Kis magyar tánc-, és illemtan 2: Tüntessünk kulturáltan

2008.12.07. 00:12 Dr. Morcz

Magyarországon az öszödi beszéd óta egy sajátos rituálévá merevedett játék zajlik.

A játék egyik szereplője Gyurcsány Ferenc, aki hol miniszterelnöki, hol pártelnöki, hol pedig blogszerzői minőségben megjelenik a nyilvánosság előtt. Jólöltözött, jólfésült, legtöbbször udvarias, bár még mindig kioktató. Jól szabott öltönyein látszik, hogy az egész kormányzat legmegbízhatóbb munkát végző tagja az udvari szabó lehet.

A játék másik szereplője egy változó, általában 20-50 fő körüli létszámú csoport, arcuk részben a Kossuth térről lehet ismerős. Valahányszor Gyurcsány megjelenik valahol, ők is megjelennek, és kérik, hogy ezt ne tegye. És hogy persze tűnjön el a süllyesztőben.

Szerintem ezeknek az embereknek alapvetően igazuk van. Morális szempontból mindenképpen (most nem megyek végig rajta, de többször messze túlment a demokráciákban még elfogadható viselkedés határán). Sőt, látva azt, hogy a gazdaságban mekkora válságot tud okozni a bizalom elvesztése ill.  hiánya, azt gondolom, hogy az ország elemi gazdasági-politikai érdeke is ezt kívánná. De hát persze nem mond le.

Amiről voltaképp írni akarok, az a tüntetőkkel kapcsolatos. Úgy gondolom, a jelenlétük (amiről persze az összes tévé tudósít, általában előnytelen beállítású képanyaggal) sokkal inkább erősíti Gyurcsányt, semhogy gyengítené.

Átlagpolgár ott gubbaszt a foteljében a jól megérdemelt CSI helyszínelők, Dr. Ház, vagy bármely más sorozat rejtelmeibe feledkezve, mikor jön a frusztráció: a gyors esti híradó (elvégre közszolgálat mindenek felett). Ha öt percig tart is a híradás, be fognak számolni a Gyurcsányt ért atrocitásról. Látszani fog a miniszterelnök, ahogy elegánsan megérkezik, áthalad a tüntetők között, közben elvesz pár piros szegfűt az mszp-s keménymag pár képviselőjétől (általában 60 feletti, a pillanat nagyszerűségétől izguló hölgyek), majd belevág abba, amiért jött. És, ellenpontként, látszani fognak a tüntetők, az elmaradhatatlan árpádsávval, a (jogos) felháborodástól eltorzult arrcal, ahogy azt kiabálják: mondjon le! Majd egy gyors vágás Gyurcsányra, aki kulturáltan, kerek mondatokban (elődjével ellentétben ő többnyire tud beszélni) elmond valami érthető és a hallgatóság számára szerethető dolgot. Például, hogy tovább dolgoznak a 13. havi nyugdíj visszaadásáért (egy fenét dolgoznak, mi dolgozunk érte, mert a mi a járulékainkból stb...)

Mit lát ebből Állampolgár? Az első élménye nyilván a frusztráció (félbemaradt az esti film), amit talán ellensúlyoz a kellemdúsra hangszerelt miniszterelnök felbukkanásra. De még jobb, ha mégsem. Akkor ui. még előző frusztrációjában kapja el a tüntetőkről szóló miniriport. Egy kis logikai bukfenc, és máris úgy érezheti: ha nem lettek volna a tüntetők, talán félbe sem szakították volna a tv-műsort. Így elég nehéz lehet a tüntetők céljaival azonosulni, különösen, hogy a vágóképeken általában az idősebb és leromlottabb, cserébe agresszívebb, ill. a feltűnően árpádsávos, vagy legalább bőrfejű tüntetőket mutatják.

A médiaszempontból hatékonyabb tüntetés érdekében összeállítottam a kulturált tüntetésre vonatkozó illemszabályokból egy kis csokrot. Íme:

1. Ne feldekezzenek el róla hogy a tüntetés békés alkalom, állampolgári jogaik megélésének konkrét lehetősége. Mondhatni, ünnepnap a szürke hétköznapok sorában. Így készüljenek rá.

2. Hagyják otthon az árpádsávot, mert különben lefasisztázzák őket.

3. A tojásokat is.

4. Nyugodtan és kulturáltan viselkedjenek (ez nekem se menne könnyen GyF-et látva), akkor még jobban szembetűnik pl. az a furcsaság, hogy egy autópályaszakasz-avatáshoz, könyvbemutatóhoz, vagy nyilvános fitneszedzéshez mért kell ennyi rendőr.

5. Öltözzenek alkalomhoz (kamerák) illően, a bőrfejűek kivételével fésülködjenek meg. Bár közvetlen képi haszna nincs, a dezodor alkalmazását is csak ajánlani tudom.

6. Nyugodtan mondják, vagy akár táblán is mutassák fel követeléseiket, de kerüljék a verbális vagy fizikai erőszakot.

7. A tüntetés végén nyugodtan vonuljanak el. (Nincs nagyobb segítség a regnáló hatalomnak, mint ha egy kukákat borogató, Molotov-koktélt lóbáló egyedekből álló randalírozó-csapat végigvonul a belvároson)

Ha így tesznek, könnyebben juthatnak be magára az eseményre, ahol aztán (ízlés  szerint) további akciókra, esetleg mini-performanszokra is van kilátás. És mindezt szépen, nyugodt egykedvűséggel. Konzervatív úriember (úriasszony) módján.

4 komment

Címkék: gyurcsány tüntetés kossuth tér árpádsáv ellenzék illemtan dr morcz

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr68808598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

commontalk 2008.12.07. 09:32:14

Nekem a másik vezérrel kapcsolatban vannak, minimum ambivalens érzéseim. Nem fogok miatta blogot írni, már nem látom értelmét. Valaki akkor szóljon, ha talált végre egy igazi államférfit (asszonyt), s megszűnik a mindkét oldali kábítás. Epekedve várom.

Az osztrák sógorok ez ellen találták ki a nagykoalíciót: megszűnt a zsigeri gyűlölködés, jó régen, még Kreisky idejében. Igaz a két nagy párt negyven éve lopkod együttesen, de nem szemérmetlenül, a közembert pedig hagyják megélni, nem is rosszul. Mi lenne, ha ilyen irányban gondolkodnánk?

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.12.07. 20:26:06

Szerintem ez a nagykoala-dolog nálunk nem működőképes, mert annyi zsigeri gyűlöletet sikerült az emberekbe plántálni, hogy mindkét párt attól félne, elveszíti a szavazóit, ha konszenzust keresően lép fel. Így aztán meg fogjuk várni, amíg a bármely párttal elégedetlenek (akiknek az aránya már most is kb 40%) felsorakoznak egy vélhetően új erő mögé. Csak azt nem tudom, ki fogja ezt összehozni.
Amúgy Orbánnal kapcsolatban én is ambivalens vagyok (bár Gyurcsánnyal kapcsolatban meg már nem is az). Ez a szösszenet viszont elsősorban nem Gyurcsányról vagy Orbánról szól, hanem egy jelenségről, amit Gyurcsány könnyen ki tud használni, és amit "a kitartó Kossuth tériek médiahekkjének" is lehetne nevezni. Még egyszer ki szeretném fejezni, hogy kitartásukat tisztelem, motivációjukat értem (és vele nagyrészt egyet is értek), de szerintem pont a fordított hatást érik el. Egy kulturálatlanként ábrázolható, kiabáló tömeghez viszonyítva sajnos az is kultúrembernek tűnik, aki maga vallja be, hogy végighazudták az elmúlt x évet.

commontalk 2008.12.07. 21:31:19

Értelek, egyedül annyiban nem értünk egyet, hogy OV is 20 éve (minimum) füllent. Meg az egész elit. Amíg ennek nem lesz vége, semmire nem jutunk. Életképes kormányzó erő a távoli horizont alatt sincs. Viszont kialakulhat olyan tömeghangulat, hogy vicsorogva bár, de össze kell fogni a két nagynak. Megy ez egy politikusnak, sok mindentől féltem őket, de ettől nem.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.12.07. 21:52:44

ezt látták otthon, ez megy az újságban is, néhányan még a templomban is ezt hallják. úgy gondolják, hogy ez így helyes és jó, és persze, hogy adják alájuk a lovat, mert jóízlésű ember nem akarja, hogy összemosódjon velük.
süti beállítások módosítása