Vörös posztó itthon a "vöröscsillagos ítélet"

2008.07.21. 10:59 _drc_

Az események gondolom ismertek.

Adott a magyar Büntető Törvénykönyv azon passzusa, amely az önkényuralmi jelképek használatáról szól (269/b. §), és adott az Emberi Jogok Európai Bíróságának azon ítélete, amelyben leszögezi, hogy az említett jogszabályhelyen (a nyilas- és horogkereszt és a sarló-kalapács mellett) önkényuralmi jelképként felsorolt "ötágú vöröscsillag" (sic!) nem is az, aminek a magyar joggyakorlat és többek között az Alkotmánybíróság egyik 2000-ben kelt (utólagos) normakontrollja minősítette. 

Az EJEB (ECHR1) döntésének indokolásában kifejti, hogy Vajnai Attila, a Magyar Kommunista Magyarországi Munkáspárt 2006* alelnöke nem önkényuralmi céllal (tehát nem úgy, ahogyan egy nyilaskeresztet viselni lehet), hanem a nemzetközi munkásmozgalomra, egy igazságosabb társadalom megvalósítását  céljául kitűző politikai irányzatra való utalással viselte a vörös csillagot, amely egyébként is rengeteg (demokratikus és baloldali) európai párt mellett többek között Valais svájci kanton jelképében (és a Heineken sör csomagolásán valamint a Converse sportruházati cikkeken)  is megtalálható2; s ekként a magyar tilalom (amellyel Európában csupán egyetlen paralel szabályozás, a litván található) nemhogy ellentmond az Emberi Jogok Európai Egyezményének, de (implicit módon) még a magyar Alkotmány 61.§-ával, a véleménynyilvánítási szabadságot garantáló alapjoggal sem konform.  

A Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletének természetesen közvetlen hatálya van Magyarországon is, ám ebből még nem következik, hogy bármiféle nemzetközi jogi jellegű kötelezettség is keletkezne a magyar jogalkotóra ami a jelenlegi szabályozás megváltoztatását célozná. Ha van valamiféle nyomás, az legfeljebb ha politikai és erkölcsi (-- mondja Halmai Gábor alkotmányjogász, én pedig egyetértek vele). 

Az ítélet azonban roppantul kínos az Alkotmánybíróság számára, különösen, ha a nemrégiben hozott, a tojásdobálást is a véleménynyilvánítási szabadság eszközének tekintő, a testület alkotmányértelmezése nyomán haladó PKKB3-verdikt vagy az AB saját korábbi, a vörös csillagot önkényuralmi jelképnek tekintő állásfoglalása fényében vesszük szemügyre. Szerintem ugyanis így egyértelmű, hogy a taláros testület bizony hibázott. (Sőt: akár azt is mondhatnánk, hogy az utóbbi időkben hibát hibára halmoz e témában.) 

Roppant kíváncsi vagyok a végkifejletre, bár sejtem, hogy a legfőbb magyarországi  bírói fórum továbbra is tartja magát a már-már a pápai tévedhetetlenség dogmájához hasonlatos állásponthoz saját balfogásai tekintetében. Pedig talán illene legalább ilyenkor azt mondani, hogy "bocs, hát elba...tuk, de rendesen", vagy hogy "na igen, az Alkotmánybíróság is tévedhet (pláne, ha tele van olyan bírákkal, akiknek a szíve jobb oldalon dobog)"...

No persze a jogásztársadalom egyik, a furcsa alkotmánybírósági ítéletekhez szokott része továbbra is védelmezi a törvény inkriminált szakaszának változatlan fenntartását, és szinte biztos, hogy érveit a nemsokára várható (remélhetőleg csak) országgyűlési ütközetekben is képviseltetni fogja. Ha maga a Fidesz nem is, de  szatellitpártja4 például biztosan fog keresni olyan jogászokat, akik a vörös csillagot önkényuralmi jelképnek tekintik és emellett érvelnek majd. 

Engem pedig csak az érdekel, hogy vajon meddig érdemes a széllel szemben pisálni? 

 

(1) European Court of Human Rights. Angolul ugyanaz. De persze lehetne CEDH is (Cour Européenne des Droits de L'Homme), ha tudnék franciául . 

(2) Aki a vörös csillagot még mindig önkényuralmi jelképnek véli, és ezzel lenne gondja, valamint  ezzel kapcsolatban kívánna esetleg vitatkozni velem, annak előzetesen javaslom, hogy tekintse meg a témában íródott -- egyébként egészen kiváló -- Wikipédia-cikket, és természetesen a fent linkelt EJEB-ítélet indokolását is, és ha már úgy benne van, akkor ugorjon neki a második világháborút lezáró békeszerződéseknek is (ott ugyanis csak a fasiszta pártok és társadalmi szervezetek működésére vonatkozó tilalom található).  Ha pedig végképp nem bír magával, akkor tisztelttel kérem, hogy boldogítsa a Zugügyvéd olvasóit. Ott egyébként is szép kis politikus vita bontakozott már ki a kommentelők között, amiből a hazai jogászság pártállására vonatkozóan is lehet tippelgetni...

(3) Pesti Központi Kerületi Bíróság, a Budapest főváros és Pest megye területén illetékes megyei bíróság.

(4) Bizonyos KDNP. Biztosan hallottatok már róla... (senki se dolgozzon vasárnap, mindenki menjen templomba, legyen benne az Alkotmányban Istenke... stb.)

(*) Javítás.

Krosszposzt.

15 komment

Címkék: jog magyarország alkotmány egyenlőség jogszolgáltatás drc

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr86575699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2008.07.21. 13:38:41

"ugorjon neki a második világháborút lezáró békeszerződéseknek is (ott ugyanis csak a fasiszta pártok és társadalmi szervezetek működésére vonatkozó tilalom található)"

és ez mentség? tudom, teljesen rossz érvelés, mert már az is sok, ha egy ideológia miatt akár egy embernek is meg kell halnia, de számszerűleg a kommunizmus kétszer annyi áldozatot szedett, mint a nácizmus.

meg elég furcsa lett volna, ha a kommunizmus tiltását is beleveszik. a szovjetunió biztos örömmel ratifikálja...

nyugaton az él a kommunizmusról, hogy az valami romantikus happening volt az egyenlőségről, csak nem sikerült, mert gazdaságilag megbukott. hát nem.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2008.07.21. 14:11:24

na, akkor menjünk neki mégegyszer:

ad 1) valóban hülye érvelés, viszont jogilag teljesen tiszta. itt fentebb elsősorban jogról volt szó, nem politikai ideológiáról. [ámbár ahogy a chicagoi egytemen mműködő CLS (Critical Legal Studies) műhely mondja: "Law Is Pilitics" -- ebben az esetben európai politika a szólásszabadságról. az ilyen -- itthon még szokni kell!]

ad 2)
a)
még mielőtt belemennék a számszerű méricskélésbe javaslom, hogy nézd meg, hol és ki írja le az a kommunista teoretikusok közül (Lenin, Sztálin, Mao Ce Tung, Kim Ir Szen vagy Rákosi Mátyás nem tartoznak ezek közé! vigyázat!), hogy igenis népet sanyargató, embermilliókat nyomtalanul eltüntető diktatúrát kell kommunista társadalom címén bevezetni.
még maga az állam fogalma is olyan idegen nekik, hogy alig tudnak mit kezdeni vele! (Lukács pl. sosem használja a "kommunista állam" kifejezést -- nála max. "szocialista állam" van, amivel azt jelzi, hogy ez mégiscsak egyfajta átmenet abba a minőségileg teljesen új társadalomba, ami majd a kommunizmus lesz, és ami eddig a világ egyetlen egy államában sem valósult meg.)

ne keverjük hát össze Gizikét a gőzekével. a kommunista diktatúra némely helyen valóban volt annyira szar, mint a náciké (sőt, néhol szarabb is!), de maga az eszme (ellentétben a nyíltan antihumánus, egyes emberfajták felsőbbrendűségét hirdető fasiszta ideológiával) ettől még nem bűnös. legfeljebb ordító nagy hülyeség.

b)
a kommunizmus tulajdonképpen a kereszténységhez, Krisztus tanításaihoz hasonló gyönyörűszép, kerek kis ideológia. ha úgy tetszik egy csinos kis mese arról, hogy milyen jó lenne, ha mindenki egyenlő volna nem csak jogi (muhhaha!), de társadalmi és vagyoni tekintetben is, ha nem idegenedne el az individuum a munkától, ha nem zsákmányolná ki egyik ember a másikat stb. stb. stb.

a keresztény vallás és a kommunizmus fogalomkészletének különbségein tkp. az a kétezer évnyi kultúra látszik csak meg, ami azóta az európai (illetve pontosabba a zsidó-keresztény kultúrkörből jött) emberre rakódott. ha ezt a kulturális mázat lehántjuk a két elméletről, akkor meggyőződésem, hogy alapjaiban ugyanazt fogjuk találni.

miért ne hihetne benne aki akar?! és miért ne viselhetné magán az álmodozók bélyegeként azt a bizonyos vörös csillagot, ha éppen kedve tartja?! (személy szerint nekem a nyilas- és horogkereszt nyilvános viselésének engedélyezésével sem volna semmi gondom -- hadd lássuk, hogy ki az az idióta, aki felteszi!)

no és ha már a kereszténységgel kapcsolatos párhuzamnál járunk:
a fehérember Krisztus és a keresztény vallás nevében gyilkolta halomra az indiánokat, az ázsiaiakat, az afrikai és a ausztráliai bennszülötteket. ugyanennek a vallási ideológiának a nevében égettek meg és hoztak lehetetlen helyzetben tudósokat, kutatókat és művészeket évszázadokon keresztül, üldözték a nem létező boszorkányságot (néhány millió embert emiatt is megégettek) valamint indítottak egymás ellen vallási, a hitetlenek ellen pedig keresztes háborúkat.

ha úgy vesszük a kereszténységnek több "áldozata" van, mint a kommunizmusnak, mégsem jutott még senkinek sem az eszébe betiltani a feszületet, a Jézust jelentő halacskát vagy más vallási jelképeket. ezek szabadon viselhetők, ugyanis senkinek se jut eszébe, hogy egy keresztről mindjárt a kiirtott kecsuákra vagy a boszorkányperekben nyomorékká vert vagy megégetett emberekre asszociáljon -- helyesen. a keresztről Jézus Krisztus tanításai jutnak eszünkbe, ő pedig nem akart rosszat. szerintem ez a helyzet a meggyőződéses kommunistákkal is. alapvetően nem akarnak ők rosszat, csak még hisznek a mesékben... ;)

rolika 2008.07.21. 14:51:38

"személy szerint nekem a nyilas- és horogkereszt nyilvános viselésének engedélyezésével sem volna semmi gondom -- hadd lássuk, hogy ki az az idióta, aki felteszi" - ezzel egyetértünk

a kereszténység és kommunizmus egy gyökéren... hát, nem tudom. ez egy kicsit meredek. nekem.
az biztos: mindegyik csak addig jó, amíg nem lesz kötelező :)

"egy keresztről mindjárt a kiirtott kecsuákra vagy a boszorkányperekben nyomorékká vert vagy megégetett emberekre asszociáljon" - tehát csak idő kérdése. begyógyulnak a sebek, elfelejtődnek az események.

a vörös csillag sosem idegesített a dorgón, vagy a sörön, de a vajnain kifejezetten zavart.

candy · http://wunderbike.postr.hu 2008.07.21. 15:21:01

Kommunizmus+kereszténység alapjában (alapgondolataiban) szerintem is tulajdonképp egy tőre helyezhető, mivel nagyrészt mind a kettő igazságos társadalmi és emberi teherviselést próbált megfogalmazni. Sőt, tulajdonképpen jelenleg is nagyon hasonlít mindkét ideológia, ha azt nézzük, hogy nevükben gyilkolnak még mindig. Mondjuk az egyik materialista, a másik pedig különféle metafizikai entitásokkal dolgozza meg az embert.

Bármennyire is szarul hangzik, de kurva jó lenne, ha ez az ország eljutna arra a szintre, hogy el tudja különíteni a kommunizmus eszmeiségét a világban (s az országban) történt proletárdiktatúrától. Főleg, hogy 'igazi' kommunizmusban nem létezik állam, inkább valami anarchoszindikalista alulról építkező társadalomra hasonlít.

Szóval kurva jó lenne, ha eltűnnének a felesleges képzettársítások. Talán akkor a piros csillag is megmaradnhatna egyetemes lázadás és munkásmozgalmi jelképnek. És a kommunizmus is megmaradhatna annak, ami, egy szép ideológiának, mely kivitelezhetetlen torzulások nélkül. Pont, mint a kereszténység.

Amúgy jó poszt, gratula...

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.21. 17:35:55

Vér-algebráztok? Ki ölt meg a több embert?
A jelképek tiltása olyan, mint a gyűlöletbeszéd, legfeljebb más kifejezéseket használnak, de az emberek tudni fogják miről van szó. Mondjam: troll, babó, ork... vagy tiltsuk be a Gyűrűk urát?
Lám az SZDSZ is milyen "frappánsan" megkerülte a vörös csillag használatának büntetését.

Semmi értelme a betiltósdinak.

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2008.07.21. 17:40:07

csak vérérvelünk. ;) (bizonyítván, hogy ilyen alapon bármilyen jelképet be lehetne tiltatni.)

egyébként ezt mondom én is: a betiltósdinak nincs értelme!

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.21. 17:56:22

OFF Egyébként pedig jó az új blog. A zöld betűszínen kicsit sötétítenék, de ne is hallgass rám :)
kurvannya.freeblog.hu/

_drc_ · http://kurvannya.blog.hu 2008.07.21. 21:20:09

OFF-ra OFF:
köszi szépen, de én csak végfelhasználó és persze elégedett megrendelő vagyok.
a designer Sparrow volt.
htp://room101.freeblog.hu

Rorgosh 2008.07.21. 21:21:42

Persze betilthatjuk akár az összes nép mitológiáját is....

Igaz, egy mitológia már betiltva....

Sparrow79 · http://sparrow.uw.hu 2008.07.30. 17:07:22

OFF
Dr.Stein: milyen "zöld betűszínekre" gondolsz? A linkekre vagy a linkfal címeire?
drc: Ha valamin változtatni akarsz, ugye tudod, hogy csak szólnod kell?

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.30. 17:16:09

Sparrow, hello.
A ltag-ekre, mert szép a zöld fehér alapon, de szürkén már nem annyira kontrasztos. A linkeket esetleg kövér betűvel szedném.
De ismétlem, ez csak a saját kedvenc zöldem iránti elfogultság mondatja.

Sparrow79 · http://sparrow.uw.hu 2008.07.30. 20:35:29

Dr.Stein: Hello! Gondolkodom a megoldáson, de más színű link nem illene a dizájnba, más háttérszín sem lenne jó. Az ott szürkén tökéletes. Tényleg kevésbé kontrasztos, mint fehér háttérrel, de jól látható. Azért megpróbálom a félkövér betűket, remélem, drc nem bánja, hogy belepiszkálok. Köszi a véleményt.
süti beállítások módosítása