Olimpiát Pekingbe, l#faszt a seggetekbe

2008.06.15. 16:08 kitsilatzi

Egyre gyakrabban hallani azt, hogy bojkottálni kéne az Olimpiát, mert ugye Tibetben balhé van. Vagyis Tibetben 60 éve tapossák sárba az emberi jogokat, de Pekingnek kellett adni az Olimpiát, hogy ezt mindenki észrevegye.

Az olimpiai eszme a népek barátságát hirdeti: béka vagy te sport, népeket egymáshoz fűző szép szalag. Az 56-os melbourne-i játékokat Hollandia Spanyolország és Svájc is bojkottálta a magyar forradalom vérbe fojtása miatt. Most valószínűleg senki nem fogja bojkottozni. Mert más világ van.

Induljuk ki a magyar sportolókból.
20 milliót ér egy olimpiai arany, plusz még ehhez jönnek a szponzori, és szövetségi juttatások, ilyen-olyan jutalmak, lehetséges reklámszerződések. Egy magyar sportoló számára az olimpia a csúcs. Egy arannyal egzisztenciát lehet alapozni.

Ha jobban belegondolunk az átlag magyar számára kétféle sportoló van: az egyik, aki olimpiát nyer, meg az összes többi. Csak az arany számít. Na, jó, talán egy bronzérmesnek még sikerül bekerülnie a honi bulvár verklibe, de egy ötödik helyezett, nem fog se aktivitizni, se fábrisózni.

Csak azt tudnám, hol volt ez a sok bojkottos píszlóvéharmóniás hippi eddig. Amikor a Coca Cola székházában eldöntötték, hogy a következő banzáj Pekingben lesz, és leszóltak a NOB-nak hogy a következő közgyűlésen Kínára kell szavazni, szóval az már volt vagy 8 éve.

És Kínában akkor is áldatlan állapotok voltak, de csak most kell elkezdeni tiltakozni, hiszen márciusban voltak aktualitások. Nekem ez egy kicsit szánalmasnak tűnik, a nagy tiltakozás mögött nem látom a tartalmat, inkább csak beállnak egymás háta mögé, hadd ne mondjam, hogy trendi tiltakozni.

Mondjuk Kínában a minap volt valami motorverseny is. MotoGP vagy a tököm tudja, hogy mi, de az biztos, hogy Kínában volt. Láttam motoroztak. Meg mintha a Forma 1-nek is lenne már valami versenye Kínában, de ott se hallottam, hogy valaki azt mondta volna, hogy az F1-es izéknek bojkottálni kéne Kínát. Akkor ez most, hogy van? Olimpiát ne, de Forma 1 az mehet? Mi lesz így az emberi jogokkal?
Elkezdtem múltkor nézni a South Parkot, 4-5 rész után még nem tartom magam autentikusnak, de azt hiszem, erre mondaná azt Cartman, hogy: köcsög hippik.

Törökország ellen miért nem tiltakoznak. Ahol ugyan nincs olyan fokú zsarnokság, mint Kínában, de ha egy örmény származású újságíró, nevén nevezi az 1915-ös népírtást akkor beperelik, majd lelövik az utcán. Meg milyen sok török sportolónő van ugye?

Nem nézek utána, de szerintem nincs egy se. Lehet, hogy törvény nem szabályozza, de ha egy török nő sportolni kezd, az ne csodálkozzon, ha az utcabeliek egy kicsit megkövezik. Ennyit az emberi jogokról. Aki az Olimpiát bojkottálná, az miért nem tesz ugyanúgy a török sporteseményekkel kapcsolatban? Vagy térjünk vissza Kínára, ott a Forma 1 a MotoGP az ellen miért nem tiltakoznak? Megmondom, azért mert nem trendi.

Most nem akarok valami nagy olimpiás színben feltűnni, de én nézni fogom, és nagyon drukkolok egy csomó mindenkinek (idegösszeroppanás tekintetében a női kézisek überelhetetlenek). Mondjuk, a magyar sikersportágak már nem nagyon érdekelnek. Tegyük a szívünkre a kezünket, de soha senki nem nézne meg egy kajak-kenu versenyt, vagy egy vízilabdát, ha nem lennének ott a magyarok. Azért mert ezek dögunalmasak, és a döntőben érintett 7-8 országon kívül nem érdekel senkit.

A vízilabda ráadásul még az idegbeteg országok sportja. Próbálták Amerikában meghonosítani, de nem ment, mert ugyan már az amerikai vízilabda is nagyon jó, de soha nem fognak semmit nyerni, mert hiába tudnak mindent a szabálykönyvben leírtakból, a lényegét nem értik.
A lényege a vízilabdának az, amit a nagy öregek a Csapóék csibészségnek hívnak, tehát az, hogy  egymás zacskóját szaggatják a víz alatt.

Mi a tévéből csak annyit látunk, hogy de jól védekezünk, elvettük a labdát az ellenféltől, közben a víz alatt olyan dolgok történnek, hogy a jobb érzésű embernek még az élettől is elmegy a kedve. Ezért nem lesz soha népszerű a vizilbada, mert a civilizált országokban nem menő sporttevékenység címén leszakítani a zacsit. Nem véletlen hogy csak az idegbeteg országok jók a vízilabdában: olaszok, spanyolok, oroszok, szerbek, horvátok meg természetesen mi.

Visszatérve az olimpiára. Nekem a bojkottos dologról az a kép jut eszembe, mikor valami Antiglobalista balhén a delikvens betörte egy Nike bolt kirakatát, miközben Nike cipő volt rajta, így tiltakozott ő a globalizmus ellen. Kábé ennyi hitelesség van, ebben a mostani free tibetező tömegben.

Csak szólok, hogy a következő foci-vb Dél-Afrikában lesz.  Dél-Afrikában jelenleg élve gyújtogatják fel az embereket, és több nemzetközi szervezet szerint Johhanesburg elővárosaiban humanitárius válság van, de most még ne tiltakozzon senki, majd csak két év múlva jusson eszetekbe, mikor majd aktuális, és trendi lesz tiltakozni a foci-vb ellen. Majd akkor is felmerül valamelyik agytröszttől, hogy bojkottálni kéne a foci-vb-t.

Előre szólok, A MAGYAR VÁLOGATOTT 22 ÉVE BOJKOTTÁLJA A FOCI-VB-T, BAZMEG!!!!

39 komment

Címkék: kína global kitsilatzi

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr80521500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.06.15. 16:19:13

Itt az alkalom, hogy bemutassuk egymásnak Kitsilatzit
viharabiliben.freeblog.hu
és BS395-öt
killtheradical.blog.hu/
. Korábban gyanakodtam hogy ugyanarról a személyről van szó, de legalábbis tejtestvérek voltak a hasonló stílus okán.

Van egy comment.com-os cikk, a kommentekben minden oldal letette a voksát. Én csak a saját kommentemet másolom ki:
"A sport egészséges és nemes ügy.
Azonban a NOB az ENSZ után a második legkorruptabb szervezet a világon. Az egész verseny ma már a pénzről szól és rendben, tudom, hogy szponzorok nélkül csak a sarki tyúkólban lehetne megrendezni a következő olimpiát, azonban annyira műanyag, annyira poltikus, hogy azóta még kevésbé érdekel az egész. A doppingról nem is beszélve.

A hirdetők meg rájöttek, hogy a globálpolitika nemzette kínai helyszín még gázabb, mint ha oszlóban lévő thaiföldi kurvákkal reklámoznának egy nekrofil bárban.

Én megértem őket, mióta láttam a tibeti csajok kivégzéséről készült fotókat. Szóval ilyen helyeken én inkább atombomba-tesztlabort telepítenék, mint olimpiát."

Persze jött a demagógozás válaszul.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.06.15. 17:04:36

Valóban jó írás, erőteljes, élvezetes stílusban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.15. 17:36:30

bazz, az a dzsekifeliratozó mekkora jó már! :-)
ja, kitsilatzi nem én vagyok, hallod, fél óra volt csak kibetűznöm.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.06.15. 18:00:19

Kábé ezerszer elmondtam már, de ugye, ismétlés a tudás anyukája: aki tüntetni akar nyilvánvaló és vérlázító jogsértések és gyilkosságok ellen, az hadd tüntethessen már! Aztán az illetékesek majd eldöntik, hogy kell-e bojkott, és hogy mindez hogyan viszonyul a sportolók és a nézők érdekeihez.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.06.15. 18:50:48

Javítás: Az illusztrálást az első kivételével én követtem el. Aztán csodálkozhattok, hogy a "lófaszt" szóban miért nem a "f#szt" lett becsillagozva, de nem akarom megbántani a ló kisebbséget.

Reggel elhúzok Debrecenbe egy hétre, jók legyetek, addig időzített postok lesznek napi egy. Akié nem jelenik meg a szerzők közül, az gondolkodjon el, hányszor ugattam el: bekezdés szerint tagolni, illusztrálni, kódokat kiírtani.
Most már nem tépem a számat, megy a kukába és kész.
Szerdán a szokásos Kemény zsaruk hogyvót szintén olvasható lesz.

Kellemes hetet.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.06.15. 19:08:47

Na tessék:
Ránéztem a promo-ra (nem, nem a mániám ez a téma, de...) és látom, hogy egy szaros kis Bt. a kereskedelmi honlapját reklámozza itt.
m.blog.hu/re/republicator/file/promokocsog2.gif
Üzentem nekik, élő e-mail címmel, szerintem kövessétek a példámat. Hétvégén majd lesz róla post.
m.blog.hu/re/republicator/file/promokocsog.gif

isi 2008.06.15. 19:33:40

te milyen buta vagy öcsém...pfff

Hooshee 2008.06.15. 19:51:54

1: az tisztán látszik hogy te az életben se láttál közelről vizilabdát. Gyakorlatilag a szerbeken kívül már baromi régen nem játszik senki durva vizilabdát, aki meg igen, azt elég gyorsan kiveti magából a pólós közeg.

2: tán utána kéne nézni a török olimpiai csapatnak, annyira nem nehéz feladat szerintem:

en.wikipedia.org/wiki/Turkey_at_the_2008_Summer_Olympics

Átgondolatlan,csapongó, felkészületlen filozofálgatás. Pedig az alapgondolat jó.

2008.06.15. 20:00:51

én bojkottálom Kínát, Dél-Afrikát, az USA-t, Kanadát, Franciaországot, Németországot, és még vagy 200 további országot, Magyaroszág kivételével, természetesen. Köcsög országok. A kurva anyját mindegyiknek.

B*zi Tibet! 2008.06.15. 20:04:14

Mit ugrálnak? Annak a másfél milliárdnak az ERŐSEBB jogán van "joga" ahhoz, hogy azt csináljon, amit akar! A kurv* anyjukat!

planet caravan 2008.06.15. 20:37:56

Felvetődik a kérdés: minek csesztessük a sportolókat, magát a sportot...egyáltalán mi köze az egésznek kina tibeti politikájához?

De kérdem én, kit érdekel a sport akkor, amikor
egy egész nép le van nyomva, az egyik legősibb kultúra porig alázva, betíltva, a kolostorok lerombolva..és emberek ölnek!?

az édes annyát az összesnek!..rohadjanak meg!..nemcsak kina, de az összes elnyomó, emberi jogokat semmibe vevő bagázs.
leszarom a nagy közös világ sportot!

Lasombra 2008.06.15. 20:43:11

nagyon felkészült vagy, gratulálok.

az fel sem merült benned, hogy vannak akik már Peking Olimpia rendezési győzelme óta tüntetnek, csak esetleg Te nem értesültél róla, mert semennyi hírértéke nem volt, hogy egy 8 év múlva rendezendő esemény miatt ugrálnak?

és sokféle tüntető és tiltakozó létezik. ugyanakkora gyökérség összemosni egy korrekt aktivistát, aki tesz is valamit az emberi jogokért meg a hülyegyekeret a macskakővel, mint a Nike bolt kirakatát bedobni.

és kurvára létezik török sportolónő is, és közel sem csak 7-8 országot érdekel a vízilabda. ki nem szarja le, hogy az usásoknak mi jön be, meg mi nem? mert a baseball miatt olyan sok nemzet izgul, mi?

most szólok, h már most sok helyen balhé van a dél-afrikai foci vébé miatt is. nehogy 2010-ben ideblogolj, hogy miért csak most ébrednek fel!

összefoglalva:
attól, hogy valamiről nem tudsz, még lehet, hogy létezik.

Mirko 2008.06.15. 20:48:57

A török női egyenjogúságról:
en.wikipedia.org/wiki/Human_rights_in_Turkey#Gender_equality

Az örmény holokauszttal kapcsolatban tényleg elég ostobán viselkednek, de Törökország azért csak-csak egy szekuláris modern állam. A vidéken történő atrocitásokról (pl. a nőkkel szemben) csak annyit, hogy szép hazánkban is vannak elmaradott területek, ahol történnek úgymond érdekes dolgok (vagy vegyük a nyakra-főre előjövő belga pedofilbotrányokat?), egy 7,8-szor akkora kis-ázsiai országban hogy ne lennének?

mackensen 2008.06.15. 20:56:13

Azért az olimpikonokat nem kéne annyira lebecsülni. Én pl a világ összes aranyáért nem tenném tönkre a gyermekkoromat, mint a tornászlányok. És ők eléggé szezonsportolók, mert már nincs túl sok esélyük a köv olimpián. Ha a mostanit elbojkottálják a következőn más, a most 8-10 évesek indúlnak majd.

d.z. · http://masikmagyarorszag.blog.hu 2008.06.15. 21:50:40

Hájah, átgondolatlan, hibákkal teli, sztereotípiákat fogalmaz meg pl. a törökökkel szemben és amúgy a vízilabdáról alkotott kép is hamis. A mondanivalója ott volna, hogyha a megfogalmazása nem venné el az értelmét. Egyszóval csatlakozom az előttem szólókhoz.

pucros 2008.06.15. 21:56:57

Hát nemtom.
Az, hogy miért "nincs", amiről nem ordít a média annyira, hogy meghalljad, szerintem eléggé álprobléma.

Afol D 2008.06.15. 22:10:24

„Csak azt tudnám, hol volt ez a sok bojkottos píszlóvéharmóniás hippi eddig.”
Először is a tiltakozók csak egy része hippi. Az pedig teljesen normális, hogy mivel közeledik az olimpia, egyre nagyobb szerepet kap a médiában, és így egyre több ember dönt úgy, hogy valamilyen formában tiltakozik Kína politikája ellen.

„Nekem ez egy kicsit szánalmasnak tűnik, a nagy tiltakozás mögött nem látom a tartalmat, inkább csak beállnak egymás háta mögé, hadd ne mondjam, hogy trendi tiltakozni.”
Van aki azért teszi ezt mert trendi, mások meg nem. Mondhatnám azt az írásodra, hogy csak azért írtad, mert trendi tiltakozni a trendinek vélt dolgok ellen.

„Akkor ez most, hogy van? Olimpiát ne, de Forma 1 az mehet? Mi lesz így az emberi jogokkal?”
Az Olimpia sokkal több nemzet sportolóját érinti, mint a Forma 1.
Ha beleszámoljuk a Téli Olimpiát is, akkor 2 évente rendeznek egy Olimpiát. Egy év alatt pedig 18 Forma 1-es futam van.

„Törökország ellen miért nem tiltakoznak. Ahol ugyan nincs olyan fokú zsarnokság, mint Kínában, de ha egy örmény származású újságíró, nevén nevezi az 1915-ös népírtást akkor beperelik, majd lelövik az utcán.”
Jól írtad, azért, mert ott nincs olyan fokú zsarnokság, mint Kínában. Az újságírót egy magánember lőtte le, akit meg is büntettek ezért. Kínában a kormány politikájával van baj.

„Meg milyen sok török sportolónő van ugye?”
Egyre több van. Tény, hogy a női egyenjogúság terén a törökök el vannak maradva, de az arab országok közül ott a legjobb a helyzet, és egyre fejlődnek is. Ha azonban Törökország Olimpiát rendezne, biztos lehetsz benne, hogy sokan tűntetnének a női egyenjogúságért a játékok alatt.

„Visszatérve az olimpiára. Nekem a bojkottos dologról az a kép jut eszembe, mikor valami Antiglobalista balhén a delikvens betörte egy Nike bolt kirakatát, miközben Nike cipő volt rajta, így tiltakozott ő a globalizmus ellen. Kábé ennyi hitelesség van, ebben a mostani free tibetező tömegben.”
Nem az a lényeg, hogy veszek-e kínai terméket. Nem arról van szó, hogy bűn nézni az Olimpiát, vagy kínai pólót hordani. Hanem arról, hogy most a média figyelme Kínán van, így jó lehetőséget kaptunk arra, hogy felhívjuk a világ figyelmét az ott történtekre.

„Csak szólok, hogy a következő foci-vb Dél-Afrikában lesz. Dél-Afrikában jelenleg élve gyújtogatják fel az embereket...”
Egy lincselésről írsz, amit nem a kormány, hanem a lakosság követett el. A kormány igyekszik fenntartani a közbiztonságot. Ha ez nem sikerül nekik, tényleg nem való oda a VB.

Manyizga (törölt) 2008.06.15. 22:14:51

Az összes olyan (csapat)sportág, amit bíró nélkül nem lehet játszani a grundon, csak azokban az országokban népszerűek, amelyek más tömegsportokban nem lehetnek sikeresek.

Milyen sportágakat nem lehet bíró nélkül játszani?

- kézilabda
- vízilabda

Gondold végig, mikor kezdenek a srácok a grundon kézilabdázni? Előbb fociznak, kosaraznak, röplabdáznak, tollasoznak, bármit, csak nem kézilabda.

Még olyan strandon se jártam, ahol hirtelen kitört volna egy vízipóló meccs... :D Normális uszodánk is alig van, de nekünk a póló országának kell lennünk, mert csak! :)

Az USA meg pont azért fanyalog rajta, mert nincs tömegbázisa se ott, se itt. Abban pedig nincs igazi pénz.

Madnezz 2008.06.15. 22:16:03

T blogíró!
Sokan abban bíztak, hogy a kínai vezetés moderálja magát tekintettel az olimpiára. Csalódniuk kellett, mert a legroszabb formájukat hozzák. Teljesen jogos a felháborodás, sajnálom, ha más mást gondol. A béke az olimpia egyik jelszava, etért is engedtek fel régebben fehér galambokat a megnyitón.
Vannak olyan emberek akiket zavar, ha a sporteseményen való szórakozás közben a stadion árnyékában kivégeznek néhány szabadságért tüntetőt. Remélem sok ilyen ember van. Ettől függetlenül a kínai átlagember semmi olyat nem tesz, ami miatt nem érdemelné meg az olimpia rendezését...

TGV 2008.06.15. 23:16:52

kitsilatzi:
habar a bojkottosok egy zaszlo ala gyultek, azert nem kene oket osszemosni.
En vilagosan emlekszem, hogy mar 6 (HAT!) eve is lattam Parizsban a fekete alapon 5 egymasbafonodo bilincset, mint tiltakozast a pekingi jatekok ellen. Ingyenes kepeslapon is lattam. Es akkor is valtozatlan volt az indoklas: a sajtoszabadsag teljes hianya miatt.

fun 2008.06.16. 00:10:09

Mi a faszrol beszeltek? Torokorszag tobb tucat F-16 os vadaszgepet kapott az amerikaiaktol 1997 ben hogy szet bombazza a szamukra terhes kurd kissebbseget - miutan terroristaknak minositette oket... A kovetkezo olimpia pedig Londonban lesz 2012 ben es ha jol tudom Eszak-Iroszag ugyan ugy nem fuggetlen mint Tibet, es ez ellen nem kevesen probaltak tenni, hadd ne mondjam mi lett veluk...

Afol D 2008.06.16. 00:15:01

Kedves fun!
Hol laknál szívesebben, ha csak Tibet és Észak-Írország között választhatsz?

fun 2008.06.16. 00:46:06

Az eszaki irek az angolok nelkul is egy fejlett orszag lennenek, ahogy Irorszag is az, csak megfosztottak oket a fuggetlenseguktol az ez ellen kuzdoket pedig bortonbe zartak es megkinoztak.. A tibetiek meg tovabbra is egy feudalis pasztor nep lenne, egyetemek es modern korhazak nelkul ha a kinaiak nem kebelezik be oket 50 eve. Az amerikaiak is visszadhatjak a foldet az indianoknak, amit eroszakkal foglaltak el toluk ha a kinaiaknak is visszakellene adjak Tibetet. Vagy az nem er, mert kicsit korabban volt?? Es mi miert mondtunk le a trianon utan elvett foldekrol? Miert ismertuk el oket hivatalosan?! Mert toketlen faszok vagyunk, mig Kina sosem fog lemondani taiwanrol vagy Tibetrol... Miert is tenne... Majd ha hulye lenne ...

tarski 2008.06.16. 01:17:42

A cikkeddel az a baj, ami a szárnypróbálgatásokkal általában, miszerint egy csipetnyi faszság is el tud rontani egy nagy tál igazságot.

Törökországról már megírták a kommentekben amit kellett, de Dél-Afrikával kapcsolatban is el vagy tájolva. Valószínűleg nem sok nemzetközi sajtót fogyasztasz, ha a reveláció erejével állapítod meg a nagy büdös Johannesburgi helyzetet, de másfél hónapja nincs olyan száma a TIME-nak/Newsweeknek/Spiegelnek, amiben ne lenne kimerítő elemzés a dél-afrikai eseményekről és annak kontextusáról. Nem tudom, hogyan lehetne ezzel többet foglalkozni, vagy hogy mit hiányolsz.

Egyébként is elkésett ez a cikk. Ha a szecsuáni katasztrófa előtt írod, még azt mondom, van benne valami, de a földrengés óta nagyon megfogyatkoztak a kritikus hangok, és most éppenhogy Kínával szimpatizálni menő.

vacsad 2008.06.16. 01:18:41

Ez egy szar cikk.

Az északír helyzet pedig sokat javult mióta az IRA hivatalosan is feloszlatta magát.

Dávid 2008.06.16. 01:28:12

"nem menő sporttevékenység címén leszakítani a zacsit"
Ember, te láttál már amerikai focit? Hol is vannak a legnagyobb box gálák, ahol véresre verik egymás fejét? Na és mi van az NHL meccsekkel? Tudod, ahol minden harmadik meccsen van egy ötperces bunyó, és a bírók hagyják, mert kell a nézettség.
Megmondom neked mért a magyarok a legjobbak vizilabdában. Mert a kapunak háttal, két védővel a nyakukon is be tudják lőni a labdát. Sztem.

fun 2008.06.16. 01:34:23

lol. Hat persze, hogy javult. A szlovak-magyar viszony is javulna ha hivatalosan feloszlatnank magunkat es visszamennenk Etelkozbe :)

Kopiás Attila Steve 2008.06.16. 03:41:42

Hm, a magyar helyzet viszont sokat rosszabbodna ha a mogyorók nyulai határontúl is nekiállnának IRA-szerű akciókat tolni...

Azért fura írországgal hasonlítgatni Tibetet. Észak-írország helyzete inkább a határon túli magyarokéval egyezik meg, mintsem a teljes egészében totális elnyomás és diktatúra alatt élő észak-írekével.

De nem is ez a lényeg. Hanem hogy ezzel az én-szartam-a-világegyetemet hozzáállással az ember magának nehezíti meg az életet. Amit fent is emlegettek: hiába csinál rahedli ember rakat dolgot, ha te csak akkor foglalkozol valamivel, ha a média számára hír, és egy nike cipő miatt elásol egy egész ügyet, te veszted el a kapcsolatot a világgal...

flimo13 2008.06.16. 04:26:48

Kína az olimpiával a nemzetközi rangját, elfogadottságát akarja emelni, hogy ők igen is egy szuperhatalom. Az olimpia a modern Kína parádéja, mérnöki újításokat felvonultató helyszínekkel, olimpia idejére leálló gyárakkal, meg minden földi jóval. Az olimpia a pártvezetés szíve csücske, azért lenne hatásos bojkottálni, hogy észrevegyék, nem ők a janik a házban, továbbra is csak egy halom sárga, akik legjelentősebb technológiai eredménye 10 év alatt lemásolni egy ruszki vadászgépet. A sport csak másodlagos. Részemről nem érdekelnek túlzottan a tibetiek, de ha ez segít egy kicsit visszaszorítani a kínai áruk dömpingjét, hát legyen free tibet.

Ja és a törököket se szeretem, legalábbis EU-ba semmiképp ne jöjjenek, csak a gyrossütők.

fun 2008.06.16. 06:14:52

KA_sTEVE .. CSAK AZERT EMLEGETTEM eSZAK iRORSZAGOT, MERT MAS NEM JUTOTT ESZEMBE A KOVETKEZO OLIMPIA HELYSZINEVEL KAPCSOLATBAN.. INDIAT LEPASSZOLTAK AZ ANGOLOK MIBE KOTHETTEM VOLNA BELE OUPS.. Flimo 13 ... Meg ma is nyillal lovoldoznel ha a kinaiak nem talaltak volna fel a puskaport es agyagtablakba vesned ezt a faszsagot a papir hijjan... gogos nyugati hozzaallas.. szerenyebben... nem kell oket lebecsulni, mert abbol pofara eses lesz...

rolika 2008.06.16. 08:54:30

én speciel már akkor pufogtam, amikor pekingnek ítélték a rendezés jogát, gyakorlatilag szalonképessé téve egy diktatúrát. (az olimpiának kicsit nagyobb -volt- a presztízse, mint egy motor- vagy autóversenynek, kicsit jobban meg kellett volna fontolni)

személy szerint semmilyen sporteseményt nem követek, meggyőződésem, hogy mindenki doppingol, csak néhányan ügyesebben. nem vagyok kíváncsi a vegyszerek eredményeire

(btw dél-afrikában nem azóta követ balhé balhét, hogy már nincs apartheid? szemétmocskosrasszistavoltam)

kitsilatzi 2008.06.16. 13:28:11

Természetesen a poszt nem a normális aktivistákról szól, hanem azokról, akik az ázsiai gyerekmunkások által gyártott "free tibet" pólókat megveszik, de ez szerintem világosan kiderül, akinek nem inge az maradjon félmeztelen. Az utolsó előtti képen ez szerintem nagyon jól rajta van. A tibeten alapuló olimpia kritikának ott kéne kezdődnie, hogy ne vegyen senki Coca-Colát. Tényleg nem szép dolog általánosítani a hippiket összemosni mindenkivel, meg hippit a hippivel, meg tényleg vannak török sportolónők, de könyörgöm, ne vegyünk már ennyire mindent szó szerint, ha azt mondom hogy egy lány lángba borította a szivemet az nem azt jelenti, hogy lelocsolt benzinnel. A vizilabda szakértőket emlékeztetném, hogy néhány éve magyar bajnokin Ibolya Tamásnak letépték a herezacskóját, és kiharaptak egy darabot a hátából: kataca.hu/sport/polo/v2000/ns20000604.html Hamis képem van a vizilabdáról? Mikor a víz alatti képeket mutatják, és egymás gatyájába nyúkálnak akkor mit keresnek? Csak nem az öltöző kulcsot? A külpolitikai szakértők akik a poszt aktualitását kritizálják, tényleg igazuk van, a BBC sporthírein kívül nem olvasok külföldi sajtót, de ami a Dél-Afrikai vonatkozást illeti, azért az indexet sikerült megelőzni, mert ennek a posztnak az eredetije május 23.-án publikálódott a freeblogon, még az Index első "Dél-Afrika mi lesz veled foci vb" címlapja két nappal később.

gordiusz 2008.06.16. 13:57:17

Az a baj, hogy leírva más súlya van a dolgoknak, mint mikor sörözés közben beszélgetünk...
Így a vízilabdával és a török sportolónőkkel kapcsolatos vélemény valóban elég sarkosnak tűnik.
De az biztos, ha én évekig készülnék egy olimpiára, ami a "szakmám" csúcsa, nem csak a pénz miatt nem örülnék enyhénszólva, ha politikai okok miatt lefújják.

flimo13 2008.06.16. 14:44:37

Fun: a puskapor nem import, Európában is feltalálták. A papír elött se agyagtáblára írtak, papirusz dereng? Másrészt kurvára nem érdekel, hogy mit hoztak össze 1500 éve, ha ma teljesen idegenek a nyugati kultúrától.

tarski 2008.06.16. 20:03:05

"(btw dél-afrikában nem azóta követ balhé balhét, hogy már nincs apartheid? szemétmocskosrasszistavoltam)"

Nem vagy szemét mocskos rasszista, habár álságosságból jól el vagy eresztve. Nem tudom, nálad mi meríti ki a balhé kategóriáját, de ezek szerint az még belefér, hogy fekete ember nem jár egyetemre, nem jár strandra, megdöglik a mocskos fekete-kórházakban, ha valami baja van, és tulajdonképpen az sem árt, ha évente pártízezren tanulnak egy kis rendet (persze ki tudja miért, csak a korbács nyelvén értettek).
A viccet félretéve, ha valakinek, nekünk magyaroknak pont illene tudnunk, hogy az elnyomó rezsimek sohasem jók, nem vicces tíz-húsz éveket börtönben ülni "politikai vétségekért", de még kevésbé akasztófán végezni.

Abban igazad van, hogy az utóbbi időben sokat áll a bál Dél-Afrikában, de ez leginkább a szomszédos Zimbabwében tomboló Mugabe sara, nem tudok pontos statisztikát, de körülbelül a lakosság fele menekült el az országból a hiperinfláció, éhínség, tomboló járványok miatt, akik szinte mind Dél-Afrikába emigráltak. Pontosan ezeket az embereket lincselik és gyújtogatják most, mivel sok dél-afrikai fekete vált munkanélkülivé miattuk, satöbbi.

Ez az apartheides tréfa főleg azért undorító, mert Afrikában a legígéretesebb demokratikus példákkal pont az első néhány dél-afrikai poszt-apartheid kormány szolgált eddig.

Rorgosh 2008.06.16. 22:56:50

Komolyan mondom, én sem láttam eddig a tömeges tiltakozást Kína ellen. Néha az emberjogi szervezetek böfögtek egyet-egyet, de szigorúan csak semmi komolyat, mert nem akarták megbántani a nagy testvért.

Miért nem láttam a tömeges tiltakozást, mielőtt megszavazták volna Kínát? Megmondom miért: mert tettek az egészre és a szponzor szervezetek reménykedtek, hogy zsíros üzletet kötnek a csendért cserében. Csak gondoltam elfelejtettek szólni Kínának, hogy ára van a nagy csendnek, ők meg - más civilizáció lévén - elfelejtettek erre meguktól rájönni.

Mert nehogy azt higyje valaki, hogy ezek a szervezetek csak a tagok tehervállalásából és jótét lelkek adományaiból működnek. Na abból a 21. században nem sokra mennének. Kőkemény gazdasági lobbik állnak mögöttük, akik mint politikai fegyvert vetik be ezen szervezeteket a gazdasági alkuk folyamán. Gondoljunk csak a holokauszt felemlegetésekre bizonyos cégek kapcsán....

Ja, sé mi van Tibettel? Igazából semmi. A kínaiak már rég megszállták, és az élet egyszerűen csak zajlik ott is maga megszokott medrében. És nem kell félteni őket. Kína meggyengülésének első jelére újra önállóak lesznek. És az eddii tapasztalatok alapján akkor nem lennék majd ott a Kínai bevándorlók leszármazottja. Igaz ők se lesznek sokáig azok. A szerncsések kínaiak lesznek megint, a többiek....
Ne feledjük el kelet ázsia véres történelmét. Attól, hogy XXI. század, attól az még nem ért véget.

gordiusz 2008.06.17. 09:59:32

Semmiképp nem akarom Kínát védeni, de tudomásom szerint önálló Tibet soha nem létezett...
Nagyjából hasonló a sorsuk, mint pl. a kurdoknak.
A dalai láma sem önállóságot, hanem autonómiát szeretne.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.17. 10:03:11

volt önálló tibet, ha csak rövid ideig is a '30-as években, hintáztak a nagyhatalmak között. előtte kína hűbérese volt, most meg ténylegesen is az állam része.

Praetor · http://globalmetszet.blogspot.com/ 2008.06.19. 20:01:19

1. aki szeretne Tibetről olvasni (kivételesen nem Wikipedia-s forrásból), annak ajánlom a korábbi blogom egyik bejegyzését, amely egy egyetemi előadás jegyzete egy Tibet-szakértőtől: edmond.freeblog.hu/archives/2008/04/16/Ronahati_Cecilia_eloadasa_Tibetrol_aprilis_16/

De néhány érdekesség:
- az emigráns tibetiek nagyrész sohasem járt Tibetben, legfeljebb turistaként,
- Tibetnek nem biztos, hogy hasznára válna az önállóság, lévén az emigránsok óriási száma és magas képzettségük, súlyos gazdasági és társadalmi szakadékot eredményezne a tibeti társadalomban
- azok a képek, amelyeket lehetett látni a médiában a tibeti lázongásokról, mind Nepálban készültek...

2. A "free Tibet" mozgalomnak két nagy formája van, egyrészt a trendi nyugati, a másik viszont kemény üzlet, melyet tibeti emigránsok sejtjei üzemeltetnek világszerte.

3. Nem látom sok értelmét a vitának arról, hogy Kína mennyire tiporja sárba a jogokat vagy mennyire nem. Sokak Kínát illető anyázása abból fakad(hat), hogy a nyugati kultúrkör értékeihez, viszonyaihoz hasonlítanak, de Kína teljesen más tészta. Másrészt meg a Nyugat is szívesen ápol szoros (értsd: nemcsak gazdasági, hanem politikai és stratégiai) kapcsolatokat diktatóriuks rezsimekkel (pl. az USA Szaúd-Arábiával, amihez képest Kína piskóta).
süti beállítások módosítása