshol is, ezért most idemásolom az álláspontomat erről a helyzetről egy korábbi írásomból:
"...ebben persze nem kizárólag a helyi rasszizmus a felelős, hiszen a magyarokat többnyire ők is átverhető ellenfélnek, falhoz állítható hiszékenynek, akadékoskodó, de könnyen sarokba szorítható, megdumálható akadálynak, megfejhetőnek, pumpolhatónak tekintik. Vannak ebben a magatartásban kényszeres elemek is, ám leginkább ezt a beállítódást utasította el (a dolgok működésének természete szerint általánosított formában a cigányság egészével együtt) a magyarság; és a többségi nemzet elutasítása az oka e népcsoport minden más etnikai kisebbséget alulmúló gazdasági és szociális körülményinek is."

naná, hogy nem lehet a témát egyoldalúan megközelíteni (és véleményem szerint nem is ezt tettem); naná, hogy nem a többségi társasdalom felelős egyedül a kialakult szituért, de megoldani -- a dolgok természeténél fogva -- csak nekünk, csak a többségi nemzetnek kell!

újra magamat idézném:
"Az, hogy a falusi cigány ne legyen tahó, sokkal fontosabb érdek annál, mintsem hogy más tahókra bízzuk ezt."


"Ezt írod: „vagy szerinted a cigányság kiirtása a problémamegoldás módja?”
Nem tudom, hogyan vagy képes kiolvasni hozzászólásaimból ilyeneket?!
Ez a felfogás teljesen idegen tőlem!" -- hál'istennek!!!

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.28. 20:51:36

DonRicardo!
Emlékszel még a Blogkomisszárra, a freeblogos HEMAR-on? Most látom csak, hogy te is benne voltál az ajánlókban.Ohh, régi szép idők.
hemar.freeblog.hu/archives/2001/01/11/Heti_komisszar_0211_/#comments
süti beállítások módosítása