Halálra ítélt civilizáció

2008.07.11. 05:16 blogart

A halálos ítélet még friss. A tinta sem száradt meg rajta. Az elítélt maga az emberiség, a mi párezer éves civilizációnk. Most bárgyún mosolyog. El sem hiszi, hisz olyan csilivili, tetszetős minden.

Van mobil, plazma, hibridautó, internet, jó kaják, csajok, filmek. Bakker! Akkor most mi ez? Visznek a vesztőhelyre.... ugyan már, addig még van néhány jó évünk.

Pedig a súlyos földcsuszamlás, ami előtt állunk, szétcsúsztat rendesen minket is. Világunk társadalmi berendezkedése olyat fordul az elkövetkező években, évtizedekben, mint amilyen változásokra a világtörténelem során sosem volt átélhető példa. 

Kataklizmák, háborúk, járványok ugyan pusztítottak mindig és mindenütt, de sosem volt ilyen önelégült, követelőző és elvakult társadalma bolygónknak, mint amilyenné a modern korban lettünk az utolsó két évszázad alatt.

A veszély jelentős és immár a mai értelemben vett civilizáció végnapjait is előrevetíti. Néhány éve még ostoba naívsággal hittük, hogy amit apáinktól kaptunk, azt hozzáadott értékkel adhatjuk tovább az utódainknak, s talán csak pillanatokra futott át az agyunkon, hogy mi lesz, ha ez az örökség átokként ül majd azokon, akik most még csak pici, imbolygó lábakon tipegnek. Ártatlanul és mit sem sejtve. Mert a jelen fogyasztói társadalma iszonyat mohóságában felemészti a távlatok minden perspektíváját.

Mintha érezné utolsó perceit: a halálraítélt civilizáció utolsó kívánságával élve még jól belakmározik, s elfelejt minden bút és bajt. Még fogyaszt, habzsolva, éhesen, de hiába minden, az étvágy nem csillapodik. Élvezet pedig kizárva. Gigantikus rendszerek vázai épülnek fejlesztődnek, mintha lenne valami a nem túl távoli jövőben, ami működtetné őket, amitől egyáltalán szükség lesz rájuk.

A civilizáció reset gombját nem űrből süvítő aszteroida fogja lenyomni, sem ufóinvázió, klímaváltozás vagy sárga veszedelem: ennek a korszaknak az energia és a szabadság ínsége fog véget vetni. Előbb az olaj fogy el, csak azután köszönt ránk egyfajta "modern" középkor, amely szükségszerűen jár majd minden egyéb mellett a szabadság korlátozásával is.
Még inkább kiváltságosok és még inkább nélkülözők globális világtársadalma bontakozik ki, ami sok szenvedést és még több áldozatot jelent, valami kegyetlen és általunk nem ismert algorytmus szerint, melynek annyi értelme van, mint a saját civilizációnk által táplált önbizalmunknak. Mármint kozmikus arányokban.

Át lehet gondolni, mit is jelenthet ez galaxismilliárdok csillagporában, s ha nem lenne még néhánymagunkban valamiféle magasztosabb hit - most mindegy miféle -, melyet így is naponta megcsalunk és elárulunk, elveszetten magányos és menthetetlen lenne a helyzet. Hahó felelősök!  Észbe kapni kicsit késő: szarakodni pedig emberiség ellen elkövetett bűn.
Nem érünk rá a következő járatig, konferenciáig, választásig, ciklusig, szakértői véleményig, üzleti évig stb...Még egy postig sem érünk rá, ezzel is elment vagy háromnegyed óra. A hátralévő idő pedig vész...BUMMM!

5 komment

Címkék: apokalipszis global blogart

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr65554808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.11. 19:24:03

Ezt már egyszer régebben kommenteltem az alterglobon is, hogy ugyanmár, miért lenne akkora probléma, ha az emberiség eltűnne a Földről?
Ráadásul szvsz vagyunk már annyian, hogy az emberi faj teljes kihalását én már lehetetlennek tartom. Aztán hatmilliárd helyett lennénk újra kb. százmillióan, vagy valami ilyesmi...

Ja, a Hozsánna néked, Leibowitz! ismerős valakinek?

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.11. 20:40:31

Ismerem, hogyne! Kicsit borús a hangvétele. Szegény áramkörmásoló szerzetest pedig sajnálom. A armageddon idején néhány ezer bányász a tárnákban lesz, csak a csajok hiányoznak majd.

Rorgosh 2008.07.12. 12:39:33

Istenem, egy újabb nyavalygás.

Őszintén megmondom, kicsit kezd elegem lenni ebből a világfájdalomból.

No meg a történelmi analfebetizmusból is. Merthogy az időszámításunk szerinti 500-as évek közepén lezajlott kataklizma amúgy felezte az emberiséget. Mégis túlélte. Mert az ember már ilyen, hogy mindíg alkalmazkodik. És enm mintha azelőtt nem lett volna önelégültség. A külömbség csupán annyi, hogy azt akataklizmát egy óriáskaldera okozta.

De visszatérve erre a világfájdalomra. Azt hiszem, lassan már mindenki tuda hogy valamit tenni kell. És tudom, ez nehezen hihető, de az emberiség már tesz is jópár dolgot az elkerülése érdekében.

Persze még az út elején járunk, azonban a továbblépéshez nem világfájdalomra, hanem konkrét cselekvési javaslatokra van szükség. No meg egy kis gondolodásra. Nem valami ördögi összeesküvés miatt nehéz a váltás, hanem azért mert rengeteg féle érdek létezik, és bizony nehéz őket összeegyeztetni.

Merthogy az összes környezetvédő is az utcára vonulna, ha azt mondanánk nekik: fiúk, a munkahelyeteket bezártuk, merthogy így tudjuk csökkenteni a kibocsájtást.

Közben a National-en egy idióta Lengyel környezetvédő mondja, hogy jaj de kurva jó, hogy a balti tenger parti homoksivatag kinyírja a jegenyeerdőt. Mert ez a természet rendje. Mert azok a dűnék már 300 évesek (előtte vegyes, művelt és erdős terület volt a helyen).

Nekem meg a rapszám jut az eszembe: Bumm a fejbe.

Merthogy alighanem az ilyen területek esetében semmilyen társadalmi ellenállásba nem ütközne egy erdősítés. Sőt.

De a zöldeknek csak az jó, ha egy gyárat bezárnak, vagy egy radar nem épül meg... Mert így lehet nyavalyogni és világfájdalmazni...

Szaros gerle / Lighting Enchanted Multiple Shots · http://gerlefeszek.blog.hu/ 2008.07.12. 16:48:27

Katasztrófa nem történhet meg. Pont. Mosolygó arccal letakarjuk a hullákat és megyünk tovább. Mint minden alkalommal eddig.

rolika · http://www.wevik.hu 2008.07.14. 11:33:06

világméretű katasztrófa szerintem sem valószínű, de hogy egy megrázkódtatás esetén kis hazánk elsőnek fog megdőlni, arra fogadni mernék. és akkor nekünk csekély vigasz lesz, hogy máshol jó