Javaslat a szociális segélyrendszer átalakítására

2009.03.02. 00:18 Dr. Morcz

tavalyi évben, jórészt a monoki polgármesternek és a Jobbiknak hála, bekerült a közbeszédbe a segélyből élők problematikája. Ahogy Magyarországnak fogytak a lehetőségei, úgy tűnik, egyre többen érezték azt (szerintem jogosan), hogy jobban meg kellene nézni, kit és hogyan támogatnak adóforintjaikból. A gazdasági válság beköszöntével ill. a romákal kapcsolatos feszültségek kiéleződésével párhuzamosan (utóbbi  szintén megérne egy misét) a blogoszférában is egyre többet hallani a témáról, legtöbbször forrongó indulatok között.

indez persze a mai magyar valóságnak megfelelően történik. Egyik bloggertől sem olvastam pontos számokat arról, mennyien élhetnek Mo-n ma segélyből. Lehet találkozni a bűvös másfél-kétmilliós számmal, hogy tudniillik ennyien tartanák el a teljes tízmilliós lakosságot, lehet hallani hárommillió nyugdíjasról, nyolcszázezer rokkantnyugdíjasról, ki tudja mennyi, de egyre növekvő számú munkanélküliről, és az a gyanúm, a (dolgozó) bloggerek többsége egy kalap alá veszi a „dologtalanok” fent említett összes nagyobb csoportját.

A helyzet ehhez képest az, hogy 2007-es KSH adatok szerint havonta átlagosan 194 ezer ember kapott rendszeres szociális segélyt. Mivel a törvény szerint egy családban csak egy ember részesülhet segélyben, Ferge Zsuzsa becslése szerint a lakosság 3-4%-a (300-400 ezer ember) élhet ilyen segélyből.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a többiek dolgoznak vagy az „arany alkonyt” élveznék nyugdíjasként. A foglalkoztatottak száma 2008-ban 3.879.000 fő volt (KSH), ez a 15-64 évesek korcsoportjában 56,7%-os foglalkoztatási rátának felel meg, ami az EU-ban a második legalacsonyabb, a prímet Málta viszi. (Mellékszál, de ezt az adatot nem szoktam hallani a „felelős” vezetőktől, inkább a teremtett új munkahelyek számát).

A nyugdíjban részesülők száma a 3 milliót épp hogy meghaladta (2005-ben 3 millió 35 ezer), ennek nagyobbik fele az öregségi nyugdíj (2005-ben kb. 1.644.000), a többi más nyugdíjszerű ellátásban részesül.  

Ami szintén döbbenetes, az az inaktívok aránya: 2008-ban a munkaerőpiac szempontjából releváns 15–64 éves népességből 2.616.000-en (38,5%) nem jelentek meg sem foglalkoztatottként, sem pedig aktív munkakeresőként a munkaerőpiacon.  Emellett elkeserítő, hogy az inaktívok alig több mint 12%-a nyilatkozott úgy, hogy ha lenne rá lehetősége, dolgozna. A nagy többség (kb. 2,3 millió ember) úgy gondolta, ő nem kíván jövedelemszerző tevékenységet folytatni, ezért nem is tett lépéseket ebben az irányban.

Úgy tűnik, jogos a „dolgozó tömegek” észrevétele, hogy a munkaképes korosztály jelentős része nem az elvárható módon, eltartóként, hanem (vérmérséklettől függően) eltartottként, parazitaként, vérszívóként stb. van jelen a magyar társadalomban. Hála istennek, mostanában mintha a politikusok is kezdenének ráeszmélni, hogy tarthatatlan a helyzet. És nem az erkölcsi, hanem a fenntarthatósági értelemben.

Lehet-e változtatni ezen a helyzeten?

Úgy gondolom, az inaktívok nagy számát csak részben magyarázza a munkaszerzés nehézsége. A KSH adatait alátámasztják azt, amit egy tavalyi riportban meg is fogalmazott egy segélyből élő asszony: miért dolgozna, ha a segély és a minimálbér közti különbség (legalábbis az ő esetében) elenyésző.

Nyilvánvaló, hogy ha nem akarjuk, hogy egyre több olyan ember nőjön fel, akinek már a szülei sem dolgoztak (tehát nem kapják tőlük a társadalmilag hasznos mintát), akkor (egy sor foglalkoztatáspolitikai, sőt beruházásokat érintő teendő mellett) változtatni kell a motivációt. Rá kell ébreszteni az inaktívokat arra, hogy dolgozni jobban megéri, mint a láblógászás vagy a mostanában terjedő városi legenda szerinti „megélhetési rokkantgyerek-szülés” (na, kedves liberális kommentelők, most kibújt belőlem a szalonrasszista). Azaz meg kell változtatni a segélyezési rendszert.

Úgy gondolom, válság ide vagy oda, motiváció ide vagy oda, ma Magyarországon egyetlen embernek sem lenne szabad éh-, vagy fagyhalált halnia. Tehát nem arra gondolok, hogy azonnal és drasztikusan szigorítsák meg a segélynyújtás feltételeit („segély” alatt  mindazokat a támogatásokat értem, melyek a munkabér vagy a nyugdíj /öregségi, rokkantsági/híján az egyén és családja számára rendelkezésre állnak). Azt viszont tökéletesen elfogadhatónak tartom, hogy a segély ne a belőle élők luxus-jellegű fogyasztásait támogassa (a másik városi legendát segítségül hívva: ne ebből vegyék a plazmatévét).

Az a javaslatom, hogy a segélyek teljes összegű pénzbeli kifizetése helyett, szakemberek által meghatározott „kosár” alapján kapjanak belőle élelmiszereket (akár a legkorszerűbb reformötletek felhasználásával), szükség esetén gyógyszertámogatást (a közgyógyellátás átgondolásával), ruhát és cipőt, ill. vizet és energiahordozókat (gázt, villanyt a kártyás mobilokhoz hasonló, csak erre felhasználható egyenlegfeltöltéssel). Legyen ingyenes a tankönyv és az iskola, részesüljön (anyagi természetű) előnyben az a család, aki rendszeresen járatja is oda összes gyerekét. Ne lehessen a segélyből cigarettát, alkoholt venni, és egyáltalán: a segély teljes összegének csak 5 százalékát adják pénzben.

Miért lehetne jó egy ilyen rendszer? A „luxusjavak” megszerzése mindenképp erős motiváció jelentene a (nyilván egy ideig) segély melletti munkakereséshez. Az élelmiszerek stb. megvásárlása stabil állami megrendelést jelenthetne egy sor hazai vállalkozásnak. Az uzsorakamatot szedők ezentúl pl. lisztben lennének kénytelenek behajtani a követeléseiket, ami valószínűleg visszavetné az aktivitásukat. A dolgozó rétegek pedig örömmel látnák, hogy valami fogható történik segély-ügyben.

 

14 komment

Címkék: gazdaság magyarország roma válság cigány segély munkanélküli árnyékkormány dr morcz inaktív

A bejegyzés trackback címe:

https://republicator.blog.hu/api/trackback/id/tr71974580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zrtzrtzrtzrt (törölt) 2009.03.04. 09:12:21

De hisz ezt mindenki tudja, csak nem meri meglépni.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.04. 16:11:13

Hát ez az. Bár a javaslat-részét így még nem láttam leírva, ezért is szántam rá időt.
Pont az a baj, hogy senki semmit nem mer lépni, mert fél a választási bukástól. Így "csak" az ország bukik hatalmasat...
Ebből pedig nem tudom, mi a kivezető út, hacsak nem ez: republicator.blog.hu/2008/07/09/diktaturat_de_azonnal

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.04. 16:17:00

Az a bizonyos 30,8%, aki inaktív, de nem regisztrált munkanélküli, valójában a feketegazdaságban dolgozik.

Amúg én is támogatnám hogy a segélyeket természetben adják, mert a cipót és a cipőt nehezebb belegyömöszölni a játékgépbe. Viszont, ha ez megvalósul, akkor az önkormányzatoknak kell törődni a villanyszáma és egyéb hasonló fizetnivelók kifizetésével a segélyezettek háztartásában.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.04. 16:42:34

@Határozott Szándék: Inkább prepaid energiahordozó-kártyákkal javasolnám, amit szintén a segély bizonyos %-a helyett kapnának meg.
Ja és persze lehetne olyanokkal játszani, hogy ha a gyereket rendszeresen iskolába járatják, akkor több pénzt kapnak stb.

szemiagi 2009.03.05. 06:15:23

Nem rosszak az ötletek, de nem kell messzire menni a törvényalkotó honfitársainknak, csak a szomszédos Székelyföldre, ahol az önkormányzatok csak 180 nap munka/év után osztják a segélyt pénzben, addig kapsz cipót, cipőt, meg fát, ha dolgozol (napszám nyáron, illetve egy családon belül össze lehet vonni a napokat) kapsz pénzt is. Ja és élelmiszerjegyet, amit csak a helyi boltban válthat be, ha lop és elkapják ugrott a beváltás lehetősége, tehát ugrott a kaja is, tehát nem is lopnak. Ilyen egyszerű a rendszerük és nincs is olyan messze hogy a szociális minisztérium ne lássa...de valljuk be ez nem érdeke, mert amíg mi a cigányokkal vagyunk elfoglalva szépen csődbe lehet lopni az országot.

Corry 2009.03.05. 07:17:14

@Dr. Morcz:
Nekem nagyjából tetszik az ötleted, de csak egy feltétellel: az adminisztrációt is úgy kell kialakítani, hogy ne kerüljön sokba.
Blogod alapján édesanyám kollegája vagy, ő nagyon sok jelentést és adminisztrációt csinál, ezt is meg kéne szüntetni és olyan kontrollálási módszereket bevezetni, amit a számítógép el tud végezni.

Nekem tetszett szemiagi ötlete az például ilyen megoldás lenne. Ilyen indirekt módszer lenne az ingyen ebéd a rászoruló iskolás gyerekek számára, persze elismerem, hogy ez nem elég, lásd most, de ha kemény a szociális rendszer, akkor tényleg meg fogják a suliban enni az ebédet.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2009.03.05. 11:54:34

A munkaerőpiacra való visszatérési hajlandóságot azzal is erősen fel lehetne turbózni, ha növelnénk a segély és a minimálbér közti távolságot.

Ami meg a megélhetési gyerekcsinálást illeti, nekem nagyon szimpatikus a francia rendszer, ahol azt mondják, hogy először csak a második gyerek után kapsz valamit, a negyedik után meg már semmit. Ha bevállalod ugyanis az ötödik gyereket, akkor biztos tudod, hogy mire. Csak úgy a vakvilágba nem kell gyereket szülni, mert az senkinek nem jó.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.05. 22:09:36

@szemiagi: off: Addig is, amíg a szociális miniszterasszony tapasztalatszerző körútra indul, szerintem a legjobb, amit tehetünk, hogy mi megyünk Székelyföldre egy kis normalitást megtapasztalni.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.05. 22:13:24

@Corry: Igen, az orvosi adminisztrációról nem posztot, de könyvet, ill. leginkább tragédiát lehetne írni.
Pl.: A januárban bevezetett egyik intézkedés miatt kb. 10 percet töltök el azzal, hogy egy betegnek kinyomtassak egy formanyomtatványt, ha szakorvosi javaslatot kell adnom, amivel a háziorvos kedvezményesen rendelheti valamelyik gyógyszerét.
Már vagy fél éve megmondtam, a megoldás az egészségügy villamosítása lenne: republicator.blog.hu/2008/06/12/eeir

Ratius 2009.03.06. 11:08:22

Egy lengyel faluban kecskében adják ki a segély egy részét. Tejet ad a gyerekeknek, viszont roppant igénytelen jószág... Szóval sok hasonló megoldás van. De a pronblémá mélységeire az utalványrendszer nem ad választ. Magad írod, hogy rendszeres segélyben csak kb. 200 000 ember részesül Magyarországon. 2 000 000 azonban nem dolgozik, illetve jórészt nyilván a feketegazdaságban dolgozik. Az igazi kérdés nem az, hogy miképen lehet ésszerűen segélyezni azt a kétszázezret, hanem az, hogyan lehet bevonni a társadalmi termelésbe - azaz egyebek mellett a közteherviselésbe - azt a kétmilliót. És ez a legkevésbé sem segélyezési ügy.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.06. 11:19:07

@Ratius: Jogos a két pont, még akkor is, ha Ferge Zsuzsa adatai szerint végül is 3-400 E ember él segélyből.
Arról nem szól a KSH-ban megtalált adatsor, hogy az inaktívok miből élnek, és egyetértek, hogy őket kéne bevonni a dolgozói/adófizetői körbe.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2009.03.07. 22:02:22

>Rá kell ébreszteni az inaktívokat arra, hogy dolgozni jobban megéri

Ez szép elképzelés, csak azon az utópikus elgondoláson alapul, hogy ha valakit "ráébresztenek" arra, hogy "megéri dolgozni", akkor egyből munkahelyek is lepottyannak az égből, ahol munkába lehet állni. Ha lennének munkahelyek, akkor valószínűleg többen dolgoznának (mint ahogyan, mint elhangzott, elég sokan dolgoznak is, csak feketén).

Az igazság az, hogy a gazdaság átstrukturálódásakor (1989-91 táján) nagyon lecsökkent az országban a munkahelyek száma, kb. akkora a magyar gazdaság, mintha egy 7-8 milliós ország gazdasága lenne. Ezért nincs sok értelme annak sem, hogy a 800 ezer rokkantnyugdíjast (akikból valószínűleg kb. 100 ezer lehet igazi rokkant, a többi gyakorlatilag csalt) most elzavarjuk dolgozni, mert csak az egyik inaktív kategóriából (rokk. nyd.) kerülnének át egy csomóan a másikba (munkanélküli). Ha az 55-60 éves volt bányászokat sikerülne munkára kényszeríteni, azzal elvileg csak a fiatalokat kényszerítenénk kivándorlásra, ha nem nőne a munkahelyek száma. Jó lenne, ha nem úgy "oldanánk meg" a szociális problémákat, mint a 19. században, amikor a kivándorlás ösztönzése, sőt állami segítése volt a "szociálpolitika".

A szociális rendszert lehetne egyszerűsíteni és igazságosabbá tenni (és némelyik itt felsorolt ötlet hasznosnak látszik e szempontból), de azt látni kell, hogy sokkal fontosabb probléma a munkahelyteremtés könnyítése, mert hiába "zavarják el" az embereket dolgozni, ha nincs hol.

@Ratius: Ilyen programok Magyarországon is voltak a harmincas-negyvenes években. Az volt a lényeg, hogy a segélyezés nem az éhhalál megakadályozását jelentette, hanem annak megalapozását, hogy az illető a későbbiekben produktív lehessen. Ma is az átképzésnek és a közmunkának, vagy a kisvállalkozás-fejlesztésnek kell a segélyezés fő módszerének lennie, és vannak is ilyen programok, csak kérdés, hogy elég-e és mennyire sikeresek.

tommybravo 2009.10.12. 18:02:11

Arról írsz, hogy a segélyrendszer motívál arra, hogy ne dolgozzanak. Nem mond ez ellent annak, hogy előtte röviden kifejted, hogy milyen kevesen kapnak segélyt (300-400 ezer ember érintett) a teljes inaktív réteghez (2.616.000) képest???

A fenti statisztikák hasznosak, de nem beszélnek arról, hogy mennyien dolgoznak vállalkozóként vagy "beszámlázósként", illetve a fekete gazdaságban.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.10.12. 18:15:47

@tommybravo: A teljes inaktív réteg tényleg 2.6 M körüli, ha lehet hinni a statisztikáknak. Lehet, hogy ezek egy része valójában a fekete gazdaságban dolgozik. A gond az, hogy én a statisztikák alapján nem tudtam kihámozni, hogy ez a 2.6 M (leszámítva a 3-400.000 segélyezettet) miből él.
Lássuk még egyszer, a KSH fent idézett adataival:
Foglalkoztatott szűk 4 M
Öregnyugdíjas (beleértve 50 feletti rendőröket stb) 1.66 M
Rokkantnyugdíjas és más nyugdíjszerű ellátott kb. 1.4 M
Segilyke 0.3-0.4 M
Ez eddig még mindig csak 7.5 M.
Jó, persze vannak a gyerekek, de nem 2.5 M-nyian, tehát nekem továbbra sem világos, hol van egy csomó ember.

A kérdésedre visszatérve, ha 3-400 ezer embert rá lehetne venni, hogy dolgozzanak, az már jó lenne. Ha azonban rokinak sem érné meg maradni, az még jobb lenne.
Azt elfelejtjük, és erről a drmorcz.blog.hu -n most írtam, hogy az ország lakóinak többségét most egy sok szempontból hátrányosan megkülönböztetett kisebbség tartja el: az adófizetők. Ha ez nem változik, ha (az 1.66M öregségi és párszázezer valódi rokkantnyugdíjason túl) azok is inaktívak maradnak, akik dolgozhatnának, na akkor egy Kossuth téri tüntető szavaival lesz itt még bazmeg.
süti beállítások módosítása