Csoda Hoffenheimben

2008.12.30. 07:41 commontalk

 

Az sem kevés, ha egy úriember úgy dönt, hogy kitalál valami újat a számítógépes softwer-piacnak. Ez volt az SAP, amely mára messze túlnőtte atyját, és jelen van minden normális cég életében. Legyen szó pénzügyekről, logisztikáról, vagy akár oktatásról.

Dietmar Hopp nem született rossz helyen, tette ezt 1940-ben Heidelbergben. 1966-ban végez egy főiskolán, majd mérnöki diplomát szerez. Úgy tűnik, hogy az IBM-nél megfelelő alapokra tesz szert, aár maradhatna is a világcégnél. Nem, ő újat-jobbat akar. A későbbiekben az SAP softwer létrehozásával lép az informatika játékterére, ahol ebben a műfajban az első német milliárdos lesz belőle. Bevallom, fogalmam nincs, hogyan került kapcsolatba Hoffenheimmel, de ez a kapcsolat, gyümölcsözőnek bizonyult. 

Képzelj el egy 3,5 ezres álmos német kisvárost kedves olvasó. Élnek, dolgoznak, hétvégén meccsre járnak, és jól érezik magukat a libakergetős akárhányadik osztályban. Aztán feltűnik egy őrült milliárdos, és elindítja csodát. Ismerve hazai viszonyainkat, és feltételezve azt, hogy egy német kisváros lelkülete sem tér el gyökeresen a mienktől – bizonyára akadtak hümmögők, kételkedők. Ellenfelek nem nagyon, hiszen ki merne nyíltan szembeszállni egy softwer-guruval? 
 
A Hoffenheim csapata idén már a Bundesliga első osztályában játszik, és az őszt a Bayern München előtt zárta. Nos, ilyenkor szoktak megőrülni a szurkolók, háziasszonyok iskolaigazgatók, pedellusok és a bakterek, meg feltehetőleg a kistelepülés apraja-nagyja. Csillogó szemű kissrácok tárgyalják az iskolaudvaron a csodát, BL szereplésről álmodoznak, s ezúttal derék szüleik, tanáraik sem hűtik a lelkesedést, sőt a hétvégére vásárolt söröket kezelik eme módon, hiszen a csapatuk tarol. 
 
Visszagondolva 1968 környékére, amikor szülőfalum csapatában brillírozott egy későbbi válogatott Pásztor Jóska, én is, és sokan hasonlóan lelkesedtünk, de minket legfeljebb a helyi TSZ tudott volna szponzorálni, így a Jóskát elvitték Békéscsabára, a csoda elmúlt, a lelkesedés alábbhagyott.
Nem így Hoffenheimben…el sem tudok képzelni egy helyi tanácsülést, lehet még ott normális napirend? Nem hiszem. A kövér fogorvos szívja egyedül a fogát, aki gyerekkora óta utálta a focit, sok megaláztatás érte ügyetlensége, és kövérsége miatt. Legszívesebben felrobbantaná a most készülő harminc ezres (!) stadiont, persze nincs mersze megtenni, lincselés lenne a végzete.
 
Nincs ma derék német polgár, aki ne tátaná a száját a sikerek láttán, és már én is beálltam a csodálók közé. Nem is tehetek mást, hiszen a MI Lőw Zsoltunk is tagja a keretnek, és egyszer már pályára is lépett hoffenheimi színekben. 
Meddig tart a csoda? Fogalmam nincs, szereztek az ősszel annyi pontot, hogy nyugodtan nézhetnek a tavasz elé. Főleg ha valóban leigazolják Hildebrandot, a német válogatottat is megjárt (bizonyíthatom) kiváló képességű kapust. 
 
 
 
Szegény Stadler, várhatott volna még, előbb legyen csoda a németeknél, azt követően nálunk is jobban elfogadná a nép és az APEH a futball-mecénáskodást. Hopp barátunk mit sem törődik ezzel, szerintem már nemzetközi sikereket tervez, mert ő nem amolyan álmodozó típus. A gyerkőcök Hoffenheimben nem is nagyon kértek mást karácsonyra, mint nyárra bajnoki címet, és nemzetközi szereplést. A helyi tanács a klubtulajdonos díszpolgárságán gondolkodik, ezt egyedül a derék, de sértődött fogorvos fúrja, elég óvatosan. Egyelőre. 
 Vajon úgy lesz-e, mint lenne nálunk – elmúlik a csoda, egyszerre fordít hátat a tegnapi sikerembernek mindenki, avagy lesz, ami lesz, egy szobrot mindenképpen kiérdemelt a klubtulajdonos és a sikeredző. Ki tudja? Éppenséggel több sanszot adok arrafelé ilyen forgatókönyvnek, mint szűkebb hazánkban. Szeretném megnyerni valamelyik lottójáték főnyereményét – mivel egyetlen softwer-ötlet se jut eszembe. Ahogy összejön – megyek haza szülőfalumba, és gründolunk egy jó kis csapatot.

 

Szólj hozzá!

Címkék: sport

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr15848099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása