Család- és szociális miniszteri program

2008.05.14. 11:25 Ratius

A kormány megalakulásának napjaiban programot szokás írni. Igaz, ezt aztán nem feltétlenül lehet, vagy kell betartani, de legalább lehet rá hivatkozni, amikor megkérdezik az újságírók, meg az ellenzéki képviselők: Dr. Ratius! Mi a fenének ülsz te abban a bársonyszékben?
Na, ilyenkor előveszi az ember a programot, és felolvassa. Aztán hozzá tesz néhány laza mondatot az ellenzék állandó akadékoskodásáról, sőt obstrukciójáról, a gazdasági nehézségekről, meg a világ általános nyomorúságáról, és mindjárt kerek lesz a válasz. Nem is lehet belekötni.
Program tehát kell. Ez legalább olyan fontosa, mint a hivatali Audi, meg a nagymellű titkárnő…
Lássuk is mindjárt: Ha a Gizikét alkalmaznám, az remek lenne, mert nagyon dekoratív, de sajnos nem tud gépelni. A Mancinak szép kerek popsija van, de zavaró orrhangon beszél… Na jó, hagyjuk ezt a kérdést valami fejvadászra!
Nézzük a programot!
Első blikkre három kulcskérdéssel áll szemben a magyar társadalom, meg persze valamennyi nép, amely a globalizáció játékának kitett világban él. Azaz mindegyik.
A hagyományos közösségek szétesését, a családok, rokoni hálók, szomszédsági, helyi közösségek, polgári, civil szerveződések pusztulását látom az egyik válságtünetnek. E megfogalmazásban persze nem a hagyományoson van a hangsúly, hanem a közösségen. Mert a közösségnek van két olyan funkciója, amit semmi más nem tud pótolni: egyrészt szocializálja az egyént, viselkedési mintákat, társadalmi szerepeket, identitást kínál neki, azaz végső értelemben a köz akaratát képviseli az egyén felé. Másrészt alkalmat ad arra az egyének, hogy - megtalálva a maga közösségét – hatékonyan tudja érdekeit és értékeit képviselni a társadalomban, azaz végső értelemben közakarattá teszi az egyéni szándékot.
Ha ezek a funkciók nem működnek a társadalom széthullik, atomizálódik, és felőrlődik.
A megoldás nyilván ott keresendő, hogy minden eszközzel támogatni kell a hagyományos és nem hagyományos közösségek kialakulását, és fennmaradását.
Szükség van a családok támogatására, de szükség van arra is, hogy a hagyományos családmodell mellett szabaddá, lehetővé tegyük az alternatív családmodellek működését.
Szükség van a klasszikus egyesületek, alapítványok működésére, de szükség volna arra is, hogy a kevésbé szervezett csoportok, baráti társaságok nagyobb lehetőséget kapjanak áldásos tevékenységük kifejtésére.
Szükség van az önkormányzatok, részönkormányzatok, nemzetiségi önkormányzatok támogatására, de szükség van arra is, hogy a társadalmi önszerveződés új, vagy újjáéledő formáit - a lokális autonómiáktól a kommunákig - szabadon megvalósíthassák az emberek.
Nem írom itt le ugyanezt a gondolatot az egyházakkal, szakmai szervezetekkel, pártokkal, oktatási rendszerekkel, sportegyesületekkel kapcsolatban újra és újra. Hiszen a lényeg mindenképpen az, hogy a társadalmi önszerveződések széles lehetőségeit teremtsük meg, sőt építsünk ezekre a szerveződésekre, építsük be azokat a társadalom működésének rendjébe, adjunk nekik szerepet a különböző szintű szabályok megalkotásában, de még akár a végrehajtásban is. Hogy ezáltal el tudjuk érni: az embereknek nem csupán kellemes, de kimondottan előnyös legyen a részvétel a megerősödő közösségi szférákban.
Másik válságterület a társadalom anyagi – és ezzel összefüggésben a szellemi, egészségi, stb – polarizálódása. Példátlanul szélsőséges életformák jöttek létre Magyarországon – meg persze az egész világon – az elmúlt két évtizedben. A gazdagok és szegények eltávolodása, a középrétegek vészes megfogyatkozása ma már olyan nagymértékű, hogy közvetlenül a demokrácia működését, sőt létét kérdőjelezi meg. Ha nem tudjuk rövid idő alatt betemetni a kialakult szakadékot, akkor egy-két évtized alatt a harmadik világban találjuk magunkat, egy olyan világban, ahol a mérhetetlenül gazdagok szűk csoportja fegyveresen zárkózik el az éhséglázadásokra kész nyomorgó tömegektől. És ez nem csupán azért baj, mert előre nem tudhatjuk, hogy mi, vagy fiaink a szegények között lesznek-e, hanem azért is, mert az ilyen országok fejlődésre képtelen, megrekedő, stagnáló társadalmak, amelyeket szegényeikkel és gazdagjaikkal együtt lassan felőrölnek a nyomorbetegségek, forradalmak, és az erősebb hatalmak, egészségesebb nemzetek.  
A megoldást nyilván a középosztály megerősítése, a leszakadást gerjesztő folyamatok megállítása, a szegények reintegrációja, a rendkívüli vagyongyarapodások megfékezése körül találhatjuk meg.
Szükség van az adórendszer progresszív átalakítására, az elmúlt években felhalmozódott vagyonok eredetének vizsgálatára, szükség van a középosztály támogatására, lehetőségeik szélesítésére, szükség van egzisztenciális biztonságot garantáló rendszerek kialakítására és működtetésére, szükség van a társadalmi elosztó rendszerek megerősítésére és fenntartására, de nagyon nagy szükség van arra is hogy olyan struktúrákat hozzunk létre, ami a legszegényebbek számára teszi lehetővé a felemelkedést, vagy legalább a beilleszkedést a társadalom egészének vérkeringésébe.
És ez már át is vezet bennünket a harmadik, és talán legsúlyosabb válságterületre, a katasztrofális mértékű elszegényedés kérdéséhez. Nem csupán a társadalmi igazságosság szempontjából tűrhetetlen az, hogy jó hárommillió honfitársunk él a szegénységi küszöb alatt, de praktikus szempontok miatt is elfogadhatatlan. Ez a helyzet - az emberi erőforrással való mérhetetlen pazarlás mellett - ellehetetleníti a gazdaságot, a közbiztonságot, s végső soron a közös előbbrejutás, a nemzeti felemelkedés legnagyobb akadálya. Az, hogy a lakosság harmada semmilyen formában nem vesz részt a társadalom alkotó munkájában, hogy nem tud hozzáférni a legalapvetőbb közösségi szolgáltatásokhoz, hogy az isten háta mögött él akkor is, ha a főváros legbelsejében lakik, nem csupán anyagi, de kulturális kérdés is. A szegénység felszámolása sokkal nehezebb, mint előállítása. S mivel nehéz, sok esetben csakis erőszakos eszközökkel lehet eredményt elérni. Ez alatt persze nem valamiféle terror-szabályozás értendő, de az mindenképpen, hogy a szegények ne pusztán a támogatást élvezzék, hanem azt is felfogják, hogy az állam világos elvárásokat fogalmaz meg, és követel meg azoktól, akik ki akarnak emelkedni a nyomorból.
Ezért a segélyezési gyakorlat, a nyugdíjrendszer gyökeres átalakítása mellet új programokra, kezdeményezésekre van szükség. De legfőképpen arra van szükség, hogy a társadalom megerősödő közösségei - a családok, egyesületek, önkormányzatok, egyházak és egyéb civil szerveződések - számára olyan érdekeltségi rendszert teremtsünk, amelynek segítségével önérdekük miatt, s nem pusztán filantróp indulattól eltelve tudnak részt vállalni a szegénység, és a szegénység kultúrájának felszámolásában.
És ezzel a kör be is zárul.
Apropó kör. Mégiscsak a kerek-fenekű Mancit kellene felvennem…

17 komment

Címkék: és szociális árnyékkormány család

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr68468074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2008.05.14. 12:06:49

le a kalappal, nagyon jó írás!

a szociális ellátások terén baltás csonkolás szükséges, hirtelen pl. az alábbi jutott eszembe:
elvenni a 13. havi nyugdíjat, kb. 120.000 forint felett vonni a tb-járulékot, kb. 140.000 fölött még szja-t is (igen, szuperbruttósítani a nyugdíjat, de nem úgy, hogy előtte megemeljük!) 140.000 felett befagyasztani az emelést, amíg rendbe nem jön az gazdaság kormányunk áldásos működése következtében :-)
ami most megy nyugdíjazáskor, az röhej, gyakorlatilag többet kap az ember, mint amíg dolgozott. olyan kezdő nyugdíjat kell megállapítani, hogy az tényleg NYUGdíj legyen, egy összeg, amiből szerényen el lehet éldegélni.
(btw édesapám nyugdíjas, élvezi a rendszert, de már ő is mondja, hogy ez túlzás, mert minket, a gyerekeit öli meg az egész eljárás és elvonás.)
az egész korkedvezményes nyugdíjasdit megszüntetni, rokkantnyugdíjakat felülvizsgálni, mindenkiét, és az orvos kirovandó börtönbüntetés fenyegető terhe alatt döntene a jogosultságról.
és most demagóg leszek: kit érdekelne, ha sztrájkolnának a nyugdíjasok? :-)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.05.14. 13:26:05

Duplakocka, tisztelet, nagyon jól összefoglaltad!
Off: A miniszterelnök úrnak javasolnám, hogy a megjelenésekre váró szűzbeszédek-programbeszédek elé tegyen egy rövid előszót, hogy tulképp mit is vár az adott minisztériumtól... :) Kérem javaslatom megfontolását, illetve vitára bocsájtását.
Üdv.

PhilConnors 2008.05.14. 16:29:17

Egyetértek a két alap megállapításoddal, de a levont következtetéseiddel, valamint a programoddal vitatkoznék.
- Honnan tudhatnánk, hogy a társadalom "atomizálása széthulláshoz vezet"?
A kémiából vett példa sem áll meg, hiszen létezik stabil anyag kémiai kötések nélkül is (atomok stabil, és mégis koherens együttléte). A modern technológia, globalizált világ megengedi a teljes értékű szingli életformát a földön. (Különösen a túlnépesedés veszélyének árnyékában!)
- Kifejezetten károsnak ítélem az állami beavatkozást a társadalom önszerveződésébe. Az általad említett támogatás helyett kívánatosnak tartom azt a pénzt inkább a polgároknál hagyni, és nem okostojás (Zuschlag-típusú) káderekkel újraosztatni!
Ha nem nyúznák a polgárokat személyi jövedelem, halál, fogyasztási adókkal, akkor mindjárt intelligensebben beindulna az önszerveződés!
Inkább le kellene erőszakkal rombolni a rossz szerveződéseket (rendőrség kontra maffia, Zuschlag, pártkampányok)!
Ha beépítjük az államhatalomba az önszerveződő közösségeket (egyházak, szakmai szervezetek stb. ) ezzel megnehezítjük egy esetlegesen újonnan létrejövő szakmai szervezet, egyház, önszerveződés létrejöttét, ami rákos burjánzáshoz vezet a társadalom testén.

Nem lehetnék inkább én a miniszter helyetted?

Nem szaporítom a szót tovább, de bőven lenne mit reagáljak ...
Egyenlőre csak annyit még, hogy az állam próbáljon a saját házatáján előbb rendet rakni. Tegye rendbe előbb a saját átruházhatatlan felelősségi területeit:
- Eu-val való kapcsolat (az EU-s pénzek ne a maffiózókat, hanem a becsületes egyszerűen tisztességes, értékes polgárokat is találják meg)
- A rendőrség, igazságszolgáltatás tegyen lépéseket a jogállamiság felé, vagyis tegyen rendet a saját házatáján
- Egészségügy, családosok adókedvezményei ...
Summa summarum: a család és szociális miniszter harcoljon a kormányon belül az államhatalom megtisztulásáért, és a népnyúzás befejezéséért. Könyörögve kérem, hogy ne akarjon okosabb lenni az egyesületi vezetőknél, önszerveződő hangadóknál, családapáknál, családanyáknál stb.!!!
Az is elég lenne, he nem rombolna, mert így is a nép adóiból áll fent ez az ország, és nem a politikusok verítékéből!
Ron Reagan: A kormány nem megoldás a mi problémánkra, a kormányzat maga a probélma!

Üdv,
Phil

szeged.liberty 2008.05.14. 16:53:56

Helló!
Ami az állami felügyeletet/beavatkozást illeti, osztom PhilConnors véleményét. Semmi szükség az állami gyámkodásra. Ehelyett teljesen elegendő, ha biztosítja a közösségi teret és egy jól átgondolt pályázati rendszeren keresztül lehívható támogatási szisztémát. A pénz mellé korrekt ellenőrzés is társulna, mert ha valaki közösségi támogatást kap, azzal tudjon elszámolni, illetve legyen felelősségre vonható!

A szociális rendszerről:
- munkanélküli segélyért közmunkát követelni
- a rokkant- és korkedvezményes nyugdíjrendszert kőkeményen átalakítani
- olyan hajléktalan szállókat létrehozni, ahol adottak a talpraállás lehetőségei (munka- és lakáskeresési segítség), akik nem próbálnak/akarnak visszailleszkedni a társadalomba, azokkal szemben retorzió. DE! ne faggyon már meg senki ebben az országban! ez egy minimum, ami mindenkinek jár!!!

Ratius 2008.05.14. 17:05:43

Szia Phil!

A miniszter én vagyok és kész! Kesess másik tárcát magadnak. Ha már van űrhajózási (árnyék) minisztériumunk, miért ne lehetne bármi egyéb, ami tetszik. Ebben a kormányban, úgy látom, az önbeiktatás rendszere érvényesül, mint Csodálatos Nalaya király országában (Vesztegzár a Grand Hotelben), úgyhogy lehetőség bőven van. Jó szórakozást.
Komolyabbra fordítva a szót, van pár állításod, amire reagálnom kell.
1. Az atomizálódás=széthullás. Onnan tudom, mert ezt jelenti.
2. A támogatás nem feltétlenül jelenti azt, hogy pénzt adunk valakinek, ilyesmit nem is tervezek, csak azt, hogy támogató jellegű jogi környezetet teremtünk a számára. Szerintem ez mindenképpen a kormány dolga, hiszen a jogalkotás során mindenképpen kedvez ezeknek, vagy azoknak, de ő döntheti el, hogy kinek. Ezen a szinten pedig a kormányzat mindenképpen bele avatkozik a társadalom önszerveződésébe, mást nem is tehet. De, hogy milyen csoportokat kíván ilyen módon támogatni, azt maga döntheti el. Én, a programomban elég világosan leírtam, hogy kiknek a támogatását tartom fontosnak, és nem győztél meg arról, hogy tévednék.
3. A túlnépesedés Kínában probléma. Nálunk a népességcsokkenés okoz gondot. Én legalábbis nem szeretném, ha a fiaimnak, meg a fiaim fiainak, meg a fiam fiainak a fiainak... magyar kisebbségként kellene élniük egy kínai többségű, hajdani Magyarország területén.
4. A szingli életformával semmi bajom. De, ha megkérdezel egy valódi szinglit, és őszinte hangulatban találod, el fogja mondani neked, hogy mekkora lúzernek érzi magát, amiért képtelen tartós párkapcsolatot kialakítani. Ne gondold, hogy ő azért szingli, mert az akar lenni. Egy frászt! Én igenis hiszek abban, hogy megfelelő segítséggel, mondjuk a házasság intézményének újragondolásával, vagy a családsegítő, párterápiás intézményhálózat megerősítésével ezek a szerencsétlenek is nagyobb eséllyel alapíthatnának családot.
5. Amikor azt mondom, hogy a társadalmi önszerveződéseknek be kell épülniük a hatalomba, akkor azt is mondom, hogy ennek valamilyen norma szerint kell történnie. Az ugyanis nyilvánvaló képtelenség, hogy egy hanyatló egyház, csak azért, mert püspökei száz éve ülnek a Felső Házban, ott maradjon örökké, míg egy dinamikusan növekvő szakszervezet ne kapjon ott helyet, csak azért, mert tavaly alakult.
Amikor azt mondod, hogy a miniszter ne akarjon okosabb lenni az egyesületi vezetőknél, önszerveződő hangadóknál, családapáknál, családanyáknál, akkor ugyanazt mondod, amit én. Hiszen éppen azért akarom őket bevonni a döntésekbe, mert nem tartom okosabbnak magamat (meg a többi minisztert) náluk.
6. Azzal viszont maradéktalanul egyetértek, hogy a család és szociális miniszter harcoljon a kormányon belül az államhatalom megtisztulásáért, és a népnyúzás befejezéséért. Ez valóban sarkalatos pontja a családok és a szegények védelmének.

Üdv
Ratius

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.14. 17:48:50

Nagyon jó írás. A kisközösségek a "kormámyprogramban" is kiemelt szerepet kaptak, lásd a beszédet.

PhilConnors 2008.05.14. 16:29:17
Nézd, gondolkodjunk realitásokban. Egy felelős döntéshozó nem élhet a "mindenkinek jó legyen" bűvkörében, mert akkor ő Meggyesy Péter.
Most a nullán van a költségvetés, adni csak úgy lehet, ha elveszünk.

Szerinted igazságos, hogy valaki kétszer annyi nyugdíjat kap, mint az átlagfizetés?
Szerintem az ország e helyzetében kicsit zárkóztatni kell a minimálnyugdíjon (ha van mögötte elegendő ledolgozott év!) és igenis el kell venni azokat a kedvezményeket, amit a dupla nyugdíjból nevetve ki lehet fizetni. Pl. a közlekedés.

Ha úgy látunk hozzá egy probléma megoldásához, hogy "kellene", "alakítsunk bizottságot", "ez hosszú időbe telik", akkor nem megyünk semmire.

Az emberek végre kormányzást várnak el a kormánytól, micsoda meglepetés.


Ja, itt jegyzem meg, hogy sajnálattal, de visszavontam mindenki szerkesztői jogát. Ezentúl csak én életsíthetek technikailag egy postot.
Azért, mert egymás szopatjátok. Blogartnak hajnalban magyarázgattam, hogy miért ne előzzön be egy napok óta várakozó cikket, erre most megjelent ez az, amúgy nagyon jó írás.

Saját tapasztalat, hogy az ember türelmetlen a megjelenésekkel kapcsolatban, megértem, de ne egymás rovására tegyük.

Ezentúl naponta kétszer lesz megjelenés, ha nektek is megfelel, hogy ne kelljen sokat várni.

További kellemes napot!

PhilConnors 2008.05.14. 18:28:39

Megsértődtem, és le vagytok szarva.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.05.15. 10:39:19

Max Power · 2008.05.14. 19:04:58

Látom a népszabi főcímét: személyi válság az ÁrnyékOrmányban-Max Power bizalma töretlen Ratius miniszter úrban.
(részletek belpolitika rovatunkban)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.05.15. 10:42:15

Persze látom az ellenzéki lap (most tökmindegy melyik oldalé, de legyen MN) címlapját is: Ratiust támadja Phil Connors-minisztercsere az ÁrnyékOrmányban?(részletek belpolitika rovatunkban)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2008.05.15. 10:46:39

Tényleg, Max, kreálhatnánk két újságot is, egy Árnyékkormány-pártit, és egy ellenzékit. Úgy talán még szofisztikáltabban tudunk felkészülni az offline hatalomátvételre, hozzászokhatunk a seggnyaláshoz és a seggberúgáshoz is. :D Naaa, meghirdeted a pályázatot? Egy próbát megér! Ha kidöglik valamelyik, azt felfoghatjuk úgy is, hogy a piacnak nem volt rá szüksége...(ellenzéki trollokat könnyű találni mindig, a kormánysajtó meg amúgy is kézivezérelt...)Szerintem érdemes elgondolkodni ezen az ötleten, de végül is te vagy a min. elnök. ;)

stan 2008.05.15. 11:02:35

Hölgyek, urak!

Azért lassan a nyugdíjak számításánál is el kellene abba az irányba mozdulni, hogy az egy a befizetés arányában kapott összeg. Nem szavazatszerzési lehetőség. Ebben a megközelítésben a 13. havi nyugdíj egy nonszensz.
Meg a tücsök és a hagyma. Sajna jelenleg igen kevesen fizetnek adót, járulékokat itthon (persze mindenki önhibáján kívűl). 20-30 év múlva ki és miből fizet nekik nyugdíjat? Aki nem kap nyugdíjat, az kap helyette majd segélyt majdnem ugyanabból a kalapból.

Volt minden a programban, segélyezés felülvizsgálata, meg éhséglázadásra kész nyomorgó tömeg, de azt ki lehet mondani egy kormányprogramban, hogy "cigánykérdés"?

Én őt tenném meg a kérdés államtitkárának:
gondola.hu/hirek/cikkek/cikkek/cikkek/cikkek/59406

Ratius 2008.05.15. 12:53:37

Miniszterelnök úr!

A bizalmat köszönöm.
Ugyanakkor némiképp el vagyok bizonytalanodva - technikai kérdésekkel mindig hadilábon álltam - mikor és hogyan fejthetem ki programom részleteit, illetve egyes elemeit. Mikos és hogyan lesz mód más miniszterekkel egyeztetni, hiszen a család- és szociálpolitika szorosan összefügg az egészségüggyel, az oktatásüggyel, a gazdaságpolitikával, a pénzügyekkel (adórendszerrel).
Úgy tűnik, hogy a téma elég viharos, indulatgazdag terület. Mintha sok hozzászóló úgy érezné, a segélyek, nyugdíjak elképesztő méretűek, és egyfajta ingyenes igazságtalan juttatásként kapják azok, akik kaphatják.
A hozzászólóknak sok esetben igazuk van.
Garantálom, hogy meghökkentően eredeti megoldásokkal fogok előállni, amint Miniszterelnök úr erre lehetőséget teremt.
Dr. Ratius

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.15. 19:12:33

Kedves Ratius!
Miazhogy! Üdvözlet.

Ha a "belső párt" színe elé vinnéd a cikkedet, akkor a "különleges tulajdonságok" (jobboldalt lenn) ablakot megnyitva adj "védett" státuszt a blogbejegyzésnek. Ezt a "kormánytagok" fogják csak látni egyelőre és ők is szólhatnak hozzá. A nekik szóló üzenettel kezd a cikket és akkor kommentelünk.

Sok sikert!

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.05.15. 20:03:28

mizu?

felraktam a vázlatot.
szerkesszek, töröljek (és kezdjek előlről), vagy mehet?
másoknak nem nagyon szoktam írni, csak magamnak :-(.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.16. 05:32:01

Hahó bs!
Ne nyúlj hozzá, a mű megszületett, s a maga tökéletességében érinthetetlen :)
Írnék én is hozzá ma egy hosszú kommentet, mert az Index főlap, s maga a média mélybulvár volta régóta piszkálja a csőrömet. Délután tenném ki.
Kellemes napot addig is!

Rorgosh 2008.05.16. 15:21:49

Fontosnak látom rendezni a miniszetr úr részéről az állami és vallási ünnepek kérdését.
Ugyanis az egyháziaknak van egy régi (és igaz) mondásuk az ünnepekről: nem a közösség tartja az ünnepet, hanem az ünnep tartja meg a közösséget. Én még kiegészíteném egy apró momentummal: az ünnep teremti meg a közösséget.
Mivel az ünnepnapok száma adott (bővítésük a gazddasági hatásuk miatt célszerűtlen lenne), ezért javaslom, hogy az alábbiak érdekében intézkedjen:
Az ünnepek pártpolitikától függetlenné tétele. Az ünnepek során megtartott állami és egyébb (beleértve a párt) rendezvényeken a nagyközönség előtt ne lehessen (párt)politikai beszédeket tartani. Azt nyilvánvalóan nem lehet kizárni, hogy az emberek az ünnepen erről egymással beszélgessenek, de a közszereplők a megjelent nagy létszámú résztvevők/hallgatóság előtt ne tarthassanak kortesbeszédeket.
Az ünnepi megemlékezések ünneppé alakítása. A jelenlegi állami megemlékezések hangulata jelenleg a kolletktív öngyilkosságra falófelbújtás kategóriájában fut. Komolyan kétlem, hogy anno, a márciusi ifiaknak ez lett volna a céljuk. Sokkal inkább legyenek az ünnepek vidám jó hangulatú társadalmi események - amolyan családi nap jelleggel - ahová az emberek szívesen mennek el, és érzik ott jól magukat. Ugyanitt lehetőség volna arra, hogy azon szervezetek és közösségek, amelyek meg kívánják mutatni magukat megjelenhessenek.
süti beállítások módosítása