Átképzés

2008.07.04. 16:42 bs395

Gyurcsány Ferenc átképzi az országot! Nohát. A szemipermeábilis magyar politikában több érdekes változásnak lehettünk már szemtanúi, olyan helycserés támadásoknak, amikbe egy "rendszerváltás" nélkül kialakult képviseleti demokráciában nevelkedett ember feje belefájdul. Hogyan lett Orbán Viktor baloldali demagóg kommunikatőr, ami eredetileg a szocialisták ismérve volt? És hogyan jöhet elő egy szocialista párt azzal az ötlettel, hogy a segély ne járjon alanyi jogon?

A Fidesz eddigi egyetlen kormányzása alatt sok számomra ellenszenves intézkedés született, de a segélyezési politika mentén sikerült racionálisabb alternatívákat kínálniuk az őskommunizmus "mindenki lehetősége szerint, mindenkinek igényei szerint", a gyakorlatban látványosan életképtelen elképzelésével szemben: a segélyt - horribile dictu - feltételekhez kötötték. Ezek közül az egyik a segélyezett képzése volt. Tele van írva az internet azzal, hogy Magyarországnak az a gondja, hogy magas az inaktívak aránya - olyan inaktívaké, akik nem rendelkeznek szakképzettséggel vagy szaktudással, közben pedig szaktudással rendelkező munkavállalókból hiány van. Erre megoldás lehet, hogy a szakképzés nélküli segélyezett támogatását a szakképzés megszerzéséhez kötik, majd segítik álláshoz jutni.

A szocialisták új programterve szerint a segélyben részesülő fiatalok támogatását az alapkézés (8 általános, esetleg szakképzés) elvégzéséhez kötnék. Ez jó megoldása lehetne a munkaerőhiány munkanélküliekkel való csökkentésének, csak hiányzik mellőle egy dolog: annak a megoldása, hogy ne termeljük újra azt a problémát, amit most éppen megoldunk. Azzal semmi gondom, hogy felméri valaki az adott helyzetet, és tervet csinál arra, hogy milyen eszközökkel és milyen forrásokkal akar eljutni egy másik állapothoz (projekt menedzsment for the masses!), de nem lehet célunk, hogy önmagunk mókuskerekébe kerüljünk.

Mert ez azt az üzenetet hordozza, hogy nyugodtan ellébecolhatsz 8-10 évet a közoktatásban, utána az állam még fizet is azért, hogy elvégezd azt a képzést, amit mások támogatás nélkül az alapképzés keretén belül abszolváltak, és most épp ők fizetik azt az adót, amiből téged újraképeznek. Miért félnek belenyúlni a jelenlegi gyerekek képzésébe, és a jelenlegi családok támogatásába? Mert hiába oldjuk meg a problémát látszólag, ha a probléma gyökerét nem változtatjuk meg, akkor ez csak tűzoltás, más néven pazarlás.

De legalább pazarlásban jók vagyunk.

15 komment

Címkék: oktatás szociális árnyékkormány alapfok

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr27553457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.04. 17:06:39

Maga aztán nagyon gyors, kolléga! Épp Sztahanovval rágcsáljuk odalenn egymás torkát, itt pedig 15 perc alatt kirittyentesz egy postot.

Ne hidd, hogy a kormány meghajolt a monoki folyamat előtt. Régi mondás: ha nem tudsz megakadályozni valamit, állj az élére! Aztán néhány hónap alatt, amíg kinn van a "Dolgozunk a problémán!" tábla, lecseng az ügy.

Hiszik! De nem így van, amikor elindul a lavinaeffektus, és egy bizonyos tömeget átlép az ellenszegülés avagy szabotázs, már nem lehet megállítani a folyamatot.
De legalább addig is ki lehet fizetni néhány milliárdot tanulmányok íratására külsős cégekkel.

Irkafirka · http://botloo.blog.hu/ 2008.07.04. 18:42:17

Idézzük emlékezetünkbe a fidesz alanyi jogon járó családi pótlékját, amire sok helyen semmi szükség nem volt - ennyit Orbán baloldali demagógiájáról, plusz teljes foglalkoztatottság.

Egyébként teljesen racionális gondolat, hogy a szociális és egyéb juttatásokat valami hasznosért cserébe kapják az emberek, pl. szakmaszerzés vagy közmunka, de lehetne szociális munka is. Az mszp most teper a szegények szavazatáért, pedig ezzel a változtatással sok értelmiségi támogatását megszerezné, akik most a jobbon állnak. És ha bevezetnék, abban még OV se találhatna kivetnivalót :)

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.07.04. 19:58:34

Nem lehet mit kezdeni ezzel az élettelen párttal. Világosan látszik, hogy előre hozott választásokra van szükség, nem pedig a mindenféle reformnak ellenálló kisebbségben vergődő mszpre.

Nem azt várom ettől a kormánytól, hogy oldja meg a feladatot, hanem hogy kereket oldjon, mert amibe belekezd abban nincs köszönet. Vagy ellopják, vagy úgy szar ahogy van amit alkotnak, vagy demagógiára használják (nem kizáró vagy).

Orbánt populistának, meg demagógnak nevezni azok után amit ez a párt csinál a rendszerváltás óta, az úgy bagoly mondja verébnek, ha a bagoly feje a naprendszer átmérőjéhez közelít, a verébé meg az elektronéhoz.

Tökéletesen híján van az arányérzéknek a mai magyar társadalom, pedig kurvára nem mindegy, hogy 1 millió, milliárd vagy billiárd Ft-ról van szó egy adptt kérdésben.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.04. 20:11:36

br:
a demagóg rész arról szól, hogy mindkettő demagogizál, ha úgy tartja érdeke, csak vannak, akik egyik vagy másik demagóg kommunikatőrt a tettei alapján védik.
olyanok sajnos kevesen vannak, akik bármelyiket a tetteik alapján kritizálják (jogosan, teszem hozzá).

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.07.04. 20:25:49

bs395: Ne haragudj, de ekvivalenciát vonni és általánosítani ugyanúgy nem lehet ebben az esetben, mint Magda Marinko és egy gyorshajtó ügyére rámondani, hogy hát mindkettő törvényt sértett.

Mert az így nem arányos.

Nagy híve vagyok a tettek alapján való megítélésnek, csak azt valós tények alapján kell megtenni.

Ha a gazdaságnál vagy szociálpolitikánál tartunk, akkor a tények ismeretében nem tudok olyan véleményt elfogadni, aki egy lapon tudja említeni 98-2002-ot meg 2002-2006-ot.

Államadósság, költségvetési hiány, infláció, munkanélküliség, GDP, export/import balance, stb. Vannak adatok, meg vannak évszámokhoz kötött adatok. A többi meg sallang és dressing. A legtöbb ember meg a tálalás alapján ítélkezik.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.04. 20:30:43

br:
nincs köztünk véleménykülönbség annak a megitéléséban, hogy milyen gazdaság vagy szociális politikát kéne folytatni, hidd el, magam is jobboldali vagyok.
csak nekem mondjuk választanom kéne, akár előrehozottan, akár nem előrehozottan, és a világon semmi garancia nincs egyik jelöltre sem. feri ugye eljátszotta a legutóbbi választáskor egyszer, aztán azután mégegyszer ("reformok", majd visszatánc), viki meg ugyanez, csak őt nem választották meg, kibicnek meg semmi se drága - az csak akkor derülne ki, ha ő lenne hatalmon úgy, hogy ugyanazt csinálja párhuzamban a másikkal, csak ugye hatalom nélkül.

én innen nem tudok választani, és igazából teljesen feleslegesnek érzem magam a választási rendszerben.

ui: azért a magda marinkós és a gyorshajtós hasonlat sántít.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.07.04. 20:43:16

Orbánt csak 98-2002 alapján, Gyurcsányt meg 2004-2008 alapján tudom megítélni. Ez alapján egész egyértelmű a dolog.

A műltbeli tapasztalat hiányát csak egy kezdő politikusnál tudom elfogadni, de az meg nem vezető pozícióba kerül rögtön...

kulalak 2008.07.04. 21:25:49

Az ujraelosztas korul babralni jellegzetesen baloldali dolog. Nincs ezzel semmi baj. A post dolga, hogy felhivja a figyelmet, hogy az "elvtarsak" ugyanazt csinaljak mint regen. Tuzoltas, haverok vedese, elterelo hadmuvelet, fecseg a felszin hallgat a mely. Ez az az oktatas ami hianyzik a mediabol. Joerzesu, tokmindegy, hogy milyen oldali embereknek ez felismerheto es rosszul esik.
Ezt az egyenlosdit sajnos meg evekig fogjuk jatszani, a kadari lefele nivellalas orokzold.

bandeenator · http://kritika3.blog.hu 2008.07.05. 00:16:01

"Mert ez azt az üzenetet hordozza, hogy nyugodtan ellébecolhatsz 8-10 évet a közoktatásban, utána az állam még fizet is azért, hogy elvégezd azt a képzést, amit mások támogatás nélkül az alapképzés keretén belül abszolváltak, és most épp ők fizetik azt az adót..."
És erre pártunk és kormányunk képviselői közül állították 2006-ban, h az egyetemista bulizni jár meg bukdácsol...
Vessük össze a kettőt. Utóbbi kijelentéseket a felsőoktatásban tanulók joggal sérelmezték.

A leírtak alapján megérné tanulni is, mert utána a 2. képzás ingyen van.

Itt a pont (szerintem): "Nem lehet mit kezdeni ezzel az élettelen párttal. Világosan látszik, hogy előre hozott választásokra van szükség, nem pedig a mindenféle reformnak ellenálló kisebbségben vergődő mszpre."

Orbán jó szónok, ezt mindkét oldalnak el kell ismerie. Mai megítélés szerint a Fidesz baloldali gazdaságpolitikát folytat, az MSZP pedig vadkapitalista.

Munkahelyteremtés: amíg a Fidesz monjda, demagógia, amint pártunk és kormányunk, akkor mindjárt jó és helytálló?
Amúgy jórészt osztom br nézeteit.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.07.05. 02:32:23

"Hogyan lett Orbán Viktor baloldali demagóg kommunikatőr, ami eredetileg a szocialisták ismérve volt?"

Úgy, kedves postoló, hogy Őszöd óta ez a fajta demagógia a legálisan bevethető politikai eszköztárba emelkedett. (Ha azoknak szabad volt hazug demagógnak lenniük, ezeken ki kérheti számon?) 2006 óta mindenki olyan ígéretekkel nyer választást, amilyennel csak akar, és utána úgy kormányoz, ahogy csak akar.

Nem mondom, hogy jól van ez így, de ha ez kell a népeknek, akkor megkapják.

Alternatív 2008.07.05. 03:07:24

Ha jól emlékszem, Orbán 98-ban kikérte magának, amikor valaki megpróbálta összehasonlítani a választási programot a kormányprogrammal. (Nem tudom szó szerint idézni, annyira azért még nem klasszikus.) Szóval nem Öszöd óta megy ez így...

sezlony 2008.07.05. 06:44:55

br: azért nehéz ez, hogy 98-02 alapján megpróbáljuk megítélni, mit várhatunk Orbántól. Annak a ciklusnak már a legvége is 6 éve volt, ami a politikában csak ködös múlt, tán igaz se volt. Gondolj bele, ez olyan, mintha 98-ban az 1992-es szdsz-közeli liberalizmust vártad volna a Fidesztől. Hát alaposan ledöbbentél volna...

Az viszont tiszta sor, hogy a szocikról sokkal frissebb képünk van, és ez alapján nagyon-nagyon hosszú ideig még a kormányzat közelébe se szavaznám őket.

0xFFFF 2008.07.05. 09:14:09

Alternatív !

Szó szerint: Egy dolog a választás és egy másik dolog a kormányzás.

Rorgosh 2008.07.06. 19:53:38

Hát igen... :(

Tény, hogy a külföldi államadósság mélypontja, de az újra növekedésének kezdőpontja is a '98-2002 közötti Orbán kormány idejére tehető.

Azonban Orbánéknál legalább csak a választási évben lett elengedve a gyeplő, azonban azóta...

Segély oktatásért: eléggé nehéz probléma. Ugyanis az Orbáni érában is probléma volt az, hogy az átképző központok nagyon nem tudták eltalálni, hogy mire is lesz igény az oktatási kurzust követően. Persze az is igaz, hogy előbb utóbb minden munkát kereső munkanélkülinek volt 2-3 extra szakmája, így azért csak jobbak voltak az esélyeik.
süti beállítások módosítása