Egész nép nem középiskolás fokon

2008.06.14. 07:07 Cgod

felsőfokú oktatás a fiatal tehetségek egyik legfőbb kibontakozóhelye. Már akinek tehetsége vagy helye van benne. Az első részben az anyagi feltételeket fogom boncolgatni, melyek ugye nem kifejezetten rózsásak, hacsak nem síron van az a bizonyos virág.

Az egyik legfontosabb dolog az eddigi PPP-s rendszerben épült beruházások felülvizsgálata, főleg ami üzemeltetés terén történik. Itt Nyíregyházán például állami kompenzációval szobánként nagyjából ötven ezer forint üti az üzemeltető markát, ezért cserébe a következő szolgáltatások vannak:

  Ha nyár van, akkor garantált negyven fok. Klíma ugyan van, de azt működtetni pénzbe kerül, ezért mindenki kapjon hőgutát, jól, köszönhető a dobozszerű építménynek, mely úgy szívja magába a meleget, hogy csoda ha az univerzumban van nála forróbb pont.

Ha elromlik valami, akkor évente egyszer levonják a kaucióból, de nem csinálják meg. Az emeleten ahol már második éve lakom van a plafonon egy lyuk, ennek levonását évente megteszik, de a lyuk szemmel láthatóan jól érzi magát.
Ha gép romlik el, a válasz ej, ráérünk arra még, volt olyan, hogy fél évig emeleteket kellett gyalogolni a főzéshez, mert mindenhol rossz volt a főzőlap.
Emellett pedig két ember nem nagyon fér el nyolc négyzetméteren, szerintem az EU a marhák szállítására nagyobb helyet ír elő.

Ráadásként most újítanak fel egy épületet, mely a koli mellett fekszik, ez annyit tesz, hogy vizsgaidőszakban fél nyolctól folyamatosan nagy zajterhelésnek van kitéve a tanuló, ezek így együtt már nightmare fokozaton való tanulást jelentenek. Hjah, ugye nyáron több a munkaügyi ellenőrzés.

zóval kéne valami külső szervezet, ami rajtaütésszerű ellenőrzésekkel odacsap hova köll, illetve diákmegelégedettségi indexet kell bevezetni. Szintén a Nyíregyi főiskolához köthető, hogy például a kedves előző rektorunk bagóért engedett be egy külső céget a főiskolára, az ilyen jellegű szerződések azonnali kivizsgálására és a felelősök felelősségre vonására szintén sort kell keríteni. Én a saját példáimat hoztam föl, de valószínűleg így van ez a többi intézményben is.

A másik fontos dolog a diákok tanulásból való megélhetésének megoldása. Ez szintén működik néhány intézményben, sajnos Szabolcs ékköve nem tartozik ide. Egy felsőfokon tanulónak havi nagyjából ötven-hatvanezer forint szükséges az életéhez, ennek legalább hatvan százalékát előteremthetővé kéne tenni tanulásból, mivel ugye van nekünk a kedvenc huszonkettes csapdánk, méghozzá az, hogy ha az ember tanul, akkor nincs idő dolgozni, ha meg dolgozik, akkor nincs idő tanulni.

Ezt az oktatási intézmények gyakorlati helyek szerzésével tudnák megoldani, melyek adnának a diáknak fizetést a munkájáért. Javaslom a központilag elosztott szociális támogatást, mely figyelembe veszi a régiók adottságait, az ottani megélhetés költségét, illetve a számba jöhető munkalehetőségeket. Nem mindegy, hogy az ember hatszázas órabérrel dolgozik egy emberi munkahelyen Budapesten, vagy négyszázhatvanért éjszaka egy hűtőgyárban keleten.

10 komment

Címkék: korrupció candy

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr100513608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.06.14. 07:20:30

Kénytelen vagyok ismét magyarbálintozni. A média által közvetített naiv (ez jelentheti Magyarországon a "korrupt" jelzőt is) elvek szerint a tőke valami egészen humánus, jószolgálati küldetés jegyében szinte ingyen felépít nekünk kollégiumot, sportcsarnokot, kormányzati központot. Igazgatótanácsukban becsületben megőszült, hosszú szakállú bölcsek hazaszeretettől áthatott pátosszal versengenek, ki ajánl fel nagyobb összeget birtokai jövedelméből a haza javára, hogy áldott népünk ártatlan kisdedei minél jobb körülmények között cseperedjenek fel, a sport nemes ügye és a szintén bölcs kormány méltó elhelyezése ne az istenadta nép vállának terheit nyomja.
Persze, ahogy azt szegény hülye szobaközgazdászok elképzelték.

Hát persze, hogy kizsákmányol, olcsó üzemeltetésben érdekelt és érzéketlen. Na, ez a tőke. Mert így tud profitto termelni.

Rorgosh 2008.06.14. 09:40:09

A problémát azt hiszem két részre kell osztani:

1. A felsőoktatással kapcsolatos visszaélések,
2. Felsőoktatásban résztvevők részére jövedelem biztosítása.

Visszaélések:
Ezt nyilvánvalóan egy a diákok s mások által adott visszajelzéseken, valamint véletlenszerű időpontokon alapuló ellenőrzésekkel lehetne orvosolni. Alapvetően fogyasztóvédelmi és államháztartási kérdésekről lévén szó, elsősorban ilyen ellenőrzések legyenek.
A büntetési tételek vioszont legyenek rugalmasak, mondjuk az alábbi metódus szerint: a Sszolgáltatás szerződéshez viszonyított szinvonalának csökkenéséből eredő haszon = x
Büntetési tétel = 2x
Emellett biztosítani kellene, hogy minden felsőoktatási intézményhez legalább 2 különböző tulajdonú és üzemeltetőjű kollégium tartozzon, így versenyre kényszerítve a kollégiumokat.

Jövedelem biztosítás:
Két koncepció állhat mögötte:
1. Biztosítása állami feladat
2. Biztosítása magánügy

Ha állami feladat, úgy már egy elfogadhatóan magas tanulmányi eredménytől (3,5 és 4.00 átlag között) már az ösztöndíj feleljen meg egy a huszas évei elején lévő diák reális jövedelem szükségletének.

Ha magánügy, úgy:
1. Adócsökkentés, hogy a családok saját erőből finanszírozhassák gyermekeik iskoláztatását,
2. Diákhitel, amelyet a későbbiekben a diák - immáron dolgozó emberként - visszafizet,
3. Cégek által fizetett ösztöndíj munkaszerződés fejében.

Azonban alapvetően fontos lenne felismerni, nem kell mindenki részére felsőoktatás. Mert a jelenlegi rendszer egy vicc.
Ugyanis miközben siránkozunk azon, hogy a túlzsúfolt felsőoktatási rendszer a hatalmas diákdömping miatt államilag lényegében finanszírozhatatlan, és emellett jobbára diplomás munkanélkülieket képez,

aladdig az országban hiány van szakmunkásokból, akik amúgy javarészt jobban keresnek, mint a diplomások többsége.

Merthogy a munkaerőpiac - a neve által suggaltaknak is megfelelően - piac. Ha túl sok diplomást képzünk, az:
1. lenyomja a diplomások hazai bérét (túlkinálata munkaerőpiacon)
2. gerjeszti a kivándorlást, merthogy sem a diák, sem a szülei nem viccből áldoztak annyit sarjuk képzésére. És ez sokszor csak külföldön térül meg.

Ha túl kevés a szakmunkás:
1. felmegy a szakmunkások bére, merthogy mindenkinek kellenének, merthogy a fizikai termeléshez mindíg több ember kell, mint a szellemihez
2 lassul a gazdaság, mert (szakképzett) munkaerőhiány van,
3. Jönnek a bevándorlók, mert nálunk jól fizetik a szakmunkást. Ami nem is lenne baj, ha a bevándorlók be akarnának illeszkedni, de jelentős részük szemmel láthatóan nem akar.

Cgod 2008.06.14. 12:50:34

Kolihoz: van két féle is, én az olcsóbbikban lakom, ez a félig főiskolai üzemeltetésű, emellett van még egy teljesen magánkézben lévő is, csak míg ahol én lakom az havi 10, addig az 18...azért ott is folytak érdekes dolgok, például különféle jogcímeken pluszpénzek elkérése, persze mindenféle számla vagy egyéb dolgok nélkül, a takkerokkal nem lehet megbeszélni, hogy ne törjék az emberrte az ajtót, egyebek. Klíma ha jól tom, most ott sem működik, csak ott a diák 2x annyit fizet, és nagyjából ugyanannyi eséllyel pofázik bele a saját körülményeibe, mint itt. Illetve még grátiszként van annak a kolinak az aljában egy dicsó, amit nem hangszigeteltek rendesen, ezért az ötödik emeletig nem lehet aludni, ha van lent valami...

Rorgosh 2008.06.15. 14:13:58

Ezért írtam azt, hogy fogyasztóvédelem + több szolgáltató.
Önmagában egyik sem elég, az biztos.

bryan 2008.06.15. 22:11:48

Miskolcon éltem egy újépítésű koliban, aminek a legnagyobb hibája az ára mellett az a közösségi élet megnehezítése. Az ilyen helyeken sokkal szeparáltabban élnek az emberek. A régimódi koliban sokkal több közösségi élmény volt. Megvoltak a hátrányai is: közös fürdő, időnként hangzavar, kis helyen sok ember, stb. De nem szabadna hagyni, hogy ez elvesszen. a kollégiumok nem csak arra szolgálnak, hogy a diákok ott lakjanak mig tanulnak, az szocializációra is szolgáló közeg. Persze, nem feltétlenül szól másról mint nagy közös bulizásokról, és hasonlókról, de még ez is jobb mint az a fajta elszigeteltség, amit ezek az újépítésű szarok nyújtanak.

candy · http://wunderbike.postr.hu 2008.06.16. 14:00:00

Új építésű cuccok valamilyen szinten a kondícionálásra is mennek sztem, ha nincs összeszokott közeg, nincs érdekérvényesítés...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.17. 10:10:40

stein:
félreérted. nem a privát szerződés a gond, hanem az, hogy a szerződés teljesülését nem kéri számon a szerződés kötője (mert nem ingyért írta alá).

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2008.06.18. 12:50:24

Kicsit off pelda a felsooktatassal kapcsolatos visszaelesekre: Debrecenben, a Campus Hotel 20000 forint per darab aron szerezte be a ket fozolapos rezsot, ami akkor a teszkoban 6-7000 forintba kerult. Egy darab, nem haromszaz.

Egyszer megprobaltam ezt elmagyarazni az egyik alkalmazottnak, kb 10 percbe telt, mire megertette / rajott, hogy nem erdemes tovabb terelni, mert hamarabb szabadul, es azt mondta ra, hogy 'hat, volt eleg penz a beszerzesre'.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2008.06.18. 13:06:00

Cgod, egy tipp:

veszel egy vastag rézdrótot, és meghajtod úgy, hogy pont beférjen a konnektorba. Ezt jól leszigeteled, csinálsz hozzá pl egy fanyelet. A sikeres megvalósításhoz kell még, hogy a szobában legyen a biztosító szekrény, és kézzel (vagyis egy szigetelő tárggyal) meg tudd akadályozni, hogy leoldjon. Ekkor, jó esetben egy magasabb szintű biztosító fog leoldani, és az egész koliban (és a diszkóban) csönd lesz, egy pár percre. (Mivel nem vagyok szakember, ez csak egy naiv ötlet, esetleg kérdezz meg valami jófej szakit, hogy működhet-e :)

A másik lehetőség, hogy a segítőkész és cseppet sem korrupt diákönkormányzathoz fordulsz.

candy · http://wunderbike.postr.hu 2008.06.18. 13:36:25


A másik lehetőség, hogy a segítőkész és cseppet sem korrupt diákönkormányzathoz fordulsz.

Ehhehe, a diákönkormányzatok pont erről híresek : )
Lehet mákod van, ha ilyen van nálatok, de nálunk ez nagyrészt töketlenek gyülekezete. Szerencsére a csodadicsó egy másik koli alatt van, nálunk a lakodalmas szar, de ott sem szívbajosak vizsgaidőszak közepén három napos dajdajokat csinálni hét közben. Amúgy még a felújítás előtti koliban volt olyan, hogy egy sima mikróra valami 1,7 millát írtak, mint beszerzési ár. Amúgy jó lenne, ha tényleg a húszezres minőségi kategóriába tartoznának ezek a dolgok, akkor legalább tartanának is valameddig.

A gond, hogy ezek a beszerzések kötöttek, méghozzá a rokonokhoz és a barátokhoz. Volt olyan, hogy konfigot kellett összerakni az egyik titkár leányzónak, és lazán +200k-ba került az, ami volt, mintha normál boltban logikusan lett volna megvásárolva...
süti beállítások módosítása