Tutankhamon és fociőrület

2008.06.10. 18:11 commontalk

Történelmi szempontból mérsékelten fontos uralkodó volt. Hírneve nagyrészt annak köszönhető, hogy sírja, a Királyok völgye 62, amit 1922-ben tártak fel Howard Carter vezetésével, az egyetlen, épségben megmaradt fáraósír. A fáraó múmiája most is ott található. A múmia aranymaszkja az egyik legismertebb ókori egyiptomi műalkotás.
A napot a leghíresebb fáraó kiállításának megtekintésével kezdtük.

A Hofburg bejáratánál Anubisz a sakálfejű isten várt ránk, de minket nem balzsamozott be, mint a gazdáját Oziriszt…tudom, most kellene abbahagyni...

Bécs alapos gazdája a Tutankhamon kiállításnak, minden biztonsági előírást betartva piszok nehezen kerülünk be a kiállítótermekbe. Kisebb és nagyobb tárgyak sora vár ránk, mindet tisztességesen megszemléljük, hümmögünk, a különböző istenekbe és dinasztiákba belezavarodunk…egyetlen biztos pont van: Tutankhamon aranymaszkja. Nos, gyönyörű, fenséges, és minden elismerésem az ókori mestereké, meg Howard Carteré, aki megtalálta. A fáraó múmiája hála az égnek újra ugyanott nyugszik, ahol megtalálták, jobb is nem háborgatni. Mire kikeveredünk a megszámlálhatatlan teremből, a múzeum, alkalmi egyiptomi áruházában találjuk magunkat: a csecsebecséktől, a fáraós nyakkendőkig, a komoly könyvektől – a komolytalanokig minden kapható.
Irány, a belépőjegyet felmutatva az ingyenes WC. Aztán városnézés. Igyekeztünk ugyanúgy várost nézni, ahogy máskor.

Hofburg, http://www.hofburg.wien.info/,

Stepahnskirche, http://www.stephanskirche.at/index.jsp?menuekeyvalue=43&langid=12

a Maria Terézia tér http://pages.cs.wisc.edu/~heckr/Pics/MariaTheresiaPlatz/Small/100_1251s.jpg

Mind-mind csábító látnivalók az erre vetődő, fotómasinával felszerelkezett turistának. Nos, ez most nem jött össze.
Ahova léptünk, ott futballba ütköztünk. Nézzük csak!

 

 

 

 

 

 

 

 

Táncoló horvátok:


 

 

 

 

 

 

 

Megőrült osztrákok:

 

 

 

 

 

 

 

 

Éneklő, ordító horvátok:


 

 

 

 

 

 

 

Lengyel futball-pankok:


 

 

 

 

 

 

 

Rendőrök a kivetítőnél:


 

 

 

 

 

 

 

Óriás focilabda:

Most érzem, hogy mit veszítettünk, együtt a horvátokkal. Ez bizony óriási üzlet, kiváló lehetőség egy országnak, fővárosnak, és soha nem feledhető élmény a helybélieknek. Én úgy döntöttem, hogy nekünk kell egy ilyen, addig, amíg élek, ha addig élek is. A császárváros megőrült, Mária Terézia megsértődött, de vele most senki nem törődik, császári rangot kapott a foci, s ez így van rendjén. Három hetet mindenki kibír, még egy uralkodó is.


7 komment

Címkék: sport világ

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr67509882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.10. 19:22:27

futballvébé mondjon le!

mi történt volna, ha megnyerjük az eb rendezést?
- a rendőrség gyakorolhatott volna végre külföldieken
- azok az emberek és csoportok, akiket már rég el kellett volna tiltatni a futball közeléből, bedöntenek pár kisebb panamát a támogatások témájában
- jól elvernek minket
- utána itt maradna nekünk egy adag stadion, aminek minden 20-ik székére jutna egy néző
- azok az emberek és csoportok, akiket már rég el kellett volna tiltani a futballtól, maradnának, és panamáznának tovább. néha lenyúlnák az önkormányzati támogatást, és ott maradna a kft tőke és bevétel nélkül.

commontalk 2008.06.11. 05:33:50

Van abban igazság, amit írtál, de nem mindenben értünk egyet. Mondhatni (írhatni) testközelből néztem végig, a kezdés előtt fél nappal a császárváros készülődését. Nincsenek ezek meghülyülve, tudták miért vállalják az egész cirkuszt. Az osztrák foci is gyenge, ott sincsenek a hétköznapi meccseken tömegek, de most mindent beleadtak. Nálunk - valahol olvastam - hétmillió turista, vagy vendégéjszaka (nem mindegy - de nem emlékszem) az idegenforgalom teljesítménye. A sógoroké minimum ennek ötszöröse. Ezek mellett vállalták be - az állam és a lakosság - a rendezést. Takarosan kiglancolt belváros, történelmi szobrok habozás nélküli elkerítése, három hét foci miatt. Teraszok, kivetítős szórakozóhelyek tömkelege, és elképesztő nyüzsgés, óriási fogyasztás sörből, kajából stb. Ne felejtsd el: a tulaj a bevétele után adózik is, de több az utas taxin, metrón, vonaton, autópályán, több áram, víz stb. fogy, ezzel pörög az ÁFA-bevétel is, újabb lökést adva az osztrák gazdaságnak. Nem tagadom, elfogult vagyok, egyrészt futballpárti, másrészt ötlet-párti, ezt lemérhetted az eddig megjelent írásaimon. Semmi más nem vezérel, mint több attrakciót kitalálni országunknak, és remélhetőleg: a haza fényre derül.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.06.11. 09:29:44

EB-t, VB-t rendezni akkor is megéri, ha a pályán hülyére vernek minket, hogy aztán meg itt maradnak a nyakunkon a stadionok, az korántsem biztos, az osztrákok is szét fogják szedni a most felhúzott lelátókat.
Ráadásul az EB, VB nem csak egy városnak jelent lényegesen magasabb bevételt, mint az olimpia esetében, hanem min. négynek. Ergo a fejlesztések is egy város helyett legalább négy városban valósulnak meg.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.11. 12:25:12

commontalk:
ne érts félre, én is imádnám, ha 30 millió vendégéjszakát regisztrálnának itthon egy évben, ami ha a következő években visza is esik, még mindig bőven a jelenlegi szint fölött lenne (márpedig külföldiek nyaralása talált pénz a költségvetés szemszögéből, a csehek pont ezzel vannak jóval előttünk).
az én félelmem az, hogy ha a mostani vállalkozók és politikusok kar-karba fonva vezényelnék le, az többet ártana, mint hozna.

gordiusz 2008.06.11. 16:20:29

A turizmus nem "talált pénz", hanem fontos iparág, a GDP komoly részét adja most is; jó lehetőséget jelent az iparilag fejletlenebb régióknak, stb.
Csak ki kell találni vonzerőt, a csikós-gulyás már nem trendi. És jó sok pénzből beruházni.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.11. 16:54:55

gordiusz:
akkor rossz szót használtam.
nem úgy értettem, hogy csak le kell hajolni érte a földre, és felvenni, hanem úgy, hogy olyan pénz kerül itt elköltésre, ami nem itt keletkezett.
kitűnő eszköz lehet a költségvetés bevételi oldalán többletet termelni vele (és akkor még mindig ott a cseh példa, akiknek egyes kimutatások szerint annyival nagyobb az idegenforgalmi bevételük a mienkénél, mint a magyar államháztartási hiány).

német tapasztalatok:
chio chips - ungarische geschmack! (paprikás csipsz)
chardasch - echte ungarische wein! (sose hallottam róla, pedig egy telivérrel relkámozzák)
schumacher besucht der ungarische puszta! (schumacher kicsúszott a hungaroring szabadedzésén a pályáról)
a gulascht nem elmítem, külföldön jártamkor szokásuk megkínálni a marhapörivel, amit ugyan szeretek, de már nekem kínos magyarázkodni.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.06.11. 17:41:33

Én ugyan annyira nem pártolom a vadászatot, de mindig is lesznek és pénzt hoznak:

FEISZT OTTÓ:
A vadászati turizmus jelentõsége a magyar vadgazdálkodásban
www.vadaszat.net/hirek/2007/feiszt.htm
süti beállítások módosítása