Első lépések az igazság felé

2008.05.30. 05:04 Réka ‎

mint azt bemutatkozó postomban igértem, célkitűzésem három alappillére a gazdasági bűnözés, a korrupció és a nyomorbűnözés visszaszorítása.
Ezek közül egyiket sem lehet felszámolni, ha az igazságügyi apparátust nem vetjük alá egy alapos tisztogatásnak, racionalizálásnak, korszerűsitésnek.
Mindenkinek joga van a lehető leggyorsabb eljáráshoz, ügyintézéshez, az ügyének, ügyeinek, aktáinak teljes átláthatóságához, laikusok számára is érthető tájékoztatáshoz.

Sem egy büntetőeljárásban, sem egy polgári perben nem kell többé éveket várni az itéletre. Kibővítjük az elektronikus ügyintézést és dokumentálást, azonnal nekifogunk az eljárásrendek felülvizsgálásának, korszerűsitésének.

A fenti lépések elkezdésében a legfontosabb felügyeleti szerv egy újonnan létrehozott, szakemberekből álló vizsgálati csoport lesz. Olyan személyekből fog állni, akik ténylegesen az igazságügyben dolgoznak nap mint nap, akár jogászként, akár iktatóként, akár kutatóként. Az ő véleményüket fogom kikérni azt illetően, hogy miben, hogyan tudjuk sokkal hatékonyabbá tenni a biróságok munkáját. Hogy a munkaerő ne a fölösleges bürokráciára, hanem a folyamatban lévő ügyekre fordithassa az idejét, energiáját.

gy kisebb, de nem kevésbé lényeges lépés a hivatali nyelv reformálása. Közérthetővé, tisztává kell tenni a dokumentációkban, közleményekben, itéletekben használt nyelvezetet, hogy az érintettek, akik leggyakrabban kivülállók, könnyebben megértsék és értelmezzék az ügyeiket.
A részrehajló, korrupt jogászok, hivatalnokok, nyomozók azonnali felmondásra és büntetőeljárásra számithatnak, további szerepvállalásuk az igazságügyben véglegesen kizárt. Nem lehet majd felfelé bukni. Aki visszaél ezekkel a bizalmi állásokkal, nem térhet vissza az igazságügybe.

A konkrét lépések tehát a következők:
- az igazságügyi felülvizsgálati csoport létrehozása. A tagok közvetlenül a tárcától fogják kapni illetéküket, megelőzendő a részrehajlást. Tagnak bárki jelentkezhet, aki minimum 3 éve dolgozik az igazságszolgáltatásban (igazságügyi hivatalok, büntetésvégrehajtás, idegenrendészet, nyilvántartás) és nem részesült fegyelmi eljárásban. A szektor mindegyik részéről lesznek tagok a csoportban.
A csoport folyamatos kiértékelési munkát fog végezni és első jelentését 3 hónap után várjuk. Ennek alapján keződik majd el a rendszer korszerűsitése, ez a munka folyamatos lesz negyedévenkénti kiértékelésekkel és fellvizsgált cselekvési tervekkel.

- egy hivatali nyelvészeti bizottság létrehozása, amelynek feladata az állampolgárok - tehát az IM ügyfelei! - részére szánt szövegek nyelvezetét átalakitani, módositani úgy, hogy közérthető és világos legyen a szövegben közölt információ.

7 komment

Címkék: reform igazságügy árnyékkormány rékuc

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr45490950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.30. 05:26:05

Hát igen. Van benne egy adagnyi, hideghábotús filmekből ismert "különleges csoport" feeling, de igazából mindegyik kormány betuszakolja embereit utánaszaglászni az előző ciklus viselt ügyeinek.
Honnan jönnek majd ezek az emberek? Pártkapcsolatok útján (szakember, csak ismert az elkötelezettsége, esetleg emiatt rúgták ki korábban, mennyi ilyen van!)
A többiek nem fogják bojkottálni őket?

Ez nem kekeckedés, tény, hogy az ügyészségre és az NBH-ra egy igen nagy átvilágítás, felülvizsgálat vár(na) egy jelen idejű kormányváltáskor.

Magam is naponta használom a bikkfanyelvet ezer jelentéskor, némileg indokolt ám.
- a jogszabályokban, szerződésekben egyetlen szón százmilliók vagy börtönévek múlhatnak, szabatosan és személytelenül kell fogalmazni.
A "macska fel van mászva a fára" vagy "végrehajtásra került" fogalmazás pedig kiküszöböl szóismétléseket vagy magyarázkodást az alanyra vonatkozóan.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.05.30. 05:44:29

1. A posztokra önként lehet majd jelentkezni, a becsületes fizetés, juttatások ösztönzőleg hatnának. Kiválasztás pedig szakmai érdemek, feddhetetlenség alapján.
2. Bojkott? Lehet, de mivel ez a munka a nagyobb összefüggéseket vizsgálná és nem azt, hogy Józsi hazavitt-e egy nyomtatópatront, remélhetőleg nem ütközne ellenállásba.
3. A nyelv lehet pontos, tiszta és egyértelmű, a felesleges sallangok jelenléte viszont tagadhatatlan, ezt kell lehámozni. Természetesen a jelentés megtartása mindig az első szempont.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.30. 05:47:24

.
.
Egyébként pedig sok sikert és jó utazást!
.
.
Kíváncsi vagyok, a bevándorlás tapasztalatai után hogyan módosul a svéd modell. Mielőtt még odaözönlik mindenki és feleszi a nemzetgazdaságot.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2008.05.30. 06:04:37

OFF
már felzabálták a jólétet. Vasárnaptól kb. egy hétig nem leszek gép- és netközelben, utána megjult erővel folytatjuk!
ON

Corry 2008.05.30. 07:47:13

Nekem az egész igazságszolgáltatásban a bírói kar átszervezése tűnik érdekesnek. Önálló hatalmi ág ők és oda nekünk választópolgároknak nem, avagy nagyon nyakatekert módon van beleszólásunk, hogy mi is legyen ott. Természetesen szakmai témába a választópolgár nem tud beleszólni, de a keretekbe igen (lásd pl. vizitdíj eltörlése)

Nekem az egész bírói dolog intaktnak tűnik a rendszerváltás óta és pont most volt a napokban a Nagy Imre per hangfelvételei publikálásának a hivatalnoki módon történő letiltása. Számomra a vérbíró személyiségi jogai című fejezet is értelmetlennek tűnik, ez azért van talán mert nem vagyok jogász. Sz viszont eléggé valószínű szerintem, hogy az emlegetett vérbírót attól, hogy ma ne legyen a tisztelt önálló hatalmi ág tagja, egy valami fosztotta/fosztja meg: a halál.
(Ja egyébként a nyugati demokráciák beleértve az USA-t is ebben segíthettek volna: a cócalista bírói karból önálló hatalmi ágat csinálni, nem egyazegyben alapon...)

Na most így érdekes lesz a történet. Mivel veszed rá a bíróságokat az ügymenet korszerűsítésére, továbbá a nem odavaló kollégák kiszűrésére? Vannak ügyek a levegőben, amelyeknél az a nagy baj, hogy az emberek gyanakodnak, hogy nem úgy kellett volna ítélkezni, lásd gazdasági ügyek Palotástól Kulcsárig, továbbá a büntetőügyek, Mór, Tánczos satöbbi. Persze nem tudom emgítélni, hogy mi lett/lenne itt a helyes ítélet, de a gyanú az megvan...

Rorgosh 2008.05.30. 17:10:00

Igazából a bíróságok nem szánt szándékkal húzzák az ügyeket. A bíróságok is a gyors ügymenetben érdekeltek, azonban fontos, hogy időnként az érdekelt felek már nem feltétlenül...
Ugyanis jellemző, hogy valamelyik fél "csepegteti" a döntéshez szükséges információkat. És ezeket ezután a bíróságnak még sokszor ellenőriznie is kell. Eközben persze hatalmas nyomás alatt áll a bíró, így fontos lehet, hogy épp ki csepegtetett el utoljára valamilyen hasznos információt....

A bíróság pedig ly módon külön hatalmi ág, hogy a mindenkori kormányzattól független. Így lehet elérni, hogy a kormány ne a bíróságokat használja a politikai ellenfelek kiikatatására. Az utóbbi időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy erre a függetlenségre szükség is van...

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.30. 17:37:48

Baj van a bíróságokkal

A magyar bíróságokat az elmúlt időszakban több tanulmány is élesen kritizálta. Mostanában készült el a pécsi egyetem, a Pázmány egyetem és az Eötvös Károly Intézet egy-egy átvilágítása, vészharangot kongatott a Transparency International magyar szervezete és az ELTE jogi karán dolgozó Fleck Zoltán jogszociológus is. Az említett tanulmányok közül az első háromról éppen hétfőn tartottak megbeszélést a Fővárosi Bíróságon. >>>>
index.hu/politika/belfold/lomnici7917/
süti beállítások módosítása