Balatont mindenhová!

2008.06.08. 08:40 commontalk

Balaton? Jó elmenni mellette bárhol, ha vezetsz is, egy-egy pillantást kell vetni feléje. Gyönyörűen változó a víz színe, és mindig új és újabb arcát mutatja feléd a tó. Hosszú pangást követően, tavaly nagyon bíztató jeleket adott, mutatott magáról a Balaton és környezete.

Nagy magyar tömegek, ahhoz képest szolid árak, rendkívül udvarias, figyelmes kiszolgálás. Lehet, hogy csak szerencsés napokat fogtam ki?
A Balatonunk alkalmas arra, hogy mindent megmutassunk magunkról, ami jó, és néhány rosszat is, ha nem vigyázunk. Minden város, régiós székhely, több száz falu, kitalálta már a maga: rétes - szilva – dinnye – művészeti - hagyományőrző stb. fesztiválját. Lelkesen készülnek a települések, és vannak is biztató jelek.

Őrzi valamennyire rangját a virágkarnevál, Debrecenben, feléledt és erős lett a Savaria karnevál Szombathelyen, Hollóháza nem kérdés, Csesznek olyan nyári programokat kínál, hogy ihaj…a többiek? Tisztelet a további pozitív kivételeknek, bizony-bizony csak erőlködnek. 

Óriási készülődés, pályázati pénzek, izgatott népművelők, fafafaragók, citerások, néptáncosok, alkalmi vagy profi zenészek hangolnak és húzzák a nótánkat, aggodalmasan – bizakodó polgármesterek drukkolnak magukért és településükért. – Na, az idén nagyot durrantunk és felvirágzunk, megismeri a nevünket hazánk, és Európa, netán a tengeren túl is…Lassabban a lelkesedéssel, nem ennyire egyszerű, de nem is nagyon bonyolult.
Mi a megoldás?

Balatont kell vinni mindenhova. Mivel meglehetősen nehéz minden magyar településre elcipelni ezt a ménkű nagy tavat, ki kell találni valamit. Azt hiszem, hogy rájöttem a megoldásra. Nagyon egyszerű. Minden falunknak, városunknak van, lehet: vízpartja, kikötője, mólója, szőlőhegye, városközpontja, faluháza, népművészete, bora, pálinkája, (desztinációja, hogy a fene essen a pályázati szövegekbe), szóval valamije, ami egy kicsit is balatoni „fílinges”. Na jó. Azt mondja erre egy falusi gazda a Kiskunságból, hogy húzzak ám el a sunyiba, de nekik aztán végképp nincs másuk, csak homokjuk. Na és? Királyság!

Hiszen azonnal ott a megoldás. Vagy Las Vegas, vagy Bahrein legyenek. Érted? Valami nagynak, bevezetettnek, kicsiben, másképp, de ott kell, legyen bárhol a hasonmása, a lehetősége, az esélye, csak észre kell venni. A legtöbb példát a Balaton adja, de lehet bármi más tája a világnak, ami megihlet egy-egy települést. Gondolj bele: mennyi nótánk is szól betyárokról, pandúrokról, mennyi irodalmi művünk magyar – török – tatár - német harcokról? Alkoss legendákat, teremts látnivalókat: kit érdekel, ha van 100 nagyenyedi fűzfa, húsz helyen tűnik fel Szondi két apródja, 30 helyen épül magos Déva vára…?

Nem is kell mindig füllenteni. Nemcsak pákozdi csata volt ám, vertük az osztrákot Isaszegnél, Nagysallónál, ütöttük a törököt Szentgotthárdnál, vagy éppen Szikszónál, Putnoknál, alig van, aki emlékezne ezekre. Faliképeket a vendéglőkbe! Csaták megörökítése, legendák életre keltése, mítoszok teremtése is szükséges. Ne siránkozzunk folyton vérzivataros történelmünkön, hanem éljünk jól belőle, nem megsértődni kell a hajdan közömbös nyugatra, ide kell hívni a labancot, és fizessen őkelme azért, hogy megtudja, hol is páholták el őseit a vitéz magyarok. Minden további győzködés helyett: képek és linkek. A jelszó: Előbb Magyarország, aztán a világ!

http://www.csesznekinyar.hu/#49

 

 

 

 

 

 

6 komment

Címkék: árnyékkormány

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr86496009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.08. 14:16:42

átmentünk a héten a völgyhídon nyugat felé, a tihanyi panoráma onnan talán még szebb is, mint tihanyból - csak ugye nem lehet megállni :-(.
a csehek annó célzott idenegenforgalmi kampányt folytattak: az északolasz építészeti karokon pl. olyan szórólapösszeállítást osztogattak, ami a csehek ilyen-olyan szigorúan építészeti emlékeit listázta, és így tovább.
nekünk meg még mindig a csikósgulyás, meg a kempinges, nádas strand az, ami "húzóerő".
a régi képek, metszetek mindenhova kihyelezése pedig jó ötlet, az egyik itteni kávézó is kitapétázta 80 éves fotókkal a falakat, és folyamatos teltházzal üzemel.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.06.08. 14:49:52

Örülök, hogy így látod. Itt van 14 kilométerre, de bennem évtizedes lehúzási kísérletek emléke munkál, ezért nem is szagolok a környékére sem.
Tehát azt mondod, a Balaton mellett relatíve óccsóság van, embernek néznek a saját országodban és nem a kínai nylondolgokat áruló bódékkal van tele a part?

rolika 2008.06.09. 08:56:40

én amolyan otthonülő vagyok, nem szeretek sem utazni, sem nyaralni. nem tehetek róla, nekem az egész hercehurcáról annyi marad meg, hogy mennyit idegeskedtünk, meg vártunk, meg dugó, meg stb., és nem maga az élmény. úgyhogy mi maradra szoktunk menni :-)

Corry 2008.06.09. 18:07:12

Én imádom a Balatont!!!
De szerintem nem kell mindehova Balaton, mert akkor az én falumban is lenne és akkor miért is kéne máshová elmenni nyaralni, ha ott úgyis ugyanaz van, mint otthon?
Jó persze, a strandon lenyúlás van, de szerintem ez sem az a régi cócalizmus végebeli lenyúlás, mert most már van konkurrencija is kérem: Horvátország.

Én ezért ki tudok kapcsolni a Balaton partján és az a jó, hogy ott a lángosról nem a GyF jut az eszembe :-DDD

ildsisy 2008.06.09. 20:08:32

Kiskorom óta a mindenem a Balaton,sajnos nincs ott kis házunk,telkünk,de MINDEN évben,nyáron jó pár napot hol Füreden,hol Tihanyba,hol régebben B.Lellén,Földváron nyaraltam.Nagyon nagyon szeretem!
Éjjel,nappal,télen,nyáron!!!Sok szép felvételt is csináltam róla.
Idén is megyünk a nyáron,most Almádiba találtunk szállást.:)
Szobámba a falon több kisebb bekeretezett fényképem van a falon a Balcsiról...És gondolatban ott élek,mert ott szeretnék élni világ életemben,de sajnos nem adatik meg...:(

Ratius 2008.06.12. 15:44:51

Aza alapötlet nem új. A kistérségi együttműködések nagyjából ezt csinálják. Van Magyarországon Hecsedli-Fesztivál, Málna-napok, Pálinka-ünnep, Halászlé-főző verseny, van olyan kistérség, ahol az egykori lápvidék felélesztésén fáradoznak, máshol az ötvenes években épült erődvonalból próbálnak turisztikai látványosságot csinálni...
Szóval néhány éve, amikor a kistérségi összefogások megindultak, rengeteg ilyen ötlet született és kezdett megvalósulni.
A baj inkább ott van, hogy nagyon kevésről tudunk, nagyon kevés pénzük van a kistérségeknek a helyi nevezetesség reklámozására, promotálására. De azért, ha átnézel egy belföldi utazási katalógust, sok ilyet találhatsz...
Viszont az mindenképpen jó lene, ha ezek a kezdeményezések nagyobb nyilvánossághoz juthatnának.
süti beállítások módosítása