Tegyük tönkre az Északi-sarkot!

2008.07.26. 15:40 rolika

90 milliárd hordó olajat rejthet az Északi-sarkot borító jégtakaró alatti tengerfenék.
Ráadásul a jég, óriási szívességet téve az emberiségnek, szépen olvadozik, néhány év múlva nyaranta hullámzó víztükör fogadja majd az odalátogatót.

És hogy lesz odalátogató, az bizony nem kétséges, csupán a szándékuk az; azt a sok energiahordozót ugyanis nem szabad ám ott hagyni.

Már csak a lelkiismeretünket kell sikeresen elaltatni, hogy ezáltal minden bizonnyal tönkreteszünk egy évtízezredek óta érintetlen ökoszisztémát, nem mellesleg csinos kis fegyveres konfliktust kockáztatva a sarkot övező államok között. Szép új világ. Cetek, planktonok meg ki tudja még mennyi, többnyire felfedezetlen kisebb-nagyobb élőlény nélkül.

Ezt most miért?

Hallani vélem, hogy a haladást nem lehet megállítani, és a haladáshoz kell a fosszilis energia. Takarékoskodni nem fogunk, életmódot váltani meg még úgyse', ha beledöglünk, akkor sem. Kell az a kilencvenmilliárd hordó, punktum.
Mert az sok, és ha sok, akkor sokáig jó lesz nekünk a langyosban pancsikálni. Egyébként tényleg nagyon sok. Mivel nem állami szektorban dolgozom, a számológépemre ki sem fér ekkora szám.

Az viszont nagyon is kifér, ha ezt a bődületes számot elosztom egy számomra még felfoghatatlanabbal: nyolcvanmillió hordóval. Ennyit fogyaszt az emberiség naponta. Hozzáteszem: jelenleg. Szóval: 90.000.000.000 hordó / 80.000.000 hordó/nap, az mennyi is?

1.125 nap. 3 év. És már ezért is az Északi-sark alatt kell túrni...

4 komment

Címkék: környezetvédelem fenntartható fejlődés

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr56560466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.07.26. 15:47:32

nagyobb élőlény nélkül...meg szárazra kerülnek a náci kutatóbázisok is.

Rorgosh 2008.07.28. 18:49:17

Azért az tegyük hozzá, a globális felmelegedés teszi tönkre az északi sarkot, nem az olajmultik.

Természetesen a felmelegedés ellen is lehetne tenni, azonban az igen lassú és jelentős áldozatokat követelő folyamat. Perszejó kérdés: nem-e futunk ki az időből....

bloodhound v2.0 2008.08.04. 09:18:39

"ezáltal minden bizonnyal tönkreteszünk egy évtízezredek óta érintetlen ökoszisztémát"

érintetlen ökoszisztéma? ezen a bolygón? főleg az északi sarkvidéken, ill. az északi tengereken?
nem vagy "kicsit" lemaradva?
süti beállítások módosítása