Értelmiségeskedéseitekért (én kérek elnézést)

2008.07.21. 17:05 bs395

Hunyd be a szemed, és képzeld el: nincs náci (és közértelmezésileg társított részei)... nincs kommunista (és közértelmezésileg társított részei)... csak értelmiségi van. Na de azok kik?

Írástudók! (jogászok, lelkészek, közgazdászok, köztisztviselők) - voltak egészen a népoktatásig. Onnantól muszáj volt olyan nyelvezetet kifejleszteniük, aminek a megtanulása külön szakmát igényel, külön szabályozást, külön testülettel, legitimálva öncélú létüket. Időjük és energiájuk egyre nagyobb része megy el a puszta önfenntartásra, különösen az utóbbi területen.

Tudósok! (tanárok, politikusok, újságírók) - voltak egészen az információ mai áramlásának szabadságáig és sebességéig. Most, hogy a források és a fogyasztók közé nem kell már magyarázó közeg, most egyre inkább elválik a tudós az értelmiségitől, vagyis az, aki csinálja és az, aki magyarázza. Elidegenedésüket ellensúlyozandó folyamatos önigazolást keresnek az írástudókkal karöltve.

Filozófusok! (és egyéb bölcsészek) - itt leszek ballib, de túlzottan nem érdekel: a bölcsészettudomány csöppet retrospektív. Ez a dolga. Történt valami, és elbölcselkedik rajta. Van, amikor olyan következtetésre jut, ami megállja a helyét, és a jelen helyzetet új megvilágításba helyezi a folyamat jobb megértése által, és van amikor nem. A gond szerintem még mindig nem ott van, hogy az időpreferencia változik, hanem egész egyszerűen ott, hogy az információáramlás sebessége és mennyisége a kialakult módszerekkel kezelhetetlen, vagyis egyre kevésbé állják meg a helyüket a következtetések, viszont ezzel fordított arányban egyre jobban ragaszkodnak hozzájuk, ugyanabba az életidegen csapdába esve, mint az írástudók.

Művészek! - szintén az információáramlás sebessége és mennyisége miatt, illetve egy-egy döntés számszerű és időbeli következményeinek a változása miatt világunk egyre több racionális döntést követel meg a túlélés érdekében. A művészet viszont nem racionális, hanem érzelmi terület, azokra az alapvető struktúrákra apellál, amikre racionalitásunk építkezik. Az a dolga, hogy fogjon egy teljesen hétköznapi tárgyat vagy helyzetet, és azt úgy mutassa be, ahogy én, a nem művész még nem láttam, és ezzel olyan láncreakciót indítson el, ami képes megváltoztatni a logikai folyamat lefolyását. A művészet tehát elementáris erővel bír a társadalomra nézve - ezért baljós minden korokban, amikor a művészet bármilyen politikai törekvés mellé áll.

Amikor Szécsi Magda, aki művész (bár nekem a naiv cigány festészet jobban bejön), ilyen eredendően irreális elképzelések alapján egy "népszerű" politikai vonulat (pozitív diszkrimináció, kategorizálással elért törvény előtti egyenlőtlenség az egyenlítősdi nevében, csökkentett elvárások a diszkriminált csoportokkal szemben) mellé áll "több száz művésszel" egyetemben, akkor úgy gondolom, hogy baj van.

Közben pedig lehetne így is:

Terjedő monoki és szerencsi példa "A szövetség nevében egy bizottság szedi majd össze az önkormányzatok javaslatait, valamint a szükséges szociális adatokat" – mondta Szepessy Zsolt. A polgármester állítja: minden a munkahelyteremtéssel kezdődik, mert anélkül nem lehet erősíteni a vidék megtartó erejét.

 

Ja, hogy ők nem értelmiségiek, meg nem körleveleznek, meg mozgalmárkodnak? Most mond. A csórikáim.

12 komment

Címkék: demokrácia egyenlőség jogvédők ideológiai és propagandaügyi népbiztos

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr50578424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.21. 17:50:29

"magyar állampolgárként nem foszthatják meg a romákat egyenjogúságuktól csak azért, mert egymillió cigányból ötezer cigány férfi képtelen betartani a törvényeket, ugyanis ők sem ítélnek el kilencmillió magyart azért, mert közülük egymillió cigányokat ver, gyilkol, megaláz, félelemben és nyomorban tart"
ujszo.com/online/kulfold/2008/07/20/gardaellenes-ertelmisegi-mozgalom-magyarorszagon

Aztán mehettek elnézést kérni, mint TGM a Józsika-ügyben. Egymillió, mi? Csecsemők benne vannak-é?

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.21. 18:49:12

Már csak kommentben egy régi írás részlete:

A Cigányfélóra felépítése a következő: Riport vagy publicisztika a Magyar Gárdától rettegő, elnyomott cigányság helyzetéről - Újabb leleplezés a romákat kocsmából kitiltó náci kocsmárosról - Nem engedték szórakozni a romákat! - Rettegünk a bakancsos, félkatonai szervezetektől! - Győzelmi jelentés a megbírságolt náci kocsmárosokról - Roma Kulturális fesztivál - és így tovább.

Gyerekek, Roma Értelmiség! Ne legyetek már ilyen búvalbaszott, szánalmas jellemroncsok! Azt nem szereti a rádióhallgató, a bénagyerekes filmek is mind megbuknak a moziban, mert az emberekben a vég nélkül propagált nyomor inkább riadalmat vagy viszolygást kelt, mint segítőkészséget. Több mosolyt, Bangó Margitot és életszagot! Egyébként minden hivatalos kisebbségi megszólalásra érvényes ez a szánalmas panaszkodás és nyomi tragika. Kivéve a svábokat, románokat, szlovákokat, szerbeket, és horvátokat. Kihagytam volna valakit?

Az a helyzet, hogy aki bejut egy ilyen műsorba, az már eleve abból él, hogy őt elnyomják vagy üldözik. Ettől hiteltelen a műsor. Egy népcsoport tagjai külön-külön értelemmel bíró, önálló személyiségek, állampolgárok. Statisztikailag léteznek bennük szépek és rondák, gonoszak és jók, okosak és buták. Egy olyan hamis kép, mely a közösség minden tagját úgy mutatja be, mint dolgos, ám folyamatos üldözése miatt állandóan lihegő kitaszítottat, aki különben ambróziát szarik és lelke mint a frissen esett hó, nos, az ellenszenvet kelt először a műsorkészítőkkel, majd a közösséggel szemben.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.21. 18:50:11

Kihagytam volna valakit?
Elnézést a ruszinoktól. Ők kimaradtak.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2008.07.21. 21:36:22

"Ma sem történik más. Ne várjuk ki az új Auschwitz felépítését. Az elégetett emberi testek füstje amúgy is káros lenne a környezetre, úgyhogy várjuk a zöldek és Sólyom László csatlakozását is a mozgalomhoz"
Szécsi Magda

azért ennek a mondatnak van ironikus éle. ez egy jó mondat! :)

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2008.07.21. 21:37:56

egyébként ha tényleg cigány értelmiségit akarsz, akkor olvass Jónás Tamást. zseniális a fiú!

Rorgosh 2008.07.21. 22:06:05

Azt hiszem van Görög kissebségünk is.... (Igaz sokat nem hallani őket, hacsak zenésznek nem állnak és görögös jellegű zenét nem kezdenek tolni).

Talán azért nem halljuk őket mert panaszkodás helyett inkább boldogulnak :)

spájdernecc 2008.07.22. 05:21:38

az örmények
a vendek /szlovénok/
a lengyelek

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.22. 05:33:50

12 elismert kisebbség van Mo-n, akkor mindenkitől, sorry. Az örmények határeset.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.22. 16:11:56

Annyiban vitatkoznék a poszttal, hogy a bölcsészek gondja szerintem nem módszertani elmaradottság. Ez pont afféle strukturalista, szcientista izé, hogy "nem elég fejlettek a módszereink, és azért tévedünk".

Nem. Azért tévedünk, mert eleve tévedünk. A bölcsészettudományok értelme ott bontakozik ki, hogy ezt megértjük. És ha megértjük, akkor nagyon termékenyen hathatunk a természettudományokra és az életre is.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.22. 16:12:27

Valóban, olvassanak sokan Jónás Tamást!
Sőt, néhány műve letölthető hangoskönyvként, ahol is felolvassa a saját műveit.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.22. 16:17:48

csöncsön:
na jó, de én ponn technokrata vagyok :-).

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.22. 17:59:27

Vérszegény éjszakai dúvad · hangorienidiocc.blog.hu 2008.07.22. 16:12:27
Honnan?
süti beállítások módosítása