Legyen munkaszüneti nap a vasárnap

2008.06.18. 05:51 demokratikus

Lehet, hogy csak annyi bajom van, hogy ma is, azaz vasárnap a munkahelyemen kell lógnom. Persze én változó munkarendben dolgozom, ezért bármilyen jó kezdeményezések is lennének ezen a területen, nekem akkor is jönnöm kellene vasárnap.

Azonban vannak piszkosul sokan, akik azért szívnak, mert mások ezen a napon élik ki magukat, azaz vásárolgatnak, szórják a nemzeti vagyont ezerrel, futtatják a belső fogyasztást fölfelé és rontják dinamikusan a makrogazdasági mutatókat.

Mert sajna a rendszerváltással reánk köszöntött a piszkosnagy jólét és mi rájöttünk, hogy a nagyi párnája alatt takarékbetétkönyvben fialtatott pénzt el is lehet költeni. Először a máriahilferstrásszéról hoztuk haza a fél világ bóvliját, majd idehaza létesülő gigakereskedelmi egységekben tettük ugyanezt.

Izmosodott is a bankszektor. Először a megtakarítások tűntek el az életünkből, majd a személyi kölcsönökből, ingatlan alapú hitelekből hízlaltuk magunkat. Ha csak egy tizede az enyém lenne annak a pénznek, amit a magyarok ma hitelkamatokra költenek egy év alatt, akkor szépen megvennék magamnak óceániában egy szigetcsoportot és életem végéig hamburgereznék a benszülött testvéreimmel.

Szóval nekem nem tetszik az, hogy a magyar ember nem tud mást csinálni szabadidejében, csak szórni a pénzt két kézzel. Ha időnk engedi benyomulunk egy plázába vagy egy hiperbe és tömjük tele az egyre nagyobb és nagyobb bevásárlókocsikat. Aki foglalkozott már addiktológiával, az tudja, hogy a krónikus vásárolhatnék éppen olyan betegség, mint az alkoholizmus vagy a játékgépezés.

Itt az ideje tehát annak, hogy a magyar társadalmat heti egy alkalmas elvonókúrára küldjük. Igen, legyen egy nap, amikor kimegyünk a városba és mindent zárva találunk. Úgy, mint szerte Európában. Pár napot bizonyára kétségbeesetten fogunk állni és várni, hogy megtörjön az átok. Izzadni fogunk, elvonási tüneteink lesznek, aztán lassan majd a gyógyulás útjára térünk. Megbarátkozunk a gondolattal, hogy vasárnap valami mást kell csinálni.
Felfedezzük, hogy vannak gyerekeink, akikkel hónapok óta nem beszélgettünk, kirándulásról, közös sportról már nem is beszélve. Rájövünk, hogy az asszony egy kicsit meghízott ugyan a hiperekben vasárnaponként bezabált műkajáktól, de még mindig nőformájú. Szóval felliben a fátyol és talán nyerünk egy napot heti szinten, amit kénytelenek leszünk elütni valahogy.

És nem mellesleg sok ezren lesznek azok, akik nekünk köszönhetően nyerni fognak szintén egy napot. A kereskedelemben dolgozók, akik ma már szinte minden hétvégéjükön dolgoznak. megkapják ugyan a kötelező szabadnapokat, azonban aki családos tudja, hogy  például egy nőnek mit ér egy magában álló szabad szombat vagy vasárnap. Ekkor van a rohanás, a készülődés a hétre, mosás, főzés, vasalás, tehát érdemben a családdal lenni szinte lehetetlen.

Nálunk nemzeti hagyomány sírni sanyarú sorsunk miatt, azt azonban észre sem vesszük, hogy a mi úri passziónk, a vasárnapi shoppingolás hány ember számára jelent totál szívást. Legyünk szolidárisak velük és egy kicsit mindenkinek jobb lesz.

Tudom, hogy szakmaiatlan voltam és demagóg, de majd a kommentek után okosabb leszek!

16 komment

Címkék: munka gazdaság árnyékkormány

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr81519849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.06.15. 17:06:49

Nagyon örülök, fontos írás! Annyit hadd tegyek hozzá, hogy az ember egészsége szempontjából nagyon fontos, hogy legyen a napnak, hétnek és az évnek is ritmusa. A napi ritmusra a "belső óránk" is emlékeztet minket (éhség és szomjúság, álmosság). Ha hosszabb távon felborul a napi ritmus, a szervezet látja kárát. A heti vagy az éves ritmussal annyiból más a helyzet, hogy az emberi szervezet igen alkalmazkodó, a túlhajtottság azonban előbb vagy utóbb megbosszulja magát. A mindennapjaim során sok olyan beteggel találkozom, akiknek a panaszai hónapok vagy évek megfeszített munkája után kezdődtek vagy váltak mindennapossá. Persze én is többet dolgozom, mint ami ideális lenne, és nem szeretném a pihenés szerepét abszolútizálni, de az évek során meggyőződésemmé vált, hogy szükség van a napi pihenés mellett a vasárnap ill. a nyári szabadság nyújtotta pauzára is.
A másik lényeges dolog az, hogy a hét 5-6 napján (ki mennyit dolgozik) a nagy magyar valóságnak hála, csapásokat adunk és csapásokat kapunk. A pszichiáter Buda Béla már vagy 30 éve megmondta, hogy mi magyarok kemény pályán focizunk. A mai világhoz képest az akkori békés állóvíznek tűnhet, ezért felértékelődik minden olyan lehetőség, ahol az ember regenerálódhat.
Ennek a regenerálódásnak persze több síkja van. Anélkül, hogy a témára érzékenyeket meg akarnám botránkoztatni, arra szeretnék emlékeztetni, hogy a vasárnap a hívők számára az Úr napja is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag a templomba járásra helyezik a hangsúlyt. Érdemes beleolvasni II. János Pálnak a témáról írott, Dies Domini c. enciklikájába. Ebben többek között ilyen sorok is olvashatók: "A vasárnapi munkaszünet révén a mindennapi gondok és teendôk elnyerhetik igazi természetüket: az anyagi dolgok, melyekért naponta veszôdünk, helyet adnak a lélek értékeinek; az emberek, akikel együtt élünk, a nyugodtabb találkozásban és dialógusban visszanyerik igazi arcukat. A természet szépségeit, melyeket sokszor elcsúfít az ember ellen forduló helytelen használat, újra föl lehet fedezni és élvezni lehet. A vasárnap -- mint az Isten és ember közötti, az egymás közti és az önmagunkkal való béke napja -- így olyan alkalommá válik, amikor az ember felhívást kap arra, hogy új szemmel nézze a természet csodáit..." Máshol arról beszél, hogy a vasárnap nem elvonja a híveket a szeretettől, hanem annak még teljesebb megélésére szólítja őket.
Azt gondolom, személyes meggyőződésünktől függetlenül a vasárnap a pihenés, a megszokottból való kiszakadás, a másikkal (családtaggal, barátokkal) való találkozás és prbeszéd ünnepe kellene legyen. És ennek az egyén és az ország egészsége sem látná kárát.

Ratius 2008.06.16. 16:01:56

Pár éve Svájcban voltam, a nagybátyámnál, aki akkoriban éppen építkezett. Gondoltam segítek, arrébb rakom a gerendákat, de rámpirított. Vasárnap dolgozni csak a házon belül szabad, mert följelent a szomszéd.
El is magyarázta, miért. Ő, azaz a szomszéd vasárnap pihen. Mert szüksége van rá. Ha én dolgozok, akkor ,,versenyelőnyt" szerzek, s ezzel arra kényszerítem, hogy ő is dolgozzon. Pedig ő pihenni akar.
Beláttam, igaza van. El is mentem mindjárt kirándulni...
Szóval egyetértek.

gordiusz 2008.06.17. 10:09:56

Egyetértek a cikkel.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.17. 10:18:50

magyarországon nem KÖTELEZŐ vasárnap dolgozni. meg dolgozni se, úgy egyáltalán.
erre mondták az office space-ben, hogy te mit csinálnál, ha lenne egy millió dollárod? - semmit. - hallod, ahhoz nem kell egy millió dollár! az unokaöcsém csóró és ő sem csinál semmit!

van itt is választás szabadsága. dolgozhatsz olyan helyen, ahol elvárják, hogy vasárnap (vagy szombaton, karácsonykor, a szülinapodon) dolgozz. ha erre nem vagy hajlandó, nem fognak alkalmazni - de nem fog senki ott állni mögötted egy pisztollyal, hogy írd alá.

ugyanúgy fogyasztani se kötelező. én dolgozom vasárnap (meg karácsonykor, meg a szülinapomon - ilyen a folyamatos műszak), jól is keresek, mégse rohanok a boltba plazmatévéért, vagy csilli-villi mobilért, és nem kölcsönből megyek a köves horvát tengerpartra. mert nincs rá szükségem.
viszont ha vasárnap este 10kor végzek, és egész héten nem jutottam el a boltba, akkor én vasárnap este 10kor vagy éhesen maradok, vagy keresek egy helyet, ahol vasárnap este 10kor bevásárolhatok.

rolika 2008.06.18. 07:52:29

most hétvégén pont úgy jött ki a lépés, hogy vasárnapra tolódott a szombati nagybevásárlásunk. persze nem lett volna túl nagy katasztrófa, ha hétfőn kell bepótolni.

ratius, elég durva az a gondolatmenet, hogy "versenyelőnyt" szerzek a szabadidőmben. fűnyírózni sem szabad?

tttt 2008.06.18. 08:48:11

teljesen egyetértek bs395 szavaival.
egyik boltnak sem kötelező vasárnap nyitva tartani, senkinek sem kötelező vasárnap dolgozni, és nem muszáj vasárnap vásárolni járni. ez egy szabad ország. szerencsére.

Corry 2008.06.18. 09:48:07

Mondjuk nekem Hollandiában furi volt, hogy este 8-kor nincs nyitva a McDonalds. Hát ha ezt megengedhetik maguknak, akkor hajrá.

Tévedés ne essék nem azt akarom, hogy mindenki dolgozzon vasárnap, de a svájci példa fentebb nekem gusztustalannak tűnik. Hadd döntsem már el én, hogy mikor dolgozom fényes nappal! Mi köze van ehhez bárkinek is? Továbbá lehet, hogy olyan szituációban vagyok, hogy én dolgozni akarok, vagy kell (pl. beázik a házam satöbbi) olyankor kéretik engem békében hagyni dolgozni! A szomszéd akkor szóljon bele a dolgaimba, ha zajongok a munkával, illetve ha őt munkára kényszerítem, egyébként semmi köze az egészhez!

dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.06.18. 11:39:14

Corry,

Addig oké, amíg te döntöd el, hogy mikor dolgozol, de mi van, ha a munkáltatód dönt helyetted? Nekem megérné pl. egy hétvégi 24 órás ügyeletet szabadon vállalni 100 E nettóért, de hogy a munkaköri kötelesség része legyen és kb. 13-15 E-ért, az egy kicsit sok. És azt se hiszem, hogy a sarki rókában (jórészt ital-eladásból élő 24 órás nyitvatartású élelmiszerbolt) többet kapnának a hétvégéért az eladók.

rolika 2008.06.18. 13:47:53

az a baj itt, hogy ha valami munkaügyileg lehetséges, akkor egyből kötelező is lesz. nem a munkavállaló dönti el, dolgozik-e a vasárnap, hanem a munkáltatója. persze nem kötelezheti, de simán krúgja, ha nem hajlandó rá. ennyi.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.18. 14:47:47

rolika:
munkaügyileg most is lehetséges, hogy évi 365 napon át napi 12 órát dolgozz.

dr. morcz:
ez így van. nem bántani akarlak, de ez nem kívánságműsor az alkalmazott részéről. felmondhat és kereshet másik helyet - ha talál. az alacsony képzettségű munkaerőpiacon túlkínálat van, a szakképzést igénylőknél meg több ember kéne, mint amennyi van.

mielőtt jóllakott nyakkendős lettem egy multinál, volt, hogy télen egy fűtetlen műhelyben vágtam a bútorlapot - maszk nélkül, mert az drága volt, a tulaj arra nem költött.

dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2008.06.18. 17:55:56

bs395,

Ez csak részben igaz, az egész állami egészségügyben xar fizetésekért dolgozik mindenki. Ha felmond és máshová megy, akkor se kap lényegesen többet. A megoldás az lenne, ha egyformán mondana fel moindenki (hasonlót pedzegettek a háziorvosok a vizitdíj eltörlése után, el is értk, hogy cca. 7 éve nem rendezett helyzetükön legalább kicsit javítottak).

Általában azt gondolom, hogy a magyar munkavállalóknak gyengék az érdekérvényesítési képességei és lehetőségei, a szakszervezetk pedig most kezdenek (talán, végre) kissé kimászni abból a szerepből, amit még a Hazafias Népfront korában kaptak.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.06.18. 18:16:22

Oké, legyen munkaszüneti nap.

Kérdem én: ki a fasz fog téged kiszolgálni, amikor vásárolni mennél vasárnap ...

Corry 2008.06.18. 18:25:40

dr. Morcz:

két különböző témáról írunk. Te arról, hogy vasárnap a munkáltatód legyen szíves és ne dolgoztasson, vagy ha igen akkor jó pénzért.
A svájci példa nem erről szólt, hanem arról, hogy Te a saját otthonodban és a saját szabadidődben ne dolgozzál, mert a szomszédot ez zavarja annyiban, hogy neki is munkakedve támad tőled, ami számára nem kívánatos. Ez utóbbi már a kreténség egy formája, ezt próbáltam szóvá tenni, mindemellett a munkáltató általi dolgoztatás kérdésében egyetértek Veled.

Corry 2008.06.18. 18:31:37

Az egészségügyben tényleg alacsonyak a fizetések, ezt én is tapasztalom. Sajnos erre az a válasz, hogy másutt keresnek munkát, tehát nem itthon.

Lassan kezelni kéne a helyzetet, de itt azért az a nehézség is benne van a pakliban, hogy eléggé kretén kedvenc kormányunk, és amikor mégse lenne az, akkor az ellenzék besegít neki a véletlenül előbukkanó értelmesnek tűnő javaslat megtorpedózásával.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.06.18. 21:49:04

dr. morcz:
a háziorvosokkal valamivel jobban tisztában vagyok, mint mondjuk a kórházakkal, de tudom és látom, hogy nevetséges az az összeg, amit az egészségügyben fizetnek ahhoz a tudáshoz, teljesítményhez, befektetett időhöz és energiához, de főleg ahhoz a felelősséghez képest, amit az egészségügyi dolgozók képviselnek és tesznek.
ezen viszont - lévén állami finanszírozás - csak a kormány tudna változtatni, és nem úgy, hogy előbb rak páncélszekrényt minden beteg mellé, mint kifizetné az elmaradt ügyeleteket.
erről viszont akár írhatnál is, hogy hova folyik el a pénz: vannak-e túlszámlázások, miért kell minden lyukba állami hivatalnokot dugni íróasztallal, hogy felolvassa a kormányrendeletet, és továbbítsa a kérdéseket az illetékesek felé, stb.

Dr. Brain 2008.06.19. 23:55:05

Nyugaton tényleg minden zárva van vasárnap, mint itt anno, a komenyizmusban?

Egyébként a poszt sok alapgondolatával egyetértek (mínusznál hitelre plazmát, egy emberként, mert a tévében azt mondják, azon jobban lehet EB-t nézni), és valószínűleg kurvára szeretnék szabad vasárnapot, ha tesó vagy mekdönci alkalmazott lennék (ami előbb-utóbb talán leszek is), ettől függetlenül én önző módon még nagy királyságnak érzem, hogy ha valamire szükségem van, azt (itt faluhelyen nem túl régóta) akár vasárnap is megvehetem (persze még mindig szűk termékpalettáról - az soha nincs, ami kellene, és mindig drágább akciósan, mint Pesten simán).

Érzésem szerint, ha valakit komoly "elvonókúrával", kényszerrel kell leszoktatni a kóros vásárlószenvedélyről, meg rászoktatni, hogy foglalkozzon a családjával, az már nagy baj, de a jelenség annyira nem lehet országos, hogy mindenkire alkalmazni kellene a kényszert, sokan azért sem vásárolnak, mert nincs miből, sokan azért vásárolnak hétvégén, mert hétközben látástól-mikulásig túlóráznak.

Dr. Morcz soraival is egyetértek (jó, hogy az egészségügyi aspektusokat is felhozta azok számára, akiket esetleg a vallás nem érint), ugyanakkor, ha a vasárnapot ismét "kiadjuk", tegyük kötelezővé a Sábát ünnepét is: szombaton se kelljen dolgozni, sőt ne szabadjon tüzet és villanyt gyújtani, satöbbi. :)))
süti beállítások módosítása