Kiegészítés - helyzetjelentés

2008.04.06. 13:08 Arielle

Társszerzőnek hívtak ebbe a blogba, tehát az én írásaim (régebbiek és újak is) megtalálhatók lesznek itt ezután, kezdem is némi kiegészítéssel Max Power első írásához.

Szóval, az SZDSZ pánikol, ami 1-2%-os népszerűség mellett talán érthető is, be kell látniuk, hogy hiába találnak egy újabb cuki kapmánygyereket 2010-ben, hiába a néhány biztos szavazójuk (füves fiatalok, Izraelből visszalátogató zsidók, melegjogi aktivisták), ez még mindig kevés lesz ahhoz, hogy összeszedjék azt a bizonyos 5%-ot. Így aztán jól is jött nekik Horváth Ágnes eltávolítása, hogy feledtetve a kínos választási csalásukat, valami még nagyobbal jöjjenek elő. Kilépnek a koalícióból ők, jól! Csak az a baj, hogy lassan már nevetséges az egész, legalább annyira, mint amikor a Fidesz egy időben mindig kivonult a Parlamentből, ha MSZP-s képviselő szólalt fel. Értelme nem volt annak sem (és érdekes módon amikor valami fontos intézkedést kellett megszavazni, mindig megvolt a kellő létszám), de remek volt látszatintézkedésnek, abban egyébként a Fidesz különösen erős.

Az SZDSZ pedig pontosan az a párt, aminek a "reformjavaslatai" még Gyurcsány szerint is kivitelezhetetlenek lettek volna. Pedig hát ő kijelentette, hogy "az általa képviseltnél markánsabb reformpolitikát szívesen támogat", de csak ebben az esetben lenne hajlandó lemondani, ami azért érdekes lenne, tekintve, hogy Gyurcsányék reformpolitikája is elég volt a teljes káoszhoz a gazdaság minden területén. Az MSZP - de különösen Gyurcsány - képtelen elfogadni, hogy ez a fajta "megoldás" egyszerűen többet árt, mint használ. Gyökeres változás kellene ide, mégpedig nagyon gyorsan. Míg Magyarország gazdasága a második világháború utáni(!) szintre zuhant vissza, addig a térség többi országa rohamosan fejlődik, Csehország már régebben, de mostanra még Szlovákia is lehagyott minket, ami azért már tényleg ciki. Mondjuk a nemzettudatot is csak nálunk áll érdekében bizonyos köröknek ilyen látványosan és erőteljesen üldözni - fél Szlovákia Slotát támogatja (a másik fele is csak azért nem, mert magyarok), Csehországban pedig a mi Gárdánk mintájára alakítottak Nemzeti Gárdát, ezzel szemben nálunk fontosabbnak tartják a nem létező nácizmus csírájában történő elfojtását, mint az erősen létező cigánybűnözés kérdésének megoldását.

El is jutottam oda, ami szerintem működő megoldás lehet: azon kívül, hogy teljesen új, logikus gazdasági megoldások kellenek (egyébként Orbán javasolt megoldást, akkor szimpatikus is volt nekem, mert egyébként Orbán meglepően értelmes és intelligens tud lenni, ha nem az alap fideszes törzsközönséghez szól éppen), ezen kívül pedig nem ártana lecserélni a politikai elitet, amit mondanak is sokan a jobboldalról, de sajnos ez demokratikus keretek között nem működik. Ezért aztán egyértelmű, hogy akár lesznek előrehozott választások, akár nem, a Fidesz lesz többségben. Ez persze még mindig jobb, mint az MSZP, de sosem helyes azért szavazni az egyikre, mert "talán picivel kevésbé rossz", mint a másik - gyakran beleesünk ebbe a hibába, azt kellene felismerni, hogy nem csak két megoldás létezik.

A kormány újabb és újabb ballépései 2006 óta erősítik a radikális jobboldalt, mindehhez még kampányra sem volt szükségük, nagy esély van tehát arra, hogy a Jobbik végre bejut a parlamentbe, remélhetőleg elég nagy számban ahhoz, hogy a Fidesz - ha már ellenzék nem nagyon lesz - ne érezze magát teljhatalmúnak. Én tényleg a radikális jobboldalban bízom, az elmúlt két évben már bizonyították, hogy ha tényleges és nem csak látszólagos megoldásokra van szükség, akkor az MSZP helyett jobboldali, a Fidesz helyett pedig valóban jobboldali pártra van szükség. Nagy kár, hogy az emberek többsége úgy gondolkodik, hogy a Jobbik az már túl radikális - pedig egyáltalán nem, csak egyeseknek érdekében áll elhitetni ezt velük. Egy ügyes kampány viszont nagyon sok új szavazót jelenthet a Jobbiknak, sok sikert hát nekik.

9 komment

Címkék: válság koalíció pártok gazdasági

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr28413500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.06. 18:05:09

Itt köszöntöm Arielle-t, aki saját blogot is vezet a
arielle.blog.hu/
oldalon. Kedvelem.

A politika üzlet. 1994-ben a pártot finanszírozók azt mondták: "Fiúk, mostmár lassan kerüljetek hatalomra, mert kell vissza a Zsé." Ne feledjük, akkoriban kék zászlókban úszott Budapest és ezt néhány bölcsész nem tudta volna összedobni a konyhapénzből.

Azóta a Szadesz túl sokszor kiáltott farkast. Túl sokat fasisztázott és bizonygatta a privatizáció előnyeit. Már nem hisz nekik senki, hiszen mindent megtagadott.

Kiszállnak a befektetők is lassan és átpártolnak a Fideszhez.

Arielle · http://arielle.blog.hu 2008.04.06. 19:03:57

Igen, az a legjobb, hogy népszerűságük csúcsáról ilyen mélyre süllyedtek néhány év alatt és még innen is van lejjebb! Nagyon elvakultnak kell lenni, hogy őket valaki komolyan vegye, mondjuk ez lassan már a többi pártról is elmondható.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.06. 19:50:02

Még az utolsó pillanatokban is egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek.
www.stop.hu/articles/article.php?id=303888

Lunar (törölt) 2008.04.06. 19:56:10

Valahol olvastam -azt hiszem, pont egy Vona Gábor interjúban-, hogy a Jobbik támogatottsága 5-8% között van valahol. Nem tudom, mennyire hiteles ez az információ, de nem hiszem azt sem, hogy alaptalanul ilyet írkálnának. Szóval igazad van, erősödik a szélsőjobb.

Viszont én egy valamit nem igazán értek: mostanában miért van a MIÉP és Csurka körül teljes csend? Sehol nem hallani róluk. Elvégre ők a másik lényeges szélsőjobboldali párt. Igaz, hogy lényegesen erősebb az antiszemita vonal náluk, de nem bánnám, ha ők is bekerülnének 2010ben.

Arielle · http://arielle.blog.hu 2008.04.06. 20:04:42

A MIÉP épp haldoklik, egy MIÉP-es ismerősöm mondta. Azon vannak, hogy Csurkát eltegyék az éléről, mert vele végképp semmi esélyük.

A Jobbiknak adok egy 10%-ot, ugyanez az ismerősöm mondta, hogy előre megtervezett, nagy kampány készül ősztől a jobboldalon, aztán nem tudom, ebből mennyi igaz.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.06. 20:30:57

A MIÉP-et is megosztották a személyes harcok. Másrészt a parlamentből való kiesés magával hozta a médiaszereplések csökkenését is. Végül már csak szívatni hívták a Napkeltébe.

Ők akkor voltak radikálisok, mikor ez még újdonságnak hatott. És valljuk be, a direkte zsidózás sem az kifejezett konszenzuskereső arculat.

Rorgosh 2008.04.08. 20:02:11

A radikálisokkal az a baj, hogy valójában csak: látszatradikálisok. Nem látom részükről azt, hogy a jelenlegitől eltérő államkoncepcióval rendelkeznének. Ennek az országnak a legfőbb problémája a túlduzzasztott szociális háló, amelynek forrásigénye ólomsúlykánt nehezedik az adófizetők vállára. A hazai radikálisok azonban sokmindent nem akarnak: egészségügyi reformot, a tb reform továbbvitelét, a szociális támogatások csökkentését.
Szóval a radikalizmusuk egyszerűen csak a szalonképtelenségben merül ki. Aminek nincs sok értelme. Hiszen ha az ország radikális reformokba kezd, még ahhoz is szalonképes kormányra van szükség. (Igazán nincs szükségünk a külföldi befektetők pánikrohamára. Lehet, hogy most kiviszik a profitot, de pánik esetén a tőkét is vinnék, ami további munkanélküliséget gerjesztene...)

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.04.09. 17:18:40

A a szociális támogatások csökkentésének módjának és "célközönségének" tekintetében számos ötlet hangzott el a radikálisok részéről, nem tagadhatod.

Rorgosh 2008.04.12. 23:59:40

Csak részben van igazad. A szociális támogatások mérséklését alkotmányos és igazságos módon kell végrehajtani. Nem mondhatom valakinek, hogy te nem kapsz, mert ennek és ennek a közösségnek vagy a része.
Esetükben legfeljebb az lehet megoldás, ha magát a támogatási formát számolnánk fell, és léptetnénk helyére egy hatékonyabb rendszert a valódi krízisek kezelésére.
Ezt persze már egyetlen radikális sem hangoztatja. Hiszen nyilvánvaló: ezek nem lennének népszerű lépések. Jelenleg a radikálisok éppen a jelen rendszer fenntartása mellett teszik le a voksukat: lásd népszavazás.
süti beállítások módosítása