Nemzetvédelmi Minisztérium

2008.05.13. 17:06 Rorgosh

Tiszteletem mindenkinek.

Rorgosh vagyok, és engem kértek fel a Nemzetvédelmi Miniszteri posztra, melynek nagy örömmel teszek eleget.

 

int az látható, feladatköröm bővült, hatásköröm alá kerültek a más államok tevékenységével kapcsolatos titkosszolgálatok is. Így nem szükséges még egy titkosszolgálatokat felügyelő (pénz)tárca nélküli miniszter is. Jómagam amúgy 10 év hosszú csapatszolgálata és 5 év középirányítói szervnél eltöltött szolgálatot tudhatok magam mögött, így van némi rálátásom a honvédelem problémáira.

 

Fő feladatomnak a csapatok erősítését tartom, mert mégiscsak röhejes, hogy egy több mint 23.000 fős szervezet alig négyezer harcoló katonát tud csak kiállítani.

Első lépésemnek az ellátó központok, és a különféle „Ügynökségek” felszámolását szánom. Az ügynökségek feladatait az Összhaderőnemi Parancsnokságból Honvéd Parancsnoksággá átalakuló szerv veszi át.


parancsnokság vezetője Tömböl László immáron Vezérezredes lesz. Egyébként ő a helyettesem. Ezzel egyidejűleg a minisztériumba integrált vezérkar megszűnik. Az FLÜ (Fejlesztési és Logisztikai Ügynökség) és az IÜ (Ingatlanügynökség) felszámolása előtt azért még rájuk eresztem a belső ellenőröket és az állami számvevőszéket. Így azt hiszem kevesebb korkedvezményes nyugdíjast kell majd fizetnem. Milliárdok tűntek el ott évről évre.

A jelenlegi szolgáltatói szerződéseket egyébként felbontom, mindenki jöhet újat kötni. Aki viszont eddig belekeveredett valami piszkos ügyletbe, az feketelistára kerül. Félreértés ne essék, nem bosszúhadjáratról van szó, de meg akarom szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a honvédség mindent két- háromszoros áron kap.

 

Az ellátó központok még hasznos anyagait átszállíttatom a csapatok laktanyáiba. Egyenlőre tábori elhelyezési körülmények közé, de építünk majd raktárakat is. Az így felszabaduló több mint ezer fő létszámból szervezünk két lövész zászlóaljat, terveim szerint Tata helyőrségben.

 

ersze ehhez szerződéses katonákra is szükség lesz, így új illetménytáblát adok ki. A Honvéd Parancsnok (ex Vezérkari főnök) fizetésének változatlanul hagyása mellett az övéhez zárkóztatom az állomány fizetését, oly módon, hogy a frissen kiképzett honvéd fizetése az egyharmada legyen a legmagasabbnak. Elvégre ő viszi a vásárra a bőrét. Persze ehhez némi idő kell majd, most sürgősen 100.000 Ft-ra emeltetem a honvéd fizetést, hogy egyáltalán legyen jelentkező a seregbe. A fizetés persze nettóban értendő, úgyis azt költi el a baka.

 

Elkezdek némi lakás- és szállóépítési programot is. Alapelvem: a legkisebb beosztású bakának is jár egy városban lévő nőtlenszállós elhelyezés 20 m² lakótérrel, 2 ággyal (a barátnő fogadására). Közös csak a konyha és a mosókonyha lesz, amúgy minden más szociális helyiség a szobához tartozik. És persze internet és kábeltévé. Ha már családja van, lakást kap, ha épp nincs, akkor albérleti hozzájárulást. Ezek nem adhatóak, hanem járandóságok lesznek.

 

Szóltam az EÜ miniszternek, hogy ha már mindenki járhat az Állami Egészségügyi Központba, akkor legyen az övé. Így is megspórolok némi létszámot, úgyhogy a harckocsi század romjain felállíttatok egy harckocsi zászlóaljat.

Amúgy még a héten tervezem, hogy javaslatot teszek a NATO-nak arra vonatkozóan, hogy a magyar kontingenseket egy műveleti területre összevonnánk. Így legalább lenne értelme a jelenlétünknek.

8 komment

Címkék: nemzetvédelem árnyékkormány rorgosh

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr89464818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeged.liberty 2008.05.13. 18:18:50

Szia Generalisszimusz!
Szimpatikus a programod, de lenne néhány kérdésem:
a) mekkora lenne a magyar hadsereg létszáma?
b) milyen modernizációt tervezel? különös tekintettel egy azonnal bevethető egységre, amely krízis helyzetben 1 héten/hónapon(?) belül a világ bármely pontján megjelenhet? (Ensz, Nato keretek között)
c) a magyar légierő helyzete?
üdv és kitartást ezen a roppant sikertelen poszton (500 éve nem volt győztes magyar háború...)

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.13. 19:10:36

A Magyar Honvédség változott leginkább előnyére az elmúlt években a közszfére ágazatai közül. Ezt jelzi a közbizalom erősödése is iránta.

a) Ennek megállapításához a politikának kellene világos célt kitűznie a hadsereg elé, hogy milyen feladatokat szán neki. Egyelőre a Juhász miniszter által felajánlott állandó 1000 fős missziós állomány fenntartása biztos dolog, amit Szekeres megtoldott egy zászlóaljnyi erővel Afganisztánban.
Egyre nagyobb nehézségekbe ütközik a fenntartása. 80-100e forintért nem fog elmenni lövészkatonának senki, a meglévők is nagy számban hagyják el a céget.

b) Van azonnali erő, nem is kispályások. Különleges Műveleti Zászlóalj a neve és Szolnokon tanyázik.

c) Én LEP revizionista vagyok, de majd Rorgosh kifejti.
A légierő nem tud akkora erőket felvonultatni, mint a szárazföld, viszont a jelenlegi bázis (repterek, kiszolgáló háttér) kevesebb nem lehet. Ha 50 vadászgépünk lenne, akkor sem növekedne a létszám számottevően.
A felajánlott Stratégiai Légiszállítási Képesség pénzt és munkaerőt hoz Pápára és emeli renoménkat a NATO-n belül.


Elővettem egy tavalyi cikket, megállapításai nagyrészt igazak ma is.

Adj nemzet katonát!
Szóljon hozzá itt! (5), szerző: Dr. Stein, Címkék: elszurtuk, hadsereg

Beszélgettem egy friss nyugdíjas honvéd tiszttel és nem túl derűs információkat hallottam tőle. Bevezetőként egy kis nemzetközi kitekintés.

Bush elnök újabb alakulatokat küld Irakba. A várható veszteségeken kívül az otthon maradottak feltöltése is fejtörést okoz a hadvezetésnek. Nehéz manapság újoncokat toborozni, mikor már a 3000et is meghaladta az elesett katonák száma.

Az amerikai fegyveres erők és nemzetvédelem hadkiegészítési rendszere az alábbiak szerint működik. A szolgálatra jelentkező katonát néhány hetes felkészítés után útba lehet indítani a frontra, nem kell null kilométeres újoncok fél-egy éves felkészítésével késleltetni a háborút. Amerikában nincs sorkötelezettség, honnan töltik fel a szükségletet háború esetén? Önkéntes tartalékos rendszerrel.

Az abszolút civil, fizikailag és pszichésen alkalmas jelentkezőt regisztrálják a toborzóirodában, majd elküldik az általában 15 napos alapkiképzésre. Itt elsajátítja mindazt, amit itthon egyes harcos kiképzésnek neveztek. Fizikai felkészítés, fegyverismeret, harcászat és katonai alapismeretek tantárgyakat sulykolják beléjük valamelyik városnyi kiképzőtáborban. Ezt követően végzettségtől és polgári szakmától függően nevezik ki őket tiszti, tiszthelyettesi vagy sor állományba. Továbbiakban havi 2-3 hétvégét kell a legközelebbi laktanyában szakkiképzéssel tölteni.

Ezért a kötelezettségért cserébe illetményt kapnak. Amerikában közmegbecsülés övezte a továbbiakban Nemzeti Gárdához tartozó tartalékosokat és a munkaadók is büszkén támogatták dolgozóik haza iránti ilyen elkötelezettségét. Miért a múlt idő? Az iraki háborúban résztvevő hadosztályok első féléves szolgálati idejét meglepetésükre megduplázták. Legyen bármennyire is hazafias egy vállalat, ennyi távollétet már nem tudott elviselni és inkább felvett másokat harcoló alkalmazottai helyére, akiknek már nem tanácsolta, hogy ilyetén módon elkötelezzék magukat.

A leendő tartalékosok is rájöttek idővel, ott meg lehet halni. Radikálisan csökkent hát a mozgósítható katonák száma. Tetézte a problémákat, hogy a felszerelést és fegyverzetet biztosító Nemzeti Gárda raktárak is kiürültek.

Mindezen okok egy átfogó reformot generáltak, melynek nyomán számos NATO támaszpontot ki ürítettek például Németországban, csökkenteni akarják a Dél-kelet Ázsiában állomásozó haderőt, ami Dél-Korea biztonságát veszélyezteti. Összességében a 3000 iraki veszteség nagyobb mértékben gyengítette az USA biztonságát, mintha békén hagyják Irakot és leépítenek 10.000 főt a hadseregből.

Érdekes és nagyon jellemző a magyar hadseregre, hogy akkor vezette be az önkéntes tartalékos rendszert, mire ezek a tapasztalatok beértek az amerikaiaknál. A sorkötelezettséget akarták kiváltani ezzel a rendszerrel, de már ott megbukott, hogy nem végeztek előzetes felméréseket, urambocsá logikusan elgondolkodtak volna. A csekély érdeklődő ugyanis szembenevette a toborzókat, mikor meghallotta a díjazás mértékét. Másrészt az összes munkaadó beintett. Nehogy már ő fizessen egyhavi távolléti díjat alkalmazottja hobbijáért, inkább a felmondás szomorkás, de olcsóbb módszere mellett tette le voksát. Összesen talán tucatnyi jelentkezőt sikerült nyilvántartásba venni, de ha jól tudom, az ő kiképzésüket is elhalasztották bizonytalan időre.

Egy csomó pénzt kidobtak, ahogy hatásvizsgálatok nélkül, kritikátlanul átvették az amerikai példát. Nem ez volt az egyetlen eset. Akkor ki fog veszélyes hulladékot lapátolni, ha berobban Paks? Vagy ki védi meg országunkat, nehogy fellegelje egy mutáns űrkecske? Aki valamennyi időt eltöltött szerződéses, tehát profi harcosként az elmúlt 3 évben, elvileg nyilvántartásba került, viszont semmiféle bejelentési kötelezettség nem terheli, arra jár, amerre akar. Így, ha feltűnnek Jan Slota tankjai, a postást nyugodtan elküldheti a vérbe, mivel nincs hadkötelezettség az országban. A hadsereg árvízi tevékenysége a hatályos törvények szerint jóindulatú szívesség volt pusztán, ráadásul a költségeit sem fizették ki a HM-nek.

Nem tudom mennyire közismert, de egy helikopter reptetése óránként egymillió forintba kerül. Ha érdekel valakit, tavasszal a teljes haderő kinn dolgozott a gátakon, jogászdoktorok is pakolták a zsákokat. A hála nem maradt el persze, ahogy az ország egytizedét megmentették közvetve a tavaszi fürdőtől, a kormány radikálisan megnyirbálta a fegyveresek eddigi kedvezményeit. Öt-tíz éves viszonylatban ez a fegyveres testületek, azaz tűzoltó - rendőr - katona - büntetés-végrehajtási (ismertebb nevén smasszer) lemorzsoló- dásához vezet, mert a kutya sem fog jelentkezni az ismét alulfizetett, jócskán egészségkárosító és semmivel sem kedvezményezett állásokba. Amely állományt egyébként módszeresen csökkentik, és nem lesz kit kivezényelni a gátakra.

Hogy a kormányzat kirúghasson 150 embert, feláldozta a tartalékos nyilván- tartást, így még azokat sem lehet akkora tömegben behívni, hogy katasztrófa esetén a kitelepítést és kármentést majdan végrehajthassák. Elszúrták.

Konklúzió, hogy Kedves Olvasó már most kezdjen el úszni tanulni.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.13. 19:13:48

Azóta pedig az egyetlen vonzerőt, a korai nyugdíjat is törölték. Ne csodálkozzunk, hogy 1500 rendőr hiányzik.

Gepi 2008.05.15. 16:14:23

Szerintem a honvédség úgy hülyeség, ahogy van. Milliárdokat visz el, és egy valós támadás esetén annyit sem érne, mint egy szódabikarbónás levél az ellen parancsnokának. Ugyanmár! Legfeljebb asszimetrikus hadviselésre lenne érdemes kiképezni pár ezer önkéntest, de nem többet, ehhez meg néhány gyakorlótér, stb. elég. A fizetések, juttatások (kétágyas...) nevetségesek.

Őrnagy őrnagy 2008.05.15. 18:24:38

Nem kell egy államtitkár?

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.16. 05:19:41

Gepi, a felvetésed igazából nem lehet komoly vitatéma, mert akkor vissza kell térnünk a hippikorszakba, hogy megsodorva egy staubot a világbékéről elmélkedjünk.
Viszont célt kell adni egy szervezetnek.


Őrnagy, ha gondolod. :) Lehetnél Vezérőrnagy.
Sajnos Rorgosh távollétében el lett hanyagolva ez a post, pedig a téma figyelmet érdemelne.

Rorgosh, együttérzésem a tegnapi megpróbáltatások miatt. Legalább egy ezredest nyugdíjaztatni fogok követkeményeképpen, illetve hogy tudják, hol a helyük.

Rorgosh 2008.05.16. 14:12:43

Először is elnézését kérem mindenkinek, de mint Max említette, olyam mennyiségű és jellegű munka esett be, hogy a napi 4-5 óra alvás mellé már nem fért bele a kormányban való jelenlétem... :(
A Magyar Honvédség összlétszáma: első lépésben - tekintettel az ország korlátozott anyagi lehetőségeire - nem tervezek létszámnövelést. A csapatok létszámbővülése a Minisztérium alá rendelt háttérintézmények, a honvédség központi anyagraktárainak leépítéséből, valamint az Állami Egészségügyi központnak az EÜ miniszter felügyelete alá kerüléséből fog összejönni.
Mindezzel együtt is, a szárazföldi haderőnem harcoló létszmának a 6-8000 főre emelését tervezem (lövész, harckocsizó, tüzér és felderítő - különleges műveleti csapatok). A légierő létszáma nem változik, bár a 3D-s lokátorok üzembe helyezésével felszabadul némi létszám, amelyből a repülő alakaulatok állománytábláját tervezem feltölteni.
Technikai korszerűsítés:
Első lépcsőben mindenképpen szeretném, ha az állomány könnyebb, ám legalább azonos védőképességű golyó és repeszálló mellényeket kapna. Ilyenek a nemzetközi piacon hozzáférhetőek, és ezek használata már rövid távon, és emberi költséggel javítana az állomány (különösen a missziókon lévők) felszereltségén, harcértékén és morálján.
A jelenleg használt gépkarabélyok lecserélését egyenlőre nem erőltetem, mert a jó öreg AK-47-esen alapuló konstrukció még a mai napig is megfelel a kor követelményeinek. És van hozzá lőszer is bőven. Emellett éppen az alapvető gyalogsági lőfegyverek koncepciója terén van most egy kis agyalgás a NATO-ban, így ki akarom várni, hogy eldöntsék, merre is tartunk ilyen téren. (Nekik több harctéri tapasztalatuk van).
A légierő vonatkozásában a lokátorokon túl jelentős új beszerzések nem lesznek, ellenben elhatároztam, hogy mégsem vonjuk ki a MIG-29-eseket. Inkább korszerűsítjük és felújítjuk őket, így lesz még 24 MIG is a 14 Grippen mellé. Ezalatt körbe nézetek a piacon, mert 5-10 év múlva sajnos tényleg nyugdíjazni kell a MIG flottát. iszont megemelem a repülésekre fordítható keretet - remélem a pénzügyminiszter engedi majd - hogy apilóták fejenként legalább 200 órát repüljenek évente, ha már ez a NATO előírás...
Egyúttal felújítjuk az Albatrosokat is. Kell a kiképző gép, és amíg valaki ezen a gépen profivá nem válik, addig a nagyobb gépeket csak nézegetheti. Sajnálom, de nem kockáztatok egy 35 millió dolláros gépet egy repülésitapasztalattal még nem rendelkező pilótával. Mivel azonban az Albatrossok üzeme olcsóbb, így a fiatal pilóták évente legalább 300 órát fognak repülni... Hamar meglesz a tapasztalat...
Szállító és harci helikopterek. Itt is elsősorban a felújítás vár rájuk. Új beszerzés csak a szállító helikopterek esetében jöhet szóba, ha nem találnánk legalább 40 olyan gépet, amit rendbe lehetne rakatni. A felújítások során természetesen bekerülne a legújabb és legkorszerűbb fedélzeti elektronika és fegyverzet is, viszont így egy új gép árából legalább 5-10 másik gépet rakathatok rendbe.
A szárazföldi haderőben lesz némi fejlesztés. Elődöm ugyanis javarészt eltékozolta az ország harckocsi készletét, így a maradékból már jelentős erő nem állítható ki. Pedig már a ciklus alatt is szeretnék 3 harckocsi zászlóaljat felállítani, egyenként 58 harckocsival, plusz zászlóaljanként 14 tartalék eszközzel. Ehhez legalább 1 zászlóaljnyi új gépet kell venni, de később szeretném a teljes harckocsizó erőt az új eszközökkel felszerelni. Szóba amúgy a Leopard2, a Leclerc és a Merkava legújabb verziói jöhetnek. A többi vagy túl sokat eszik, vagy nem véd megfelelően, vagy nem szabványos lőszert használ.
A lövész csapatok harcjárműiben is lesz némi változás. A BTR-ek csak a felderítő/könnyű és a különleges műveleti zászlóaljak állományában maradnak. Az új technika rendszerbe állásáig - a tendert a ciklus második felében írjuk ki, amikor már lesz némi pénz is erre - egy felújítással összekötött korszerűsítéssel újra hadrendbe áll a BMP-1. A tapasztalatok szerint ugyanis az éles harctéri tapasztalatokkal rendelkező országok valamiért a lánctalpas technikát részesítik előnyben.

Rorgosh 2008.05.16. 14:21:36

Gepi
Van egy mondás: az erőssel tárgyalnak, a gyengének diktálnak. TE melyiket szeretnéd?
Ahhoz pedig, hogy valaki erős legyen, nem kell feltétlenül hatalmas hadsereg. Ami viszont kell: az állam teherbíró képességéhez mért méretű, ámde jelentős harcértékű haderő.
Avagy a görögök is sikeresen szivatták a perzsákat az azokhoz képest töredéknyi haderejükkel. Mivel az övék minőségi haderő volt.
Amúgy a hadsereg szerintem nem olyan drága. Ha jól csinálják, akkor a védelmi funkciója mellett egy nagyon alapvető szociális funkciót is ellát: segít a szegényeknek kitörni a környezetükből. Egy 5 éves szerződéses szolgálat után a leszerelt katona (ha nem akar tovább szolgálni) egyenes gerinccel állhat neki munkát keresni. Mert 5 évig nem segélyeken élt, hanem keméyn munkát végzett, fegyelmet és bajtársiasságot tanult. És a tapasztalatok szerint a civil gazdaságban komoly kereslet van az ilyen munkaerőre...
süti beállítások módosítása