Dinnye

2008.07.22. 18:15 commontalk

A görögdinnye. (Cucumis Citrullus L. Citrullus vulgaris Schrad., anguria, arbuza) a levele nagyon szabdalt, gyümölcse legtöbbnyire gömbölyű, egész 10-15 kg. súlyú, kemény héjú, sima sötétzöld v. halavánnyal habos, csillagfoltos. A belseje magyar nemzeti színű; a héja legkívül zöld, azután fehér, a húsa szép piros, ritkábban sárgás v. fehér (albinismus), nagyon kedves hűsítő ízű. Magva fekete, vagy mint a gyászlevélboríték fehér és fekete szélű. Hazája Afrika és K.-India.

Nemzetiszínű, annak ellenére, hogy nem magyar eredetű, de hazafiassá vált, jelkép-erejű növényünk. Védjük is, esszük is, meg borogatjuk, meg fenekedünk, meg vádaskodunk, és akkor a nepperekről, Karsairól, és az egész dinnyeválságról még szót sem szóltam.
Emlékszem a riporternő elfojthatatlan röhögésére, amikor mintegy 15 éve a tojásválság idején megalakult kies hazánkban a „Tojás-bizottság”. Az sem volt semmi pillanat, talán csak Horváth Balázs parlamenti ablakbéli mutatványa, vagy, patakvér Józsi bácsi „haragnapja” hasonlíthatók hozzá.

Sebaj, ezek nemzet-emelő pillanatok. Ki nem sz@arja le, hogy elvették a román rendőrök Orbán jogsiját. Az vesse rá az első büntetőpontot, aki még nem ment százzal - nyolcvan helyett.

A dinnye, az kérem most sorskérdés. 12 éves lehettem, amikor saját dinnyeföldünkön kis szüneteket tartva, a korommal azonos súlyú dinnyét zabáltam be, öregapám tátott szájú haverjainak szeme láttára. Csettintettek, hogy lesz ebből a gyerekből valaki, vagy valami. Lett…

A dinnye, lékelve volt jó. Ahogy ennek vége lett, vége lett mindennek: kocogtathatom,  találgathatok, simogatom, felveszem-leteszem, nem „menek” vele semmire. Ember meg nem mondja, hogy melyik a jó. A dinnye az lutri.

 Nekem a vevőnek, lutri a felvásárlónak, és lutri a forgalmazónak. Ezért az erősebb szerencsejátékos diktál, és olyan felvásárlási árat szab meg, vagy ki, mint a román rendőrök Orbánra: nem is érdemes odaadni ennyiért a jogsit se, meg a dinnyét se.

Karsai meg beleszól, nem átallja meghazudtoltatni a piacgazdaságot, a karvalytőkét, az extraprofitot, meg a pofátlanságot. Hogy saját „dinnye-pecsenyéjét” sütögeti? Ügyes demagóg. Így kellene mindnek.

Én azonban az átlagpolitikust öltönyösnek, merevnek, szobapolitikusnak, lépcsőház - effektusosnak, és a környezetével kapcsolatban érdektelennek ismerem. Semmi több nem kellene, minthogy, mindegyik – pártállástól függetlenül – a szeme előtt lejátszódó, a füle hallatára végbemenő arcátlanságoknak neki menne és nekünk választóknak, itt lenne a Kánaán.

Erre mondták anno a kisgazdák, hogy az igazi magyar politikus kétszínű, olyan, mint a dinnye: kívül zöld, belül vörös.

Nem - nem, kedves kis – és nagygazdák, mindenféle dinnyeevő népek, a politikus lehet, hogy ilyen, de mint fentebb említettem, a Mi dinnyénk az hazafias: piros-fehér-zöld színű, akiért csatába menni nem vétek, hanem kötelesség, a júliusi primőrünk, népi idol, a vidék gazdagságának forrása, és édes mint a méz. A magtalant nem szeretem: köpnöm kell, immár régóta – ezért ragaszkodom a magoshoz. Nem, nem a Jakab gazda féléhez, az MAGOSZ.

5 komment

Címkék: magyarország apokalipszis poitika

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr47579588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.22. 18:33:57

Hát, nem tudom... Karsai szerintem az a (jó értelemben) vidéki ogy-képviselő, aki valóban a választókörzete és szakmája érdekeit képviseli a parlamentben. Kormánytól függetlenül. Lehet itt demagógozni, de a legnagyobb demagógot nem tudná überelni és pont attól becsülöm, mert a többi lapító, frakciódrilltől becsinált szarházi - itt az MSZP képviselőcsoportra gondolok - ellenében is kiáll elvei mellett.

Az MSZP meg inkább legyen büszke rá, hogy van egy tökös képviselője, aki helyettük is mer szembeszállni akár a multikkal, akár a 30-50%-ot kaszáló kereskedőkkel.

És milyen versenyről beszélsz? Pont a versenyhivatal szokott 10-100 milliós büntetéseket osztogatni, ha valaki beszerzési áron alul értékesíti a termékeit.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.07.22. 18:37:06

orbán jogsijánál nem az az üzenet, hogy gyorshajtott, hanem hogy állítása szerint az irredenta román rendőrök jogszerűen és arányosan jártak el. ez egybecseng a bálványoson mondott beszédének autonómia témában szóló részeivel. közben csöppet vesztett odakint is a népszerűségéből.

a dinnyéről: ugyanaz, mint bármely más mezőgazdasági terméknél. a termelők ki vannak szolgáltatva annak, aki tud várni. az értékesítési vagy termelési szövetkezet ugyanis büdös.

más. szoktam egy dinnyés nevű közelében járni a 7-es út mellett. oda-vissza ki van táblázva, hogy Dinnyés->. ahova az útjelző tábla nyila mutat, így szezonban ott szokott állni egy dinnyés.

ha már szezon: lesz uborkás poszt is? :-)

commontalk 2008.07.22. 18:41:35

Ugyanezt gondoltam, gondolom. Állandó a sírás az MSZP házatáján, hogy nincs falun tömegbázisa. Rajta. Előttük a lehetőség, de nem hiszem, hogy kapva-kapnának rajta. Ehhez más gondolkodásmód, s had ne mondjam, mi kellene még. A bátorság az egyik...
Jakab gazdáék már almáznak rendesen, ráültek a hullámra.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.22. 19:04:06

Egyébként meg rövid volt ez a nyaralás, commontalk koma, remélem jól telt. Viszont lapul a postafiókodban egy körlevél, amire tőled is várom a választ.
Hadd simogassam a lelked egyébként egy régebbi írásommal, ha már torgyánozunk (csak a különbség miatt):

"Azonban az embereket a hideg rázza ki, ha a Torgyán fémjelezte korrupt, kisgazda bohócok regnálására emlékeznek, melyek idõszakban õ is funkciót viselt. Mióta az FKGP-re Orbán személyében lesújtott jól megérdemelt végzete, leamortizálásuk félsoros hírein kívül nem sokat hallottunk róluk. Ne legyünk igazságtalanok, Torgyán gyengülése idején több alkalommal fellázadtak ellene. Sajnos zömükrõl kiderült, hogy pusztán abban különböznek a többi hataloméhes, korrupt tahótól, hogy nem kanállal eszik a rántott csirkét.

Újabban a FIDESZ inkább a MAGOSZT-t preferálja, hiszen a földeken dolgozó szántó-vetõk már rájöttek: csodák-csodája, Szûz Mária és a maffia áldása nélkül is kikel a búza, így inkább ezen, a pártokhoz csak félszívvel kötõdõ szervezet által képviseltetik magukat. Azok bebizonyították, egy asztalhoz le lehet ülni anélkül is, hogy utána összehányjuk magunkat, mint báró vitéz kisgazda a szegedi megyebálon. Ebbõl az aspektusból szemlélve Túriék elõremenekülnek, de az egyszeri lemmingek módjára, a szakadék felé tartanak.

Támogatásuk nincs, arculatukat és a képviselõikhez kötõdõ emlékeket pedig inkább a múlt ködébe kellene rejteni, mint fennen hangoztatni: céljuk a kisgazda értékek megõrzése.

Ó, hát mi ismerjük a kisgazda értékeket! Puskával védett festményt szétlõni, libériás inassal szarvasgombát felszolgál- tatni, Pepó Pálnak lenni, csatorna- beruházásért „dokumentumokat” kérni, rokonokat magas beosztásba ültetni és ezt õsi magyar szokásként bemutatni, tiszai ciánszennyezést elbagatellizálni, hadsereget szétverni, focidrukker csõcseléktõl bocsánatot kérni, chilei meggyet nyolcszázért importálni, lõteret nõszövetségnek ajándékozni, ittas vezetés után az embereket „köznépnek” nevezni, elakadt autóhoz katonai helikoptert rendelni, minisztériumi apparátust megfélemlíteni, természetvédelmi területet haverokkal beépíttetni, megyei elnököket Új Zélandon üdültetni aztán élõ adásban anyázni, Fradit állami pénzbõl finanszírozni, EU-pénzek szabályozásával késlekedni, mind-mind annak a kultúrkörnek jellegzetes ismertetõjelei, amit ezen értéknek nevezünk. Ne feledjük az akció eszenciáját, a megélhetési politikusságból fakadó ambíciókat sem. Fél év múlva az önálló frakció zsíros bizottsági helyeket, frakcióvezetõi- és helyettesi posztokat kap majd. Hát igen, a „hála nem politikai fogalom”, most beleharapnak az orbáni kézbe.

Jövõjüket tekintve, egyetlen módon törhetnek ki a Fidesz-segélycsapat kategóriából, ha idõnként önálló álláspontot fogalmaznak meg, akár az anyapárt ellenében is. Ezt pedig szerintem nem merik megtenni, másrészt a MAGOSZ messze jobban ért az agrárügyekhez, mint a botcsinálta kisgazdák. Így csendesen elvegetálhatnak a következõ választásokig. Amennyiben viszont nem állnak elõ kisgazdának nevezett, ám az eddigiektõl markánsan elütõ arculattal, óhatatlanul és megérdemelten eltûnnek majd a süllyesztõben."

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.22. 19:13:29

Jakab gazdáék viszont... azért van különbség, mikor valaki 60 millás traktorral rinyál az út szélén, aztán amikor felmegy a tej ára, kiviszi Londonba. TótaW azért okosakat írt ebben a témában.
süti beállítások módosítása