Jud Süss

2008.07.18. 15:04 rolika

Hallott már valaki erről a filmről? Nem? Én sem.
Egészen addig, amíg a nagyokos SZDSZ nem tiltakozott ellene, és ezt persze a média lehozta címlapon. Most mindenki tudja, hogy létezik.

"Leggyomorforgatóbb náci propagandafilm" - hirdeti a Nol.
"A film akkoriban olyan hatás elérésére volt képes, hogy vetítése után gyakran jelentősen nőtt a zsidók elleni erőszak." - kürtöli világgá az Index, majd hozzáteszi: "A náci propagandafilm vetítése Magyarországon tiltott".

Nem elég, hogy nagydobra verik, még tiltott is? Létezik olyan a mai világban, a fejlett demokráciákban, hogy valamilyen film vetítése tiltott? Nem tudja senki, hogy az csak egy film? Állóképek sorozata, amit legalább 24 képkocka/másodperc sebességgel kell lejátszani, hogy mozgónak tűnjön? Hogy színészek játszanak benne, forgatókönyv, pontos koreográfia és rendezői utasítások alapján? Jelmezekbe bújva, díszletek előtt, melyeket hátulról fagerendák támasztanak meg?

Látni kell?

Nagyon komolyan elkezdett motoszkálni bennem a gondolat, hogy ezt a filmet nekem látnom kell. Hogyan lehet egy mozgókép annyira hatásos, szuggesztív erejű, hogy erőszakra sarkalljon? Azért érdekel, mert rólam a mozik leperegnek, gyakorlatilag semmilyen hatással nincsenek rám. Megnézem, nevetek, izgulok, szorítom a karfát, könnyezem, mikor mit, de amikor kiveszem a korongot a lejátszóból, vége, folytatom az életemet, a dolgaimat, nem befolyásol semmiben, legfeljebb a mélyebb mondanivalón elrágódom egy darabig, de ezt is már a mindennapos teendőim mellett.
De hogy erőszakra buzdítson? Számomra ez teljességgel elképzelhetetlen.
Ha ilyen hatása van, akkor ez egy film lehet!

Kíváncsivá tettek ezzel a nagy hype-pal. Utánanéztem a Gede-testvéreknek. Néhány éve bíróság elé citáltak őket tiltott könyvek kiadásáért és terjesztéséért. Hol vagyunk, a középkorban? Könyvet betiltani? Miért nem égetik el mindjárt, a kiadókkal együtt?!
 

Oktatás mindenek felett

Úgy vélem, a XXI. században egy állami adminisztráció elsődleges kötelessége, hogy tanult, felvilágosodott, emberséges szemléletű, kiművelt emberfőket adjon a világnak, akik el tudják dönteni, mi a jó a maguk és embertársaik számára. Ordas eszme ilyen háttérrel nem jelenthet veszélyt, mert az egyén józanul mérlegelve belátja a hátrányait, és kapásból elutasítja. 

Bármilyen tiltás, vonatkozzon az jelképekre, könyvekre, filmekre, ideológiákra, biztos jele annak, hogy az államszervezet nem látja el megfelelően e feladatát, és csak tüneti kezelést alkalmaz ennek leplezésére.

5 komment

Címkék: oktatás szdsz szólásszabadság

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr1573835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.18. 15:55:32

rolika:
jó lenne, ha ennyi kéne, de a kilátástalanság, amiben az ország népességének a nagy része él, az nem fog csak az oktatás révén megszűnni.
ahhoz is azoknak az épkézláb döntései kellenének, akiknek az oktatást helyre kéne rázniuk.
a másik felvetésre, hogy egy film milyen hatással lehet az emberre: a harcosok klubja megvolt?

rolika 2008.07.18. 16:14:48

kicsit félek, mit kapok ezért a bejegyzésért...

bs: igen, láttam a fight club-ot. jó film, de nem lettem tőle se skizo, se verekedős, se nem robbantgatok irodaházakat. egy ideig szappannal zuhanyoztam utána, nem tusfürdővel :)

Rorgosh 2008.07.18. 23:10:53

A Harcosok klubbja rulez :)

Mégsem járt észrevehető hatással.

Tiltott könyvek: én olvastam a Mein Kampfot, hát az a könyv büntet. Mármint az olvasót. Merthogy - de ezt már talán korábban írtam - eddig csak két rosszabb könyvet olvastam nála, azokat azonban nem is sikerült teljesen végigolvasni. (Az egyik szerző: Badinyi Jós Ferenc, és szegény Etruszkokat próbálta ősmagyarítani, a másik Zsirinovszkij, aki valami orosz természetes érdekszférákról beszél, de képtelen voltam a végére érni a könyvnek...)

Én hagynám, had vegye meg mindenki a "tiltott" könyveket. Azon túl, hogy akkor valódi véleményszabadság lenne, másrészt visszaellenőrzhetővé válna bárki számára a tartalma. Emellett sok ilyen könyv egyszerűen csak nevetséges lenne.

Dr. Brain 2008.07.19. 00:01:07

Na, ehhez sem tudok hozzátenni, tömör, velős, mindent elmond. Demokráciában gáz a tudást és kultúrát tiltani (sőt, talán még az önkényuralmi jelképeket sem kellene - mostanság sokan rugóznak ezen, tény, hogy indulatot gerjesztenek, de nem is sok hülye menne ki vörös csillaggal vagy horogkereszttel az utcára, pár ruházás után meg még kevesebb), tudjuk, hogy hova vezet a könyvégetés. Az sokkal rosszabb, ha valamit nem ismerhet meg az ember, nem alkothat róla véleményt, teszemazt erről most a balosok a fentieket írják, a neonácik nyilván mást, az értelmes, véleményformálásra képes ember meg el van tiltva tőle, nehogy már legyen saját véleménye. Egyébként meg, mint írod, ez is olaj a tűzre, hogy mindenki náciveszélytől rettegjen, és ne valós problémákról beszéljen, ez már megy egy ideje, ki is tart 2010. tavaszáig, a forgatókönyvet régen megírták, hogy mikor melyik kártyát húzzák elő.

A Harcosok Klubja rám jelentősebb hatással volt, azóta nemcsak nem ájulok be az Ikeától (bár nem tudom mire az a nagy hype, lásd a The Sims 2 Ikea kiegészítőjét, végül is csak szimpla bútorgyár, még csak nem is Bauhaus szinten innovatív), de meg sem fordul a fejemben, hogy valaha Ikea bútort vegyek. Ezt kivetítve az egész fogyasztói társadalomra is más szemmel nézek, máshogy viszonyulok Chuck Palahniuk és Bret Easton Ellis regényei óta.

JámborAndrás · http://magyarinfo.blog.hu/ 2008.07.19. 19:51:17

pedig ez a film még a töri könyvekben is benne van az enyémbe bennevolt.
Nem a filmel van gond, hanem azzal kik vetitik és kik nézik meg az viszont gáz.
Ajánlom a hvg.hu cikkét, elküldték Szakonyi Pétert, aki médiakutató, újságiró és MTK drukker0:
Ha mi egnéznénk jot röhögnénk, de van aki komolyan veszi.
A filmnek is van hatalma. Az meg külön gáz, hogy nem voltak licenc jogai levetiteni.
süti beállítások módosítása