Olimpia és a világ, valamint kis hazánk

2008.08.18. 07:01 commontalk

Cseh Laci második ezüstje. Egyébként nem túl sok a siker. Kellemes meglepetés még Gyurta és Bácsi. Phelps tarol, csodadressz, csoda…? Közben Grúzia kemény helyzetbe lavírozta magát. Peking és Kína napról napra kitesz magért. A megnyitó, az épületek: grandiózus, meg csodálatos, meg kicsit kínai is, szép kislány énekel, aztán kiderül, hogy nem is ő, csak egy gyönyörű hang és tátogó szép kislány. Hmmm…

Kell-e nekünk majd errefelé olimpia? Kellene, de most még más gondjaink vannak. A világ többfelé is halad. Vannak etatista erős államok: Oroszország, Kína. Haladnak szépen, Kína a csodák világa, Oroszország magabiztosan halad előre, és ismét rendet rak a határain: egyelőre csak ennyi futja nekik, de lesznek még erősebbek is...
Grúzia példája figyelmeztető. Önkéntesen verésbe szaladni, amikor a háborús(?) képeken a rombolás, a gyilkolás, egy bivalyerős nagyhatalom hadseregének felvonulása mellett az is látszik, hogy inkább béke kellene arrafelé, mert sok-sok tennivalójuk lenne a derék grúzoknak: kezdve a rommá lövés nélkül is lehangoló látványt nyújtó lakótelepeikkel

Addig mi? Szerepelgetünk, kicsit képességeinken alul, meglehet mégis, hogy mai lehetőségeinken felül. Nehogy egyszemélyes olimpiai csapat érkezzen vissza, és Cseh Lacit kelljen virágokkal fogadni. Akkor lesz ám füttykoncert, nem a sportolóinknak. Olvasni már jobbos fórumokon, hogy erről is Ferink tehet, meg Klára asszony is leesik a lóról.

Mielőtt olimpiát akarnánk rendezni, el kellene döntenünk, hogy merre tovább. Keverhetünk mi is egy grúz-szerű konfliktust, és belegyalogolhatunk egy nagy virtuális, vagy valóságos verésbe: az újraéledt kisantantnak köszönhetően. Ezt én most hagynám. Először a megmaradt 93000 km2 –en kellene valamit elérnünk. Közben mindent meg lehet tennünk a határon túli testvérekért, kivéve a zavaros konfliktusok gerjesztését. Ebből nem jöhetünk ki jól.
Kellene egy életképes gazdaság,
csökkenő adók, néhány alapvető kérdésben egyezség a két politikai térfél között. Ebben az esetben épülhetne egy valóban színvonalas Budapest, lenne energia és pénz a roma ügyekre, leszakadókra, és az uniós források higgadt felhasználására. Adhatnánk magunknak belpolitikai hidegháború helyett tíz jó évet, csak a halaszthatatlan teendőink elvégzésére. Nyugdíjreform, adóreform, egészségügyi reform (biz’ az is kell).

Aztán jöhet minden: olimpia, EB, foci, a Balaton végleges felvirágoztatása, szuper-expresszek a magyar vasútvonalakon, autópálya legalább egy (!) a Nyugat Dunántúlon is. Ez nem Tibi bácsi három kívánsága, ez az évtizedek óta frusztrált elsősorban pszichésen gyötört ország vágya, hogy kezdjünk már valamit magunkkal végre.


Most mattolta egy grúz ellenfél a kiválóan birkózó Bácsit, aki előtte az oroszt verte (nem az oroszokat, csak egyet). Minden percünkre oda kellene figyelnünk, mert azonnal kaphatunk két vállat egy grúztól is, akik pedig most nagy sz@rban vannak. Belharc helyett, pontos ütéseket kellene bevinnünk a gazdasági boksz-ringben, meg turizmusban, kultúrában, oktatásban. Ránk férne egy sikerszéria, de dolgozni is kell érte. Kérdezzétek meg Cseh Lacit! Asztmásan is világklasszis, pedig ehhez az úszáshoz tüdő kell ám, és neki mégis megy. Mély levegőt! Hajrá Magyarok!

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr75613634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.08.18. 09:27:04

Szerintem az olimpiai szereplésünk pontos tükre a mai valóságnak. Pénz, korszerű feltételek (ideértve a know-howt is, nem csak a sportlétesítményeket és a cápadresszt), hozzáértés, de közös akarat és nekifeszülés nélkül itt sem lehet semmit sem elérni. Nekem a sportolóink jó része olyannakk tűnik, mint a magyar kisvállalkozások zöme: itthon lehetnek jók, de Nyugaton (sőt, Keleten is) egyre kevésbé versenyképesek.
Az egész magyar sport kontra nemzetközi sport dolog olyan kezd lenni, mint a hagyományos rántotthúsos kisvendéglők harca a Michelin-csillagosok ellen.
Az pedig sajnos részben valóban igaz, hogy Gyurcsány a hibás. De úgy pontosabb lenne, hogy az egész magyar politikai elit a hibás (bár az egyes politikusok ill. pártok is eltérő súllyal).

commontalk 2008.08.18. 13:32:18

Csak az ne sírjon, és panaszkodjon a kormányra: ld. Nemcsik, aki 6 tus előnyt lead, és kiejti a csapatunkat. Ez nem a létesítmények hiánya, nem felkészülési pénzek kérdése, ez akarati dolog. Aki nem látta: az utolsó kardvívónk volt, kapott a társaitól 6 tus előnyt: ami azért tekintélyes; és az utolsó asszóban kikapott 7 tussal: szinte az volt az érzésem, hogy ki akar esni. Három perces vívóidőben nem megőrizni, növelni kellene egy ilyen sanszot, ehelyett jön a másra mutogatás.

Bery · http://www.facebook.com/berkes.peter 2008.08.18. 18:48:50

Szerintem jó lenne az olimpia. Mindenkinek ajánlom a fgyelmébe a BOM által a PriceWaterHouseCoopers könyvvizsgáló cég által aktualizált megvalósíthatósági tanulmányt!

Hiába a sirám, hogy a költségvetés kiadási főösszegének 0,2%-átköltjük sportra. Nem tudunk versenyezni. Ellentétben Phelps-sel, az amerikai úszófenoménnal.

Írtam is róla egy posztot:

www.hellorepublic.com/2008/08/18/micheal-phelps/

Corry 2008.08.19. 09:26:23

Nekem az tetszik, hogy megint megtalálták a felelőst. Félreértés ne essék nem akarom védeni GYF-et, sőt ellenkezőleg. Ha mindenütt ő a bűnbak, akkor elsikkad az a nem is kicsi terület, ahol tényleg ő lenne a felelős és ott is bőven van kritizálni való. Tehát ha a szomszéd kutyája az ablakom alatt illetlenkedik, arról szerintem nem a GYF tehet, bár lehet hogy tévedek.

Az olimpiáról még annyit, hogy egyébként azt valamikor amatőr sportolóknak találták ki ha jól sejtem.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.21. 08:40:57

Mindennel egyetértek, de hogy Cseh Laci asztmás? cö-cö...

commontalk 2008.08.22. 03:40:28

Cseh Lacinak a mai napig asztmája van, így versenyez. Néha ennyire egyszerű az igazság.
süti beállítások módosítása