Sose jutunk haza

2008.08.28. 19:02 mavo

Ezerkilencszáz-ötvenöt az azért a paranoia éve volt, mint ahogy az azt megelőző kurta harminc-negyven év és az utána következő harminc-negyven év is. Hidegháború, mccarthyzmus, Rákosi-korszak, Hruscsov, ÁVH és persze az Amerika-ellenes tevékenységet vizsgáló bizottság.

Philip K. Dick meg ugye eleinte hajlamos volt paranoiára, aztán tényleg paranoid lett - jó példa erre, amikor Lem betiltását követelte, holott utóbbi a tengernyi amerikai fos mű-sci-fi közül pont Dicket emelte ki, mint értéket. Dick akkori feleségét is kikezdte az általános paranoia, FBI ügynökök érdeklődtek náluk, mit is keresett ekkor és ekkor itt és itt, és kit tudna bemószerolni az ott megjelentek közül, ha már.

Ezzel a motívummal indul a Figyel az ég (Eye int he sky), és aki esetleg csak idáig jut a könyvben, az sokat veszít - a kicsit ritmustalan, erőltetett kezdés példás ritmusban végigzavart regénytől szeretné elrettenteni a kedves olvasót.

Aki kicsit is ismeri Dick munkásságát, annak nem lesz rébusz, ha az Ubikot emlegetem, aki nem ismeri, vagy csak azt nem ismeri, az meg kapja lábait a nyakába, és vegye ki a legközelebbi könyvtárból, mert sokkal jobb A halál útvesztőjénél, pedig az se rossz azért. Nos, az Ubikkal fémjelzett vonulatnak az első komoly darabja a Figyel az ég: Dick egyik legjellegzetesebb témájának, a valóságoknak, a valóságok rendszerének. S persze itt találkozik a már említett Lem Solarisával, Édenével, messziről még Az úr hangjával is, de akár Dalí paranoia-kritikáját is iderángathatjuk, vagy Kaffkát és (ha már Dalí) a komplett szürrealista bagázst Magritte-tól Tanguy-n át Bellmerig, persze Max Ernst és De Chirico sem maradhat ki, sőt, ha akarjuk, Gulácsy is ebbe a körbe tartozik.

Valamiért a huszadik század s a paranoia összetartozik így, vagy úgy. Valamint a valóság és annak megkérdőjelezése is, de ez már egyenes folyománya a paranoiának, a relativitás-elméletnek, Schrödinger macskájának és persze Heisenberg határozatlansági marhaságainak. Furcsa, hogy mindezt a valósággal kapcsolatos bizonytalanságot írásban a legszebben két, szinte tökéletesen ellentétes figura tudta elénk vágni - a tudományok elkötelezett, realista híve Lem, és a hosszasan drogozó, a valóságban is paranoid Dick.

Ráadásul mindketten a szöveg ritmusában, illetve az időnként filmszerű ábrázolásban a legjobbak, a lehetőségekhez képest mindig tömören fogalmazva - értve ez alatt azt is, hogy  a látvány, amit nyújtanak is tömör. Dick természetesen jóval több és gyorsabb párbeszéddel dolgozik, de ez az eredményen sokat nem változtat: az olvasót az egy ponton a semmiből kikanyarodó szöveg- és gondolatritmus rántja maga után; az igazi Dick könyv nagyjából a negyven-ötvenedik oldaltól letehetetlen.

Nem túl extra lenne az alaptörténet, már ha ez a nem túl extra alaptörténet rajta kívül bárkinek is eszébe jutott volna így, és képes is lett volna megírni így. Néhány ember egy roppantul érdektelen izébigyó (protonsugár-deflektor; most jobb?) kísérlet folytán valóságok közti állapotba kerül, melyben mindig az egyik szereplő diktálja a törvényeket, és amíg azt abban az adott, tőle függő valóságban nem irtják le valahogy, a többiek így-vagy úgy kötelesek betartani az általa uralt valóságot. Az első jóisten  világában a hit a vezérlőelv, persze szigorú követelményekkel, geocentrikus világkép, középkori erkölcsök, autót imával javítanak, a csokiautomata üres, mégis ad csokit, ami tényleg a semmiből bukkan elő, egy titokzatos második Bábi bukkan fel mindenütt (futás könyvtárba megint!), és a fekete bőrű szereplő csoszog, mert Arthur Silvester szerint minden fekete csoszog, és ha úgy hozza a sors, tévéből előlibbenő angyalokkal kell harcolnia az emberfiának.

Érdekesen hangzik, mi? És az, hogy a következő valóságban Pritchet anyu eltöröl mindent, ami rossz, egészen addig, amíg maga is belehal abba, hogy megszünteti a sok káros gázt, amiből a légkör áll? Csak azért, hogy hőseink átkerüljenek az erre váró Miss Reiss birodalmába, aki kis híján feleteti társait egy csinos házzal?

Mindehhez Dick kiváló ösztönnel adja a ritmust, az egyes színek exponenciálisan rövidülnek, egyre hamarabb kiverekszik magukat ezekből a szereplők, ugyanakkor egyre sötétebbek, aztán még utoljára egy hosszabb rémálom jön - majd valamiféle happy-endbe fut az egész, holott az megint nem az a valóság, ami szerintünk az.

Nem hibátlan, de nincs mese, kötelező olvasmány.

12 komment

Címkék: valóság dick paranoia tessék majd helyettem tagelni

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr59632987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.29. 01:09:55

stein:
mccarthy és beosztottjai olyan emberek életét is tönkre tették, akiknek közük nem volt a kommunizmushoz.
boszorkányüldözés volt, politikai és gazdasági tisztogatás. nem sokban különbözött attól, amit a kommunizmusban csináltak a névtelenül feljelentett népellenségekkel.

commontalk 2008.08.29. 05:32:46


Steinnek is, másnak is: nem cáfolat, csak tények, egy alkoholista megszállottról:

Joseph Raymond McCarthy (Grand Chute, Wisconsin, 1908. november 14. – Bethesda, Maryland, 1957. május 2.) republikánus amerikai politikus. 1947–1957 között Wisconsin állam republikánus szenátora. Amerikai részről a hidegháború egyik legtöbb feszültséggel járó ideológiai csatája, az 1950-es évek elejének mccarthyzmusa fűződik a nevéhez. 1950-től vezetésével indult meg a kommunisták boszorkányüldözése, amelynek a szövetségi kormány soraiban feltételezett kommunista és szovjet ügynökök „leleplezése” volt a célja.

1935-ben szerzett jogi végzettséget a milwaukeei Marquette Universityn, s 1939-től kerületi bíró lett Wisconsinban. A második világháborúban, harminchárom évesen bevonult a tengerészgyalogsághoz, majd 1946-ban indult a szenátusi választásokon, és 1947-től haláláig Wisconsin szenátora lett. A politika élvonalában 1950-ben bukkant fel hírhedt szenátusi beszédével, amelyben azt állította, hogy a birtokában van egy lista az amerikai külügyminisztériumban dolgozó kommunista párttagok és kémek neveivel. Szenzációs bejelentését ugyan soha nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítania, az elkövetkező években, Harry S. Truman, majd Dwight D. Eisenhower elnöksége alatt McCarthy mégis lehetőséget kapott arra, hogy tárgyalásokat folytasson le egyes, kommunistának feltételezett külügyminisztériumi, fehér házi alkalmazottak, illetve katonatisztek ellen. Emellett az ún. McCarthy-meghallgatásokat, az Amerika-ellenes bizottságok ülésezéseit gyakran az adminisztráción kívüli, ellenzéki politikusok ellehetetlenítésére is felhasználták. Tevékenységét a közvélemény egyre nagyobb része ítélte el, s 1954 második felében a szenátus 67:22 szavazataránnyal megfeddte McCarthyt. A szenátor három évvel később, negyvennyolc éves korában halt meg, a hivatalos közlemények szerint hepatitisben, valójában széles körben ismert alkoholizmusa vezetett halálához.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.08.29. 06:49:05

Ha már Dick kapcsán mccarthyzunk, hadd jegyezzem meg, hogy a nevezetes bizottság nem néha tévedett, hanem többnyire ártatlanokat hurcolt meg.

Továbbá érdemes egy kicsit több emócióval fordulni azok felé, akik a komancs cenzúra miatt nem ismerték a működő komancsizmus árnyoldalait, és mivel így csak a szépet láhatták benne, hát lelkesedtek iránta: az ötvenes évek Amerikájában az embereknek fogalmuk sem volt a gulagokról például.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.29. 10:27:47

mavo:
ma sincs. ma van nekik kommunista pártjuk is.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.08.29. 11:11:47

bs395,

Aki nem akar hinni a gulagokban, az lehet komancs és kész. Aki nem akar a hollókosztban hinni, az meg tud náci lenni, ez ilyen. Jé, vannak is náci szervezetek a júeszélyben, ki hinné.

A neokomancsoknál és a neonáciknál már nem az információk hiánya, hanem a hit a döntő tényező.

Egy átlagos 50-es évekbeli amcsi azt láthatta, hogy évtizedekig volt hol hivatalos, hol betiltott komancs pártunk, közben volt egy szeretett komancs ország, akivel szövetségben voltunk, most meg nem, na lássuk, hogy is van ez a komancsizus? egyenlőség, mindenkinek mindent, ami jó? há kapitalizmus igazságtalan? akár támogathatjuk is a komancsokat ...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.29. 15:55:54

mavo:
mondom most sem ismerik sem az ottaniak, sem sokan idehaza sem a működő kommunizmus árnyoldalait (csegevarás pólók pl.).
mert nem érdekli őket. amelyiket érdekli, és megmagyarázza magának, hogyan lehet indokolni egy népírtást, azok nagyon kevesen vannak, de kétségkívül veszélyesebbek.
ezzel prhuzamban: az amcsi neonácik között igen sok a holokauszttagadó.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.08.29. 17:38:36

Főápoló úr,

ötvenes években a rakettázás még nem, Sztálin halála után a SZU kevésbé volt ott kedvenc, és a raketták amarra is be voltak ám állítva, most meg már nincs nagy szú, ami percegne. Mondom, komancs mindig bír lenni, egyszerű, jó kis ideológia. :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.08.29. 17:39:48

Huhú, mindenki Csegavarája, na az meg A SZABACCSÁGOT vitte a szegény, elnyomott latinoknak délre. Hogy közben kicsit érdekes eszközökkel dolgozott? Hát a cél, ugye, ami szentesíti. :-)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.08.29. 17:41:40

bs, amúgy szerintem egyről beszélünk. A hívő komancsot és a hívő Neó Ignácot nem érdeklik a tények. Passz.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.08.29. 18:17:13

Oké, de a könyvet pl. olvasta rajtam kívül valaki?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.08.29. 22:16:24

Na, akkor én is parasztpicsa vagyok a háj irodalom 99,99 százalékát nem óvastam. :-)

Novellák jöhetnek, wze, vágyom, mail címemet tudod, küldd ... küldd.

Nó vicc, télleg.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.08.29. 22:26:36

Kapcs ford, holnapom kezd foglalt lenni. :-)
süti beállítások módosítása