Szabad?

2008.07.08. 05:48 bs395

Mert mindenki tudni véli, hogy mit szabad, és mit nem, sőt, maga mögé képzeli a többség támogatását és/vagy hallgatólagos egyetértését, azért van ez az egész. Mert átálltunk a kézi vezérlésről a távvezérlésre, amiből egyeseknek az a fixa ideájuk támadt, hogy csak letették amazok a joystickot, ami csak arra vár, hogy valaki felvegye, sőt, bár titkos helyen van, hívogatja őket, ezért csak ők tudják, hova tették.

A szólásszabadságról, a vélemény szabadságáról lenne szó. A közerkölcsről, a közvélekedésről, és hasonlókról. Mert vannak, akik meg vannak győződve róla, hogy az ilyen egzakt, állandó valami. Nem az. Arról is meg vannak győződve magukat éppen aktuálisan valamivel szemben definiáló csoportok, hogy ők tudják, mi az az egzakt valami. Nem tudják.

A szólás és a véleménynyilvánítás szabadsága alapvető igény kéne, hogy legyen, védelme mindent felül kéne, hogy írjon. Ez a két dolog az, ami megkülönböztet egy államot, egy társadalmat, vagy annak berendezkedését bármilyen diktatúrától vagy zsarnokságtól. Annak a felismerése, hogy a tiltáscunaminak sosincs vége.

Szerintem nem szabadna betiltani jelképeket. Semmilyen jelképet se. Lehessen horogkeresztet vagy vörös csillagot nyíltan hordozni, és ha a gyerek megkérdezi a szüleit, hogy ők kik, akkor lehessen neki azt mondani, hogy mocskos kommunisták, vagy büdös nácik. Lehessen rózsaszín tangában parádézni, és lehessen azt mondani a parádézóra, hogy mocskos buzi. Mindkét fél - a felvonuló és a tiltakozó - önmagát minősíti, hogy milyen formában igyekszik üzenetét eljuttatni a közönséghez.

Mert ha elkezdjük tiltani, hogy kire mit szabad mondani, azzal eljutunk oda, hogy a választott tisztségviselőket nem szabad kritizálni - volt már ilyen, és nem kívánom vissza. Éppen ezért nem értem ezt az egész gyűlöletbeszédes-chartázós cirkuszt: amennyire én tudom, a hatályos magyar jogszabályok elvileg védik a magántulajdont, védik a testi épséget, és védik a vélemény szabadságát is. Teljesen és tökéletesen fölöslegesnek tartom, hogy a törvény szövegét lemásoljuk, és beleillesszünk egy általunk épp piedesztálra emelt kisebbség nevét - ugyanis mindenki kisebbségi, csak a kategorizáláson múlik.

Amit tilos: összeverni, felgyújtani, uszítani - bátorítani, hogy verd össze, gyújtsd fel, lődd Dunába. És itt nagyjából vége is lehetne.

Mert amikor elkezdtük, hogy akkor itten demokrácia, meg minden, akkor azt határoztuk el, hogy magunk csináljuk, magunknak. Ez körülbelül úgy néz ki, hogy mindenki hangoztatja a véleményét, és vagy megszavazzák, vagy nem, szemben a korábbi gyakorlattal, hogy megmondjuk a frankót, és akinek nem tetszik, azt elviszi a Volga. Ez a demokrácia, ez a szólásszabadság: akármekkora hülyeséget is mondasz, akármennyire nem értek egyet veled, nem visz el a Volga, maximum körberöhöglek, kifújollak, ellen tüntetek.

Akiknek ez nem tetszik, és megverik, aki nem tetszik, nos, azokat de, vigye csak el a Volga.

7 komment

Címkék: demokrácia szólásszabadság gay pride

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr24557851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2008.07.08. 08:09:06

hát ja, a kurucot is nagyon le kellett tiltani
lehet, hogy nem értetek egyet, de kb. annyira (volt?) hiteles, mint a tv2, amikor azt mondták kesznyétenről, hogy a halálos áramütés után a hozzátartozók "demonstrálni" mentek a ház elé... muhahaha

valóban megvannak a megfelelő törvényeink mindenre, de még ezeket a meglévőket sem tudjuk betartani, nemhogy az újakat.

kissé rázós, de megkérdezem: a holokauszttagadás/revizionizmus is a szólás szabadáságának része kell legyen?

phaidros 2008.07.08. 08:22:19

Rolika,
szerintem igen.

Feldhamster 2008.07.08. 10:28:00

A gyűlöletbeszéd-törvény is csak a kormánypártok szavazószerző- és figyelemelterelő trükkje volt, pont mint most az éledő fasizmussal való riogatás. Amúgy a modern Európában divat mindent leszabályozni, ha éppen nincs más dolgunk, vagy a többi dologban tehetetlenség van. :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.08. 10:41:58

index.hu/politika/belfold/hg4311/

hoppá!

"Nem ért egyett Gyurcsány Ferenc Magyar Chartájával Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője. A szombati melegfelvonuláson megvert politikus szerint törvénymódosításra sincs szükség, csak alkalmazni kéne a hatályos jogszabályokat."

meg még hoppá!

"Az államrend Magyarországon elbizonytalanodott. Alapvetően azt gondolom, hogy a politika okán van ez, mert a politika rángatja ezeket az állami intézményeket: rendőrség, ügyészség, bíróság"

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.08. 11:15:18

Én a magam részéről leginkább kötelező olvasmánnyá tenném a májnkámpfot. Olvasónaplóval, órai megbeszélésekkel, stb. (Vagy legalábbis egyes részeit, mert beleolvasva igencsak unalmas írásműnek tetszik.)

Egyébként meg Horn Gábor ezzel a hirtelen megvilágosodással már baromira elkésett. Szerintem.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.08. 17:52:53

ha kötelező olvasmánnyá nem is, azért mindenképpen elmagyaráznám a felnövekvő ifjúságnak, hogy adolf a könyv birtokában, demokratikus választáson került hatalomra.
nem volt puccs, vagy forradalom, mint mussolinivel, vagy oroszországban, és előre megmondta, leírta, és kiadta könyv alakban, hogy mit is fog csinálni, ha megválasztják, és tényleg.

Rorgosh 2008.07.08. 19:46:05

Én kötelező olvasmánnyá tenném. Ugyanis olvastam. Elejétől a végéig. Kivállóan alkalmas, hogy az ifjú neonácikból liberálist faragjunk.
Merthogy ennél csak 2!!! rosszabb könyv került idáig a kezembe, ezeket már el sem bírtam olvasni. A majnkempf is két hónapomba telt, holott terjedelme amúgy legfeljebb 4 napra taksálta volna.

Szólásszabadság: teljesen egyetértek a cikkíróval. Nem a véleményt kellene büntetni - most ezt tervezik lényegében - hanem a cselekvést és a felbújtást. Azok viszont már most is büntetőjogi kategóriák. Persze néha nehéz a bíróságokon áttolni, főképp, mert néha az objektív bizonyítékok - értsd felvételek - nem támasztják alá a felbújtás vádját. Merthogy a szélsőségesek is ismerik a törvényt, és tudják mit szabad tenni/mondani és mit nem.

De nem is baj az. Fájdalom, de a szélsőségesekre is szükség van. Ugyanis ők hamarabb, érzékenyebben reagálnak a problémákra, mint a centrumpártok. Így kivállóan alkalmasak korai figyelmeztető rendszernek. Ja, és jókat lehet rajtuk röhögni és nevettetni...
süti beállítások módosítása