Szeméthalmok vég nélkül?

2008.06.01. 15:05 rolika

Max felkért, írjak már valamit az ötletéről, miszerint hozzunk be nyugatról (keletről, délről, északról stb.) szemetet, és jó pénzért csináljunk vele itthon valamit.

Elkezdtem élezni a kardomat, hogy juthat ilyen hülyeség az eszébe, és miként fogom ízekre szedni az ötletet, de inkább úgy döntöttem, utánanézek egy kicsit a szemétügynek, mielőtt nekiesnék.
Legnagyobb meglepetésemre nem egy kontra-, hanem pro-írás született. Amennyiben nem elásni akarja a szemetet, ugye?!


Mindig is mondtam, hogy nem nekünk kell feltalálni a spanyolviaszt. Mások, máshol biztosan megküzdöttek már minden elképzelhető témával, nézzük meg mire jutottak, majd kérjük szépen el (nyúljuk le) tőlük az eredményeket. Azt találtam, hogy mások, máshol szemétégetőket építenek.

Építsünk hát mi is szemétégetőket!
Persze, ez magyarázatra szorul, mert elég hülyén hangzik egy környezetvédelmi minisztertől.
Legfontosabb érvem, hogy a kezeletlen (legfeljebb tömörített) szemétlerakás nem fenntartható.

Lakóhelyem közelében, Herend mellett akartak egy húsz hektáros lerakót létesíteni, még élőlánccal is tiltakoztunk ellene, szerencsére nem lett belőle semmi.
Nem is ez a fontos, hanem az, hogy már ezt a helyszínt is irtó nehezen sikerült összehozni, ennek ellenére ez a megoldás mindössze húsz évre szólt volna! Hiszen akkor a következő lerakó még nem is a gyermekeim, hanem még mindig az én problémám lenne! Ha pedig betelt, még közelebb hozzuk a lakott területekhez a lerakót, vagy úgy járunk, mint a nápolyiak...

gy modern szemétégetőt nem úgy kell elképzelni, hogy van egy oltári nagy szemétkupac, környékén szélfútta nejlonzacskókkal, közepén bazi nagy kéménnyel, ami okádja a fekete füstöt, szürke por lep mindent, kormos arcú kisgyerekek guberálnak stb. Nem, ez ma már nem így megy.
Különböző, itt most nem részletezett technikai megoldásokkal, szűrőkkel stb. el lehet érni, hogy egy ilyen modern megsemmisítőről gyakorlatilag csak a cégtábla árulja el, mi folyik odabenn.


Vegyük például Dániát (amúgy is kedvencem -a magyar után- ez az ötmilliós nemzet a maga kilencvennyolc darab önkormányzatával). Ők a keletkező hulladék 54%-át égetéssel tüntetik el, és őket igazán nem lehet környezetszennyezés vádjával illetni. Nagyon érthetnek ehhez, lopjunk tőlük.

Összehasonlításul elmondanám, hogy nálunk az egész országban egy lakossági égető működik, a rákospalotai, ami viszont  a Budapesten évente keletkező 420.000 tonna szemét 60%-át feldolgozza. Szerintem kezdetnek nem is rossz.


ldjuk meg országosan a szemétfeldolgozásunkat!
Egy szakértői csoport meghatározza, az országban hol, mennyi és mekkora kapacitású égetőművet kell építenünk, hogy ezt az arányt elérjük.

Szép sorban felépítjük őket, és törvénybe iktatjuk, hogy ahol elkészültek, azon a környéken tilos a továbbiakban a szemetet depóniákban, kezeletlenül tárolni. A megsemmisítés minden bizonnyal drágább lesz majd, de ez jótékonyan fog hatni az előzőekben meghirdetett környezetvédelmi akcióterv hulladékcsökkentési részére.

 Amellett, hogy eltűnik a szemét, a keletkező hőt áram és távhő csiholására is fel lehet használni. Ha jól tudom, áram- és távhőfronton is eléggé khm... rosszul állunk, már ami az árukat illeti. (Rákospalotáról 100.000 embernek adnak áramot és 25.000 embernek juttatnak meleget.)


Szerintem, ha szépen és érthetően elmagyarázzuk, miről is van szó, nem lesz gond a helyszínek kiválasztásával sem, mivel a városok versenyezni fognak, hol épüljenek az ultramodern égetőművek, melyek a jelentős adóbevételek mellett munkahelyeket is teremtenek, ezenkívül lehet kampányolni az olcsó távfűtéssel :)


Ha beválik a dolog, akár építhetünk továbbiakat is, hogy "bérszemetet" fogadhassunk, de remélem, egyéb intézkedéseim jelentősen csökkenteni fogják a keletkező és égetnivaló hulladékmennyiséget, így a felszabaduló kapacitásokat is áruba bocsáthatjuk.

A keletkező lakossági veszélyes hulladékra (elemek, kompakt fénycsövek, azbesztpala stb.) is van egy jó ötletem: megkeressük azt az ügyes magyar feltalálót, aki mobil hulladékmegsemmisítőt épített. Rendszeresíteni fogjuk, hogy mindenkihez legalább havonta egyszer eljusson a spéci busz.
Ja, és mi, a magyar állam fogjuk megvenni a találmányt, vezető beosztásban foglalkoztatni a feltalálót és értékesíteni külföldre a technológiát, és csomó pénzt keresni vele, amit környezetvédelemre fordítunk.

Ha ráadásul még a radioaktív hulladékainkat is eltüntethetnénk/ ártalmatlaníthatnánk vele, felőlem atomerőművet is építhetünk!

16 komment

Címkék: környezetvédelem árnyékkormány rolika

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr77494611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vidéki 2008.06.02. 11:58:49

Nagyon egyetértek a szerzővel: a szemétlerakók helyett a szemétégetők jelentik a jobb megoldást!
Az égetés által a sokfajta bonyolult szerkezetű vegyületből néhány egyszerű szerkezetű veszélytelen vegyület keletkezik.
Az ésszerű megoldások útja azonban nem surlódásmentes. Az egyik probléma az, hogy több pénzbe kerül, a másik pedig, hogy a „sötétzöldek” irracionális ellenállását is le kell küzdeni, ami jogrendszerünk mellett a végtelenségig lelassíthatja és megdrágíthatja az engedélyeztetési eljárást!
Kreatív jogalkotókra lenne szükség, akik nem a szélsőséges jogállamiság világbajnoki címére pályáznak, hanem beérnék olyan törvények megalkotásával, amilyenek Dániában, vagy Németországban már bizonyították alkalmasságukat!

Shrekilla · http://piromania.info/ 2008.06.02. 14:29:55

Erre mondják, hogy csővégi megoldás!
Lehet, hogy első olvasatra jó megoldásnak tűnik, ha elégetjük a szemetünket, sőt, még energiát is előállítunk. De olvasgass még egy kicsit, mielőtt meghozod a végső döntésedet! (Klikk a nevemre!)
Az egyetlen fenntartahtó - bár igen fájdalmas - megoldás, ha nem termelünk ennyi szemetet. Ez van.

rolika 2008.06.02. 14:41:22

shrekilla, igazad van, szerintem is ez lenne az egyetlen járható és fenntartható út, de addig is valahogy kezelni kellene a helyzetet.
vagy legyünk olyanok, mint a kínaiak, akik egyszerűen betiltják pl. a nejlonzacskókat?
www.geographic.hu/index.php?act=napi&rov=3&id=11712

de egy előző bejegyzésemben én is ugyanezt mondtam:
republicator.blog.hu/2008/05/11/kornyezetvedelem_8

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.06.02. 17:24:50

Shrekilla · piromania.info/ 2008.06.02. 14:29:55
Szia! Komoly a honlapod.
Azonban ha gyors és hatékony megoldásokat keresünk a problémára, a "majd belátja mindenki", "alakítsunk bizottságot", "konszenzus kell" elv nem elegendő.
Jól mondja Rolika, míg megérkezik a világbéke, valamit tenni kell.

És a világbéke csak akkor jön el, ha náci módszerekkel, hogy fájjon is a büntetés, de jogszabályokban kell megakadályozni a felesleges túltermelést.

Éééés Igen! Igazatok van, a piac nem engedi. vagy a piacnak gerincet hajtó kormányzat.

Shrekilla · http://piromania.info/ 2008.06.02. 18:45:58

Sajnos a pirománia nem az én oldalam. A HuMuSz csinálja, én pedig a HuMuSz-nak dolgozom.

Nem kell betiltani a nejlonzacsikat, de kőkeményen fizetőssé lehetne tenni. Ha a csomagolóipari lobbi nem venné meg kilóra a politikusokat. Ha végre szakmapolitikusok kerülnének a miniszteri székekbe.

A világbéke pedig nem eljön, hanem azért tenni kell. De azért én optimista vagyok.
www.lehetmasapolitika.hu
(Sajnos ez sem az enyém.)

Ha nagy beruházással építesz egy erőművet, azzal nem oldod meg a problémát, viszont ha már ott az erőmű,etetned kell. El kell látnod szeméttel. Azt a pénzt, sokkal jobban fel lehetne használni oktatásra, kultúrára, szemléletformálásra. Persze abban nincs üzlet, hogy értelmes embereket nevelünk. Értem én ezt.

Vidéki 2008.06.03. 11:29:34

T.Shrekilla!
A sötétzöld köd elöntötte az agyadat, amikor szemétégető művek létesítését piromániaként alázod. Sok országban működnek jól ilyenek, akik ezeket létrehozták szerinted ezek is mind piromániás őrültek!?
Szerinted a csomagolóipari lobbi kilóra veszi meg a politikusokat. Szeretnéd ha olyan „szakpolitikusok” kerülnének miniszteri székbe, mint te!
A Lipótmező már bezárt, de még vannak helyek az országban, ahol kényszerképzeteidre orvosi ellátást kapnál (ha biztosított vagy).

blogart · http://blogart.blog.hu 2008.06.03. 14:07:02

Szeretnék kormányunk tagjaitól egy minden tárcára vonatkozó intézkedési tervet: egy esetlegesen a közeljövőben megtörténő végső és megállíthatatlan globális összeomlásra.( gazdasági)A klímaváltozás csak hab a tortán, előbb társadalmi szinteken lesznek megrázó változások. Mit tegyünk:
1. ha nem lesz közlekedés
2. ha nincs élelmiszer
3. ha elfogy a mindenki számára elérhető energia
Ezen kellene agyalni.

rolika 2008.06.03. 14:12:44

blogart, inkább azon kellene agyalni, hogyan kerüljük el.

egyébként a mad max sorozat nagyon jó irányadó sztori, hogy mi történne.
howard egyik conan-novellájában a főhös meg azt mondja, a civilizáció csak máz, a barbarizmus az emberiség igazi létformája...

blogart · http://blogart.blog.hu 2008.06.03. 14:37:01

A hogyan kerüljük el kérdésfelvetés nem időszerű. A Mad-max pedig egy butuska sci-fi ami a gyéren lakott ausztrál sivatagban szerintem már meg is valósult egy picit komfortosabb körülmények között.Jó lesz, ha nem felkészületlenül éri kormányunkat a nagy összezuhanás. Mert az gazdasági értelemben olyan lesz, mint egy cunami és nemcsak a tőzsdeindexek fognak zuhanni. Ha viszont meg tudod akadályozni a dolgot röpke tíz éven belül, nosza... én benne vagyok.

gordiusz 2008.06.03. 14:45:36

Sziasztok!
Ha a nejlonzacsikból és az egyéb elégetett dolgokból befolyt bevétel nem alacsonyabb, mint a hulladékként való összegyűjésük és az égetőmű üzemeltetésének nettó költsége(ideértve a beruházás költségét is, levonva a hasznosított energia bevételét), nem lehet gond az égetőmű.

rolika 2008.06.03. 15:30:12

blogart, szerintem felkészülés nélkül katasztrofális következményekkel járna akármelyik pontod megvalósulása.
majd kifejtem egy posztban, ha lesz rá egy kis időm.

Shrekilla · http://www.kukabuvar.hu 2008.06.03. 15:30:55

Vidéki, miért vagy ideges?
Én nem vagyok sötétzöld, akár hiszed, akár nem. Nem állítottam, hogy mindenki őrült, aki az égetőmű mellett van. Azt mondtam, hogy az égetés csak a probléma elodázása, nem megoldás. Azt javasoltam, hogy mielőtt valaki végső következtetéseket vonna le, olvasson alaposabban utána az égetők egyéb hatásainak is. Arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy ne csak a rövidtávú anyagi megfontolások, hanem pl. életútelemzések alapján hozzanak döntéseket, amikben figyelembe veszik pl. a károsanyagkibocsátást is.
És ne aggódj, van biztosításom, viszont nem szeretnék politikus lenni.

Vidéki 2008.06.03. 18:17:48

T.Shrekilla!
Amit te nemes egyszerűséggel csomagolóipari lobbinak titulálsz, fontos funkciót tölt be, például lehetővé teszi az élelmiszerek higiénikus kínálatát, az árúk minőségének megóvását, a kereskedelmi tevékenység nagyarányú ésszerűsítését. A tehozzád hasonlóan gondolkodók szívesen elmennének a kőbalta irányába, de a többség nem szívesen követne benneteket.
Fejlett országokban, ahol a tudomány magas színvonalat ért el, alaposan átgondolták az égetők károsanyag kibocsájtásának és egyéb hatásainak kérdését is és ennek alapján hoztak felelős, pozitív döntéseket.
A tett halála az okoskodás. A fáradságos gondolkodás kikerülése és a meggyökeresedett kételkedés dédelgetése nem segíti a környezetvédelmi helyzet javítását.

Rorgosh 2008.06.04. 18:16:47

Shrekilla

A termelés csökkentése a szükséges, de nem elégséges kategóriába tartozik. Ugyanis mindenképpen szükséges valamennyi csomagolóanyag előállítása. Ugyanis még a fonott kosár is tönkremegy egyszer...
Emellett - ha picit is értenél a biztonságtechnikához, akkor tudhatnád - hogy sok áru, termék azért kerül speciális csomagolóanyagba, hogy az védje a környezetet a terméktől. Gondolj csak a háztartás tisztítására szolgáló vegyszerekre.

Természetesen fokozni kellene az újrahasznosítás mértékét, azonban ez nem annyira egyszerű. Sok esetben a megfelelő minőségű csomagolóanyag kémiai - fizikai sajátosságai miatt egy sérülés esetén nem újrahasznosítható (pl. hőre keményedő műanyagok). Más oldalról egyes vegyszerek tárolására csak ilyen anyagok használhatóak.

Ám azt is tudni kell, hogy a keletkezett háztartási hulladék igen jelentős része ételmaradvány. Vagy élelmiszerek csomagolóanyaga. Ezek a csomagolóanyagok jobbára már eleve többször is újrahasznosított anyagokból készülnek, ahol azonban már további újrahasznosításra (pl. mert a papírban a szálak már túl rövidek) nincs lehetőség. Ezektől az anyagoktól meg kell szabadulni valahogy.

A lehetőségek közül pedig még mindíg a hulladékégetés jelenti a legkulturáltabb megoldást. Persze széndioxid kibocsájtással jár, azonban - mint azt már korábban már írtam - valójában nem a kibocsájtással, hanem az elnyelés elégtelen kapacitásával van a probléma.

Szóval többet segítene, ha a zöldek a kifogások keresése helyett a művelésből kivont mezőgazdasági területek újraerdősítéséért tennének erőfeszítéseket.... Mert az a hosszútávú megoldás.

rolika 2008.06.05. 07:11:08

rorgosh, az utolsó bekezdésedhez:
vagy zöldesíteni kellene minél több lapostetős épületet! itt a rengeteg sok áruház, a lakóházakról nem is beszélve.
léteznek már nagyon kis rétegvastagságú és csekély önsúlyú megoldások, amelyek minden további nélkül alkalmazhatók a könnyűszerkezetes épületek tetején is

Ras · http://futo.blog.hu 2008.06.15. 19:56:46

tegnap Mainzban voltam, és kb derékig érő fű nőtt egy raktárszerű, most vendéglőnek használt épület tetején...
Magyarországon ezerrel megy a környezetvédelmi relativizmus is: legyen bármi (lerakó, atomrőmű, égető stb) csak jó messze...

Frnakfurt am Main kb 200.000 lakossal olyan parkosított hogy szerintem alapterületben lenyomja Budapestet, és a városon belül simán tudok 20-30 km-t futni úgy hogy alig kell épületek közé mennem, zöldterületen tehetem.
süti beállítások módosítása