A palota ékköve - nesze magyar...sorozat

2008.11.21. 06:32 commontalk

(Dae Jang-geum)     
színes dél-koreai filmsorozat, 12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott …

rendező: Lee Byoung-hoon
forgatókönyvíró: Kim Yeong-hyeon
zeneszerző: Im Se-Hyeon
producer: Lee Byoung-hoon
szereplő(k):
Lee Yeong-ae (Seo Jang-geum)
Yang Mi-kyeong (Han udvarhölgy)
Park Chan-hwan (Seo Cheon-Soo, Jang-geum apja)
Kim Hye-seon (Park Myeong-yi, Jang-geum anyja)
Lim Hyeon-shik (Kang Deok-gu, királyi szakács)
Geum Bo-ra (Na Joo-daek, a felesége)
Han Ji-min (Sinbi)

Jean_gumYun királynőt királyi parancsra méreg általi halálra ítélik. Az ítéletet végrehajtó katonák egyike, Seo Cheon-soo hazafelé indul, ám az úton baleset éri. Egy titokzatos öreg remete siet segítségére, aki különös jóslattal ajándékozza meg: sorsát három nő fogja meghatározni. Az elsőnek a halálát okozza, a másodikat megmenti, de miatta vész el, a harmadik pedig a vesztét okozza, de ezáltal sokakat megment. A katona sokat töpreng a jóslaton, míg egy napon egy haldokló nőt talál a patak mentén. Kiderül, hogy a gyönyörű lány a palota egyik udvarhölgye, akit megmérgeztek. Cheon-Soo azonban épp időben érkezik...

Ennek az udvarhölgynek a kislányáról szól a történet.
Az édesanyja azt mondta neki mielőtt meghalt, hogy szorgalommal érje el, hogy a palota első konyhai udvarhölgye legyen. Erről az életútról szól a történet.
A kislányból nagylánnyá lett Jang-geum  ragyogóan és mindenkit lenyűgözően főz.....de sajnos az akkori időben is lévő hatalmi harcok  áldozata lesz.....


a főszereplőkTeljesen véletlenül kapcsoltam a királyi tv-re, amikor elkezdődött ez a több mint meglepő sorozat. Valljuk be, mekkora fejfájás lehet, eldönteni egy csatornának, hogy vállalja-e egy egzotikus 54 – egyesek szerint -70 részes sorozat bemutatását. Van-e ebben kockázat? Annakidején nagy siker volt Isaura, vagy a kevésbé egzotikus Onedin kapitány bemutatása, így joggal reménykedhetett az M1, hogy ez is be fog jönni. Az első részt végigmosolyogtam. Hiába a gyönyörű jelmezek, az igényes díszletek, a szereplők (tisztelet a kivételnek pl. Lee Yeong-ae ), valami elképesztő amatőr játékot adnak elő. Elsőre nézhetetlennek ítéltem, mivel az ebédszünetemre esik, minden nap meg tudok nézni belőle egy-egy rövidebb részt, s elkezdett érdekelni. A kertévéken ilyenkor telefonálós pénzlenyúlás, vagy százéves valami ismétlése van, így inkább jöjjenek a koreaiak.
hősnőnkOtt tartottam, hogy nálam minden ellene szólt, eszembe nem jutott, hogy végül minden nap bele fogok nézni, mégis ez történt. Megnyugtatom ismerőseimet, akik most kezdenek értem aggódni, hogy nem fogok Jang-geum kitűzőt vásárolni, se legyezőt, semmi más ereklyét.

Ezeket a sorokat sem ajánlásként, sokkal inkább tanácstalanságom elkeseredésem okán írom. Sok-sok nyugdíjas, gyermek és kismama fogja jobban ismerni az 500 évvel ezelőtti Korea sziruposra „főzött” történetét, mint ismerte valaha hazánk sorsfordulóit.


Eljátszom a gondolattal, mi lenne, ha egyszer készülne egy magyar sorozat, a honfoglalástól napjainkig feldolgozva történelmünket, vagy a Koppányi aga testamentuma módjára, egész sorozat keretében dolgozná fel a végvári vitézeink helytállását. Sorozat keretében ismerhetnénk meg az Erdélyi Fejedelemség történetét, vagy ismerkednénk meg Mátyás reneszánsz udvarával.
Koppányi aga Bodrogi_és Bessenyei
Kedves producerek, ismerjük az összes óriáspókot, tudjuk, hogyan épül Dubai, Las Vegas, miként szakadt le a Tacoma híd, s hogyan kell királyrákot fogni. Mi lenne, ha piacképesnek ítélné valaki nemzetünk történelmét?


 Csak reménykedem, hogy már izzanak az etyeki stúdió lámpái, s rohamra indul egy nomád lovascsapat…apropó, a távol-keleten és a világ filmgyártásában is: Dzsingisz kán és mongol kultusz van.

Válság ide-válság oda, legalább a filmekben játsszuk már el az új Honfoglalást. Talán még pénzecske is terem belőle. Felőlem a koreai színésznő is szerepet kaphat benne, akkoriban talán még lehettek mandulaszemű asszonykáink? Ki tudja?

Isaura

Gondolom, hogy e sorok ellenére semmi nem fog történni. Semmi kedvem ahhoz, hogy a hazai kultúra, filmkultúra kérdését jobb-és baloldal közötti csatatérnek tudjam be, és lemondóan legyintsek egyet. Valaminek mégis kellene történnie, mert a most felnövő nemzedék döntő többsége egyáltalán nem olvas, egyharmaduk nem is érti a leírt szöveget, az utolsó mentsvár lehetne a képi oktatás, avagy ismeretterjesztés. Ha semmi nem történik? Akkor most nyugodtan visszajöhet Isaura, legfeljebb Obama felszabadítja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr41780623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása