Lóra fel!

2008.07.22. 05:44 Vérszegény éjszakai dúvad

Gondolom mindenki számára ismert az a közmondásbeli ló, amelynek át lehet esni a túloldalára. Hál'istennek a magyar társadalmat nem fenyegeti annak a veszélye, hogy ez gyakran bekövetkezik, ugyanis honfitársaink jelentős része állandóan a ló egyik oldalán tartózkodik, és onnan lődözi ki a mérgezett verbális nyilait a másik táborra. Ez különösen igaz mondjuk akkor, ha a hazai cigányság válik a közbeszéd tárgyává.

Most éppen Bayer Zsoltot panaszolták be az ORTT-nél, merthogy uszított. Erre csak két dolgot lehet mondani: Egyrészt alig hiszem, hogy azt a közönséget, amelyik Bayer Zsolt műsorát nézi, bármire is lehetne uszítani, másrészt Bayer ugyanakkora butaságokat beszél, mint amekkorát a jogvédők szoktak.
 

Nem csak Bayer, de szélsőjobb szentháromsága is annyira jobbra van, hogy tőlük már bármilyen élet is csak balra kereshető. Ráadásul annyi butaságot összehordtak már hosszú munkásságuk alatt, hogy a társadalom jelentős része inkább nevetve fogadja elméleteiket, mintsem hallgatnának rájuk.

Bayert - a falusi cigányokkal kapcsolatban tett megjegyzéseiért - hasonló vádakkal lehetne illetni, mint amivel sokan elő szoktak hozakodni itt a bloghu-n is, soha nem járt még falun, nem ismeri a falusiakat, sem a falusi romákat. Már csak azért sem, mert jól érezhetően egy kalap alá vesz minden romát, pedig ez nincs így.

Mindentől függetlenül Bayer mondandója nem uszítás, hanem nettó hülyeség. Legalább akkora hülyeség, mint pl. a Program5 mondandója.

Bár maga az elképzelés nem volt ostobaság - ti. hogy óriásplakátokon és reklámspotokon keresztül beszéljünk a magyarországi cigányság helyzetéről, a rasszizmusról, stb., unalmas stúdióbeszélgetések helyett -, de ezt a programot is sikerült jó alaposan elrontani, mivel a projekt ötletgazdái ugyanúgy gondolkodtak, mint ahogy gondolkodik Bayer Zsolt és a hallgatói. Egész egyszerűen rasszisták, mind a Program5-ösök, mind Bayerék a rasszista diskurzus elemeivel machinálnak, egy dolog különbözteti meg őket mindössze: Bayerék negatív érzelmeket táplálnak a hazai cigánysággal szemben, míg a program5-ösök pozitívakat.


Itt van például a hazai antirasszista vonulat rasszista voltának állatorvosi lovául a jobboldalon látható plakát. Ez a plakát megjárta a köztereket, biztos rengeteg nem cigány nézte meg, és biztos(?) nézett is magába. Ugyanakkor én erősem kétlem, hogy ez a plakát elérte a célját, mert nem hiszem, hogy a többségi/nem cigány társadalom hibáztatása alkalmas lehet a következő cél elérésére:

A reklámkampány elsősorban az utóbbiakat, azaz a markáns véleménnyel nem rendelkezőket célozza meg; megfogalmazva annak igényét, hogy körükben a pozitív vélekedések váljanak meghatározóvá.

Míg Bayerék abból a feltételezésből indulnak ki, hogy minden cigány tolvaj, bűnöző, stb. addig a Program5-ösök abból a (kimondatlan) feltételezésből indultak ki, hogy ma Magyarországon nincsen ilyen cigány, azaz a cigányság minden problémája a cigányokkal szembeni ellenérzésekből vezethető le.

Kell-e mondanom, hogy mindkét vélemény akkora butaság, a tetejükről ülve lehetne nyalni a Holdat? Úgyhogy ideje lenne mindkét oldalnak felülni végre a közmondásbeli lóra, mert hogyha még sokáig lövöldözik két oldalról egymást, előbb-utóbb elfogynak azok a kevesek, akik most a lovon ülnek, vagy legalábbis erre tesznek kísérletet.

12 komment

Címkék: cigányok bayer zsolt jogvédők

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr96574400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.22. 05:52:51

Szolgálati közlemény!
Tudom, kicsit ellentmondó az Index elleni vasárnapi kirohanás (F.O.S.) a kedden megjelenő, szintén cigányos témával, de ez az írás még azelőtt lett betervezve, hogy torkunkig ért a téma.

Viszont ezt tessék csak végigolvasni, mert a nálunk (ezen a blogon) előszeretettel emlegetett - és áhított - kétoldalú megközelítés, homályoszlatás és pártatlanség jegyében íródott.

rolika 2008.07.22. 07:42:02

csak nehogy fordítva üljünk fel arra a lóra...

búcsú lesz nálunk a faluban, hazafelé arra kanyarodtam a kislányommal, megnézni a ringliseket. persze kiverte a hisztit, úgyhogy vissza kellett biciklizni. öreg (roma) bácsi odajött, kezet fogtunk, mondta, nyugodtan ültessem fel a hintába, és amíg a gyerek végigpróbálgatta az összes ülést, én segítettem eltolni egy utánfutót.

spájdernecc 2008.07.22. 08:13:00

Nagyobbik lányom osztályába elsős korukban négy cigánygyerek került. A negyediket elvégezve maradt kettő. Ez a kettő tanul, rendes, a kölykök szülinapi bulijaira is állandó meghívott. A másik kettő /testvérek/ második után elkerült tőlünk, senki sem bánta. Az is igaz, hogy Ők random jelleggel látogatták az iskolát is. Ha az apjuk bevitte őket kocsival mentek, ha nem, nem. Anyunak a kb 50 m a buszmegállóig, meg onnan a 150 az iskoláig már leküzdhetetlen távolságnak bizonyult. Érdekes módon az iskolai konyhára az ingyenebédért odaért...
Ezzel csak annyit szerettem volna mondani, hogy igenis, a romának is van felelőssége, és jó lenne ezt a jogvédő bagázsnak is tudomásul vennie

bloodhound v2.0 2008.07.22. 09:48:26

spájdernecc · nyolclab-csapda.blog.hu 2008.07.22. 08:13:00

soha senki nem állította, hogy nincs, ill. aki mégis, az ugyanúgy a ló másik oldalára "vette be magát", és ugyanolyan baromságokat magyaráz (lásd ugye az ominózus székely-nyilatkozat), mint bayer.
én azt nem értem ezekben a szekértáborokban, hogy miért fáj a gondolkodás, meg a másik állásponjának megismerése, és annak figyelembe vétele?
ebben a csónakban 10 millió ember ül, akik (dacból? butaságból? mögöttes szándékok miatt, mint hatalomvágy, pénz?) csak azért is ellenkező irányba próbálnak evezni, ill. vagy egy csoport amely közben lékeket furkál mindenhová, amíg a két tábor egymást püföli.

spájdernecc 2008.07.22. 10:00:23

bloodhound v2.0 2008.07.22. 09:48:26
Valamikor réges-régen olvastam valami könyv mottójaként:
az összefogás hegyeket képes elmozdítani
- feltéve, hogy legalább a fele gy irányba tolja.
A gondolkodás nem fáj az emberek zömének, hanem egyszerűen lusta rá / az, hogy érdemes lenne-e erőltetni a dolgot más kérdés /.
Minek tököljön a spekulálással, amikor kész, bármikor felmelegíthető csomagokat kap, dömpingáron.
Aztán szépen megveszi azt, amelyik a "legszebb", vagy amelyiknek a leghangosabb a reklámja. Ennyi.

bloodhound v2.0 2008.07.22. 10:08:22

bocsánat, nem székely, hanem szécsi, de a hülyeségfok nagyságán ez nem változtat...

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.22. 11:17:35

Az egészben egyébként az a legrosszabb, hogy azok a cigányok szívják meg a legjobban, akik megpróbálnak beilleszkedve élni, de akik nem ismerik őket csak annyit látnak, hogy cigányok, ergo tolvaj, zsivány, stb. banda.

Rolika,
ennél a helyzetnél már az is jobb lenne, ha fordítva ülnénk fel a lóra. Nekem már egyszer-kétszer eszembe jutott, hogy mi a francnak akarjuk "erőnek erejével" integrálni a cigányságot. Hagyjuk őket békében, aki vissza akar térni a vándor életmódhoz, teknővájáshoz, vagy az üstfoltozáshoz, az tegye azt, viszont legalább lesz valami, ami alapján ténylegesen meg lehet különböztetni a integrálódott cigányokat a beilleszkedni nem kívánóktól.
Külföldön (Franciaország és Anglia biztos, a többi nyugat-európai országot nem tudom) sem a cigányokkal van a fő probléma, hanem az ún. traveller-ekkel, akik közt találhatók cigányok és nem cigányok is.

homár molla 2008.07.22. 15:47:40

leginkább azok felelősek a kialakult helyzetért, akik miatt előítéleteink vannak a cigányokkal szemben. és ezek a tolvajbűnöző cigányok.
amikor ezek a jogvédők, kolompárok, ocök meg ep-képviselők éppen a térdükre fektetnek, hogy elfenekeljenek a kirekesztő magatartásomért, mindig azon gondolkozom, hogy mi lenne, ha egyszer nem a magyargárda ellen vonulnának fel, hanem az okos cigány fejüket levinnék valami szabolcsi faluba, és felháborodva elküldenék a kurvannyába a helyi könnyűfémfelvásárló orgazdát meg az uzsorásokat, elzavarnák az iskolába a cigánygyerekeket, dolgozni a szüleiket, na és akkor utána azt mondanák, hogy lássák, dikk milyen rendes emberek, kéremszépen békibe hagyni űket. én pedig mondanám, ámen. de addig hiába pattognak, úgy fogja őket utálni a többségi társadalom, mint a szart.

Rorgosh 2008.07.22. 20:34:03

Persze aligha lesz addig előrelépés, amíg hivatalosan ki nem lehet mondani, hogy létezik a roma bűnözés problematikája.

Mert ha kimondanánk, akkor végre el lehetne kezdeni vizsgálni, hogy egy etnikum miért felülreprezentált a hazai bűnöző palettában.

És akkor azt is megvizsgálnánk, hogy más - vélhetően jóval több - romák miért képesek sikeresen integrálódni a társadalomba.

maxt · http://fregoli.blog.hu/ 2008.07.23. 10:47:42

A helyzet alapvetően elcseszett, hiszen vannak akik kisebbségek b*szogatásával próbálnak népszerűségre szert tenni, ami még Newton szerint is azonos ellenhatást vált ki, tehát megteremti az ellenpólusú szélsőségeket is. Aki bűnözőnek kiáltja ki a romákat, azzal hamarosan szembe fog kerülni valaki aki isteníti őket, és gaz elnyomó szélsőségesekről beszél.
Öngerjesztő dolog.

Nem szabad viszont elhallgatni a dolog másik oldalát sem.
Számomra a romák jelenléte teljesen természetes, hiszen ismerőseim, barátaim és rokonaim között is jelen vannak. Szeretem, becsülöm őket.
Emellett viszont maximálisan meg tudom érteni a romákról kialakult sztereotípiákat, mert azok sajnos nem csak pletykák útján terjednek, hanem tapasztalatokkal erősödnek.
Életemben eddig utcán egyszer vertek meg... romák voltak...egyszer raboltak ki... romák voltak...

Szemben állunk egy létező problémával, de az ellene való fellépés az önmagából kiforduló toleranciaszólamok miatt lehetetlen, ami gerjesztőleg hat a szélsőjobbos csaholókra.

"Minden második roma titkolná, hogy roma."
Nem én tehetek róla, hanem az a romák azon rétege, mely alapján a sztereotípiák képződnek.

Nem bőrszín, vagy előítélet alapján bíznám akár az életemet is valakire, hanem mert bebizonyította, hogy méltó rá.

Minden embernek ki kell érdemelni a bizalmat.
Ez nem függ származástól.
És nem függhet származástól egy bűncselekmény megítélése sem.

pipboy2000 2008.07.23. 16:11:36

Szerintem Magyarországon pár 100nál több rasszista nincs. Nem a bőrszínük miatt utálják őket, hanem azért mert nem dolgoznak, kéregetnek, megvernek, rongyosak, büdösek. Tegnap utaztam 1 lánnyal vonaton, s mondta hogy mennyire örül hogy összefutott velem, mert az állomás tele van cigánnyal és fél. Én meg csak néztem, hogy bazmeg te is cigány vagy. A különbség csak annyi hogy ő kulturáltan öltözik, dolgozik, tanul stb. Rengeteg cigány van aki beintegrálodott de észre sem vesszük őket mert úgy öltöznek, viselkednek mint mi(nem kell azé lemondani az identitásról, de én sem székelyruhába járkálok hétköznaponként). No a lényeg hogy a bűnöző elemeket, meg a kurvára létminimum alatt tengődök jelentik a problémát(spanyolviaszt fölfedeztem), és nem a bőrszín. Az csak néhány retardáltnál veri ki a biztosítékot. Disclaimer: erdélyi magyar akinek az 1/4e cigány.
süti beállítások módosítása