Alma

2008.08.01. 15:00 commontalk

Almapálinka
Alma Kristálycukor
Víz
Elkészítés:
Össze öntjük.
Elkészítési idő: 200 perc

 Nos, ez már beszéd. Mi a bánatot akarnak itt Jakab gazdáék keverni? Az alma nemzeti kincsünk, és felhasználási lehetősége korlátlan. Gondolj bele, ha igaz a fenti recept? Kétszáz perc alatt minden további nélkül pálinkává lényegül át. Se főzés, se finánc, összetevői a boltok polcain, a lábunk előtt hevernek. Királyság.

 Az almabor nem sokkal ezelőtt, még a korai rendszerváltás emblematikus itala volt, nem tudom kapható-e még, de a hajdani lecsúszó rétegek ezzel öblítették le a sorozatos kudarcélményt, és meneteltek a megjósolható vég felé.

Almás pite: kérem szépen mindenféle nagyik, és anyukák kínálós étele. Szabályos négyszögre vágva, kis porcukor rajta, amelyet minden kínálást követően, lekocogtatok róla – nem kis megdöbbenést okozva, mivel a többit megeszem (jóízűen), megbocsátó pillantások közepette kínálnak még eggyel.

 Alma vodka: Durva egy szerkezet. 1973 környékén ismerkedtünk meg egymással és kötöttünk egy alkalomra szóló barátságot. Radics Bélánk és a Taurus érkezett meg akkor este Rákoscsabára az építőtáborba. Én ezzel az itókával készültem a nagy estére. Sok emlékem nem maradt. Másnap mondták a skacok, hogy valamit hallhattam még a koncert elejéből, majd kétórás ájulást követően, segítettem Radicséknak összepakolni a szerkót, és életre szóló barátokként váltunk el egymástól a rocklegenda hátát lapogatva búcsúztam tőle, tőlük.

Almaszedés. Gimnáziumi, egyetemi mezőgazdasági életre nevelő munkaterápia elfajzott, farmeres, hosszú hajú, netán szakállas „túúdósok” (így hívtak minket alulképzett segéderők, de a kalocsai laktanya tirpák, vagy bajai tisztesei is) részére. A mindenkori felügyelő egész hetes elszántsággal ellenőrizte, hogy keresztül ejtjük-e az almákat a sablonon (különböző méretű tesztelő lyukakkal ellátott hosszúkás léc volt), és azt követően a megfelelő ládába dobjuk-é?

 A birsalma. Az örök titok. Nagyanyámék tisztaszobájának őszi-téli dísze. Fantasztikus almaillat, egész télen elállt ott a gyümölcs, hiszen fűtve minden évtizedben egyszer, ha volt, ha nagy néha télen is megfutottak a pesti rokonok. Így ott minden eltartható volt, egy quasi hűtő volt két ablakkal, spaletákkal, hatalmas, magasra beágyazott, szinte érinthetelen ággyal. Időről-időre benyitottam az imádott almaillat miatt, csak beleszippantani a levegőbe. Néha levadásztam egy-egy birsalmát a szekrény tetejéről, és makacskodva rágcsáltam, míg el nem fogadtam a nagyfater bicsakját, mert piszok kemény tudott lenni.

Miért is írom le mindezt? Jakab gazdáéknak okulásként. Mit okulhatnak ebből? Ordítozás, tüntetés, blokád, mezőgazdasági államtitkár (Gőgös-nem is gőgös) b@szogatása előtt gondolják végig az alma megannyi felhasználhatóságát. Alakítsanak végre felvásárló-értékesítő szövetkezeteket, szeressék az almát, dédelgessék, jussanak az eszükbe egyéb kreatív ötletek, ne csak mindig a Kossuth tér, meg az egyes számozású főutak. Aztán máris nem kő kivágni, kiönteni, leborítani, populistáskodni.

Meni fog ez urak, csak akarni kell. Segíts magadon és Gráf is megsegít, Istent fel sem merem emlegetni. Nyilván szereti az almát és jókedvében teremtette, piros, mosolygós, ízletes, 90%-ig elrágható belsejét, az almamag messzire köphető, vagy ujjaid közül lőhető, a héját, ha ügyes vagy, méteres csíkban fejtheted le róla a bicsakkal, egyszóval tiszta öröm az egész. Akkor mi végre ez az egész cirkusz. Almára magyar, és itt lesz a vidék felvirágzása.

Az almatortát el is feledtem. Süssünk már ki valamit emberek!

Elkészítése: Hámozzuk meg az almákat, távolítsuk el a magházukat, majd kockázzuk fel. Az összegyúrt és egy órát pihentetett tésztát nyújtsuk két vékony kerek lappá. Béleljük ki az egyikkel a kerek, kivajazott formát. A tészta széleit nyomkodjuk vissza. Töltsük meg almadarabokkal, szórjuk meg a durvára vágott dióval és a maradék vajat is morzsoljuk rá, szórjuk tetejére a cukrot és a fahéjat. Borítsuk rá a másik tésztalapot, nyomkodjuk körbe a peremét. Felvert tojással kenjük át a tetejét. Villával szurkáljuk meg a tésztalapot. Közepes lángon süssük legalább fél órán át, míg aranysárga lesz a sütemény teteje. Langyosan szeleteljük, kínáljuk eperfagylalt gombócokkal.
 

8 komment

Címkék: gazdaság

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr44593822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.08.01. 15:08:22

Common, eltűnődtem én is a felvásárló-kereskedő szövetkezetek alakításán, de aztán tovább gondoltam.

Elmúltak a dinnyeborogatós napok, melyek oly hálás témát adtak a hírhiányos szerkesztőknek. Levonva a tapasztalatokat, most már kérdezhetjük a dinnye, meggy, etc termelőket: Meg tetszettek-e már alapítani azt a szövetséget vagy Kft-t, mely ezentúl maga intézi a felvásárlást és letöri az agrárollót?
Maga a felvetés első pillantásra helytálló. A hasznot a felvásárló-feldolgozó cégek fölözik le, míg a termelőnek marad a csekély haszon és az időjárás okozta kockázat. Ezzel együtt 15 éve hallgatjuk a 60 milliós traktorból kisíró parasztok sirámait, hogy már megint veszteséges a termelés. Ezek alapján vagy ingyen dolgozó hobbikertészek alkotják a magyar mezőgazdaságot, vagy mégiscsak érdemes piacon maradni. Amíg az állami támogatás csak ad és nem követel, addig igen, szerényen meg lehet élni az agrárszektorban is.
>>
zoom.hu/dinnye-ketszer-fizetsz-0

rolika 2008.08.01. 15:08:26

bundás alma: palacsintatésztába beleforgatott almaszeletek, fahéjas porcukorral
almás palacsinta: durván reszelt alma palacsintatésztába, palacsintaként kisütve, fahéjas porcukorral szintén

hat almafánk van a kertben, alig várom, hogy elkezdjenek érni. almalé, almáspite, bundás alma, stb. mennyei. télen más gyümölcsöt nem is eszünk, mint almát.

az az almapálinka komoly? ki fogom próbálni.
igaz, körte- és szilvafám is van egy pár, és olyan pálinkák sorakoznak a spájzban a kötelező három éves pihenőidő leteltére várakozva... :)

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.08.01. 15:15:03

A birsalma szorulást okoz, nem?
Almás pite Twin Peaks módra, Mss Lipton kiváló almáspitéje. >> sajnos ezek meggyre íródtak, de mi rugalmasak vagyunk. Az almáspite még a Tescoból vásárolva is jó ízű, olyan jó vastag, rágható tésztával.

rolika 2008.08.01. 15:23:24

birsalmasajtot fater valamelyik ismerőse szokott hozzánkvágni, hogy együltő helyünkben bekajáljuk az egészet. szorulásról nem tudok, hasfájásról annál inkább.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.08.01. 19:21:01

Common, a fényképek egy része saját készítésű? Levélben már említettem neki, hogy szépek a színek így fehér alapon.

commontalk 2008.08.01. 22:10:49

Dr. Steinnek: Van saját is közöttük...

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2008.08.04. 13:03:49

Hoppá, megint jó téma (igazából csak most akadtam a blogotokra, ugye nem baj?) :-)
Viszont az agrárolló engem is régóta izgat. Szerintetek pl. mi igaz a titokzatos zöldségmaffiáról szóló urban legendekből? Akik miatt esély sincs lerövidíteni a termelőktől a fogyasztóig vezető, jellemzően 5-10 szeres árnövekedést eredményező utat mert aki megpróbálja, izibe kicsinálják?
Kellene indítani egy realityt a nyilvánosság védernyője alatt: ''Olcsó zöldséges leszek'' munkacímmel, aztán elkezdeni feszegetni a kartell tütrelmét.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.08.04. 13:08:39

Van egy átgondolt agárollós cikk a napokból:
zoom.hu/dinnye-ketszer-fizetsz-0

A komoly témákkal átmentünk oda (a dokié is komoly, de amúgy ide illik.)
süti beállítások módosítása